Termékeim

2009. március 31., kedd

Gabonapehely - fasírt


Igazi jó kis böjti (húsmentes) étel ez a különböző gabonapelyhekből gyúrt fasírt.
Kedves ismerősöm készítette egy gyerekzsúrra, ami egy böjti péntekre esett. Mindenkinek annyira ízlett, hogy múlthét pénteken én is elkészítettem.

A gabonapelyheket tejben megfőztem.
Miután kihűlt összekevertem egy tojással, fokhagymával és minden olyan fűszerrel, ami egy fasírtba lenni szokott.
Zsemlemorzsában megforgattam, és forró olajban kisütöttem.


retek, újhagyma, saláták

Január 24.-i retekvetés jelenlegi állása.
Dughagyma kb. 2 hete került a földbe.



Január elején szórt madárbegy- és tépősaláta. (a tépő gyengécske, fázik)



2009. március 19., csütörtök

Ha egy ajtó bezárul...

kinyílik egy másik!

Hát ez történt az én életemben is. Úgy alakultak a dolgaim, hogy egy nagy lehetőséget kaptam, és az ilyenfajta blog írásához most sem időm, sem "hangulatom" nincs.

Mivel a "blogosdi" minden csínját-bínját (majdnem) kiismertem, ezért tegnap úgy döntöttem, hogy saját weboldal "híján" létrehozok egy újat, ami pusztán a munkáim megmutatására lesz alkalmas.

Ha szeretnétek néha látni, hogy éppen min dolgozom, ITT megtehetitek. A képtáramat is szorgosan frissítem majd.

Még az is lehet, hogy itt is találkozunk, de a közeljövőben biztos nem.

Ölellek Benneteket!!!!!!!!



Ui: természetesen a PIF-eseimről nem feledkezem meg! (és én is rendületlenül várom továbbra is az én ajándékaimat :-D )

2009. március 18., szerda

Kérdés

Egyik sógornőm hímzőkört keres Budapesten a belvárosban, vagy a XX. kerület környékén. Mivel dolgozik, ezért 6 óra utáni összejöveteleken tud csak résztvenni, illetve olyanon, ami hétvégén van.
Tudnátok segíteni rajta?

Más:
Nem akarok szó nélkül eltűnni, de valószínű a közeljövőben ritkábban leszek jelen.

Mindenkinek jó varrogatást, hasznos időtöltést kívánok!

Sziasztok!

2009. március 11., szerda

Puliszka




Sedith kért, hogy nézzek be hozzá, mert nekem való ételt készített. Ahogy megláttam a címét leesett az állam, mert én is ugyanezt az ételt készítettem, csak időhiány miatt nem tudtam akkor megmutatni.
Szinte szórul-szóra úgy készítettem, ahogy Ő, pedig tutira nem beszéltünk össze.

Az én receptem:
1 liter sós vízben megfőztem 35 dkg kukoricadarát.
Belekanalaztam egy sütőtálba.
Rétegesen közé raktam pirított újhagymát és szalonnát.
Tejfölt egy kis tejjel felhígítottam, azzal locsolgattam. Én szórtam bele túrót is, de csak tehéntúrót, mert a gyerekek a juhtúrót nem szeretik. (sajna)
Tetejére raktam még tejfölt és így sütöttem össze.

Sedit ez a kollektív tudat?



2009. március 10., kedd

A takarékosság!

Sem Skót, sem Sváb felmenőkkel nem rendelkezem, mégis szerfelett vonzódom minden olyan praktikához, amit talán már csak a nagymamák tudnak a főzés terén.
Mint pl. a következő történet:
Violini, kedves "kreatív blogostársam" közkincsé tette a közös főzős blogunkban a nagymamája kapcsolatát a tökkel. Itt elolvashatjátok, számomra nagy élmény volt.
Én sajnos egy nagymamámat sem ismerhetem, ezért Tőlük már nem tudok meg semmi ilyenféle praktikát, de például az anyu mesélte, hogy gyermekkorában a nagymama a túrógombócot aludttejből főzött tejbegrízből készítette.
Vagy például, ha sajtot készítek, a savót még egyszer átforralom, leszűrve abból lesz az orda, a megmaradt híg savót pedig hígítva, fokhagymával áztatva a növényekre lehet permetezni, remek gombaölő.

Ha Ti is tudtok ehhez hasonló fortélyokat, örülnék, ha megosztanátok velem.

Ez az édesség, amit most meg szeretnék mutatni, szintén hasonló elven nyugszik. Egy kedves barátnőmtől "tanultam", aki szintén hasonló elveket vall.

Csokis csiga




Ezt az édességet akkor készítem, amikor kenyeret sütök. /tehát elvileg minden másnap :-)/
A kicsit több kenyértésztát dagasztok be, és miután megkelt, úgy az egyharmadát kiveszem.
Ezt a kivett adagot kinyújtom, megkenem olvasztott vajjal, megszórom egy kis nádcukorral és rászórom az összetört mikulás, vagy nyuszicsokikat. (vagy ami van).
Bejgliként feltekerem, 1 1/2 - 2 cm-es szeletekre vágom, kivajazott tepsibe rakom a vágott felükre. Az egészet még átkenem olvasztott vajjal. Most szórtam rá jégcukrot is.

200 fokon kb 10 percig sütjük.



"Romantikus"


Egy kis romantika a MESKA-n.

2009. március 8., vasárnap

Túrókifli


Én nagyon szeretem ezt a hajtogatott tésztát, mert remek pogácsa és egy kis cukorral finom édes sütemény készíthető belőle.

Hozzávalók:

20 dkg vaj
20 dkg liszt
20 dkg túró
1 kiskanál porcukor
csipet só
lekvár

Az anyagokat gyorsan összegyúrjuk. A tésztából cipót formálunk és 1/2 cm vékonyra nyújtjuk.
Háromszor pihentetés nélkül összehajtjuk.
Legalább két órát hűvös helyen pihen.
Nagyon vékonyra kinyújtjuk, háromszögekre vágjuk, lekvárral megkenjük.
Kifliket felsodorjuk,
225 fokon sütjük kb. 10 percet.
Még forrón vaníliás cukorban megforgatjuk.

Március - Böjtmás hava



Márc. 12. - Gergely napja

A gergelyjárás az iskolás gyermekek köszöntő, adománygyűjtő, eredetileg többszereplős színjátékszerű játéka.
A nap ünneplését IV. Gergely pápa rendelte el 830-ban, aki elődjét, I.(Nagy)Gergely pápát, az iskolák alapítóját, a gregorián éneklés megteremtőjét az iskolák patrónusává tétette.
Ezen a napon felvonulások, vetélkedők, diák-püspök választások zajlottak.

A gergelyjárás eredete a középkorra vezethető vissza, amikor a szegény tanulók kéregettek, mendikáltak. Kéregetéssel teremtették meg a tanulásuk anyagi alapjait. A 16. századtól a tanítók részére is kéregettek a diákok.


Márc.18. - Sándor napja

Egész magyar nyelvterületeten közismert időjárási regula:


Sándor, József, Benedek,

Zsákban hozzák a meleget!



Márc. 19.- József napja


A názáreti ácsnak, Józsefnek az ünnepe.

A hagyomány szerint ezen a napon megszólalnak a madarak, mert Szent József kiosztotta nekik a sípot.

József napja a méhek kieresztésének is az ideje.

Ezen a napon érkeznek a fecskék.



Márc. 21. - Benedek napja


Bencés rendet alapító, Szent Benedek ünnepe.

Sok helyen zsírt és fokhagymát szenteltek, amelynek aztán gyógyító erőt tulajdonítottak.


Márc. 25. - Gyümölcsoltó Boldogasszony napja


A Katolikus egyház hagyománya e naphoz köti az Angyali Üdvözletet, Jézus Szentlélektől való fogantatásának napját.

Ezt a napot a fák oltására, szemzésére tartják alkalmasnak.

2009. március 6., péntek

Úgy alakul...

...hogy csak horgolok és horgolok. Tegnap már odaültem a varrógép elé és ott horgoltam, mert ahogy elmegyek a gép előtt, szabályosan látom, hogy könnyes a szeme. Nem tehetem vele, hogy ilyen hűtlen módon elhagyom. Már ki is készítettem egy jó kis tavaszi varrnivalót.



DE előtte még egy kicsit "feltuningoltam az elsőszülött láncomat. (febr. 21.- óta sok év kihagyás után újra türkízbolond lettem)

Most nagyon tetszenek ezek a nagyobb üveggyöngyök, ilyeneket horgolok az új láncokra.


Ezt a láncot hamarosan kiakasztom a boltomban. (ezen fagolyó van, mert rusztikusabb a fonal)


A gyűrűt már korábban horgoltam, nem is akartam megmutatni, mert olyan kis egyszerű, (de nagyszerű), viszont Bodza ma felvetette a gyűrű problémakörét, ezért szeretném Neki és persze mindnyájatoknak megmutatni, hogy lehet kapni ilyen gyűrű alapot, és arra bármit rá lehet dolgozni. (a suliban a gyerekekkel, karácsonyi ajándéknak anyukának, FIMO rózsás gyűrűket készítettünk. Nagy sikere volt)

2009. március 5., csütörtök

Répatorta

Hozzávalók (12 szelethez)

2 közepes sárgarépa
3 közepes tojás
175 ml olaj
200 gr porcukor
100 gr apró darabokra vágott dió
200 gr liszt
1,5 kiskanál sütőpor
1,5 kiskanál szódabikarbóna
1 kiskanál őrölt fahéj, gyömbér
csipet só

mázhoz:
50 gr porcukor
200 gr tejszínes krémsajt
1 evőkanál citromlé
vanília

Répákat nagylyukú reszelőn lereszeljük.
Felvert tojásokhoz hozzáöntjük az olajos-cukros keveréket, majd a reszelt répát és a diót.
Ebbe szitáljuk bele a többi szárazanyagot, finoman összedolgozzuk.

Előmelegített sütőben 45 percig sütjük 180 fokon.

(én két őzgerinc formába sütöm. Most úgy osztottam, hogy egy picike szívalakú formába is jusson, mert ez volt a szülinapi tortám)

Máz: hozzávalókat összekeverjük az átszitált porcukorral, ha a torta kihült, rásimítjuk a tetejére.


2009. március 4., szerda

Ahogy alakul...

Anyahajó legutóbbi bejegyzésével én is teljesen azonosulni tudtam,már egy ideje úgy érzem, hogy le kéne egy kis időre "engednem a rolót".

Tegnap Bodzánál olvasom, hogy egy időre "bezár".

Valami van a levegőben!

A rolót mégsem húzom le, majd meglátom, hogy hogyan alakul.



Most megszeretném mutatni ezt az új horgolmányomat. Kiakasztom a boltomba. Lehet, hogy mind a "nyakamon marad", de az sem baj, mert nagyon-nagyon tetszenek ,és annyira jó készíteni őket.








2009. március 2., hétfő

Márc.1. -Ma földbe került a borsó és a répák /sárga ill.fehér.
Egy sor répamag mellé szórtam kaprot is , mert a kapormag segít a csírázásban.
Tavaly próbáltam ki ezt először, de a répamagszalag, amit akkor használtam (először és utoljára) egy darab répát nem termett. Se kaporral, se anélkül. Most össze akarom hasonlítani az eredményt a két sor répa között.

Fóliába is elszórtam a retket salátával váltakozva.



Kékek



Ezeket a nyakláncokat horgoltam a hétvégén.
Valószínű bekerülnek az boltomba, hátha valaki szívesen tudná a magáénak!




Díjat kaptam ezen a blogomon is. Eszter, nagyon szépen köszönöm!
Egy régi - új blogostársam kertes naplóját szeretném megjelölni. Scotty, örülök az új blogodnak!


2009. március 1., vasárnap

Díj


Ezt a kedves "díjat" kaptam Citromfűtől és -től. Nagyon szépen köszönöm és nem is tudom megérdemlem - e egyáltalán?

Én még annyira nem ismerlek Benneteket, (talán csak Bodzát alkotói blogja miatt), ezért nem is szeretnék jelölni.

Mégegyszer nagyon szépen köszönöm.