Termékeim

2009. május 21., csütörtök

A hagymalégy....

gyorsabb volt, mint mi! :-(

2009. május 19., kedd

"hihetetlen egyszerű" túrós süti

Ezt a süteményt egy kedves barátném anyósától tanultam.
Annyira egyszerű és annyira finom, méltán kiérdemelte a "család kedvence" címét.

30 dkg liszt
30 dkg cukor
1 sütőpor
1 van.cukor
ezeket összekeverjük és a felét, ilyen por formában, beleszórjuk egy jó alaposan kivajazott tepsibe.

1/2 kg túró összekeverünk tetszés szerinti cukorral és gyümölccsel. Ezt a "tésztára" szórjuk és beborítjuk a "tészta" másik felével.

erre ráöntünk 2-3 tojásból és 3 dl tejből kevert öntetet.
A tetejét gazdagon megpakoljuk ráma kockácskákkal.

Az egészet jó alaposan megszurkáljuk.

Én eperből és rebarbarából, némi cukor hozzáadásával gyümölcsszószt is főztem. (ez már nem az eredeti recept része)

2009. május 18., hétfő

Napon aszalt paradicsom

Napmátkánál olvastam az aszalt paradicsomáról, gondoltam átmásolom ide a "kreatív blogomról" a tavaly szeptemberi bejegyzésemet, ahol egy kedves netes ismerősöm tanácsai alapján készített szárított paradicsomomról írok. Eredeti bejegyzés itt olvasható.


Paradicsom aszalás.
Paradicsomból legjobb a lukulusz.
Valamilyen rácsra rakom, alá egy tálcát teszek, arra fog csepegni a lé. A paradicsomot hosszában három felé vágom, ha kicsi csak két felé, a két szélső szelet héját levágom nagyon erősen besózom mind a két oldalról és a rácsra rakom. (a só nem jódozott)
Általában ezt este v. délután készítem reggelig hagyom lecsöpögni akkor kitörlöm alóla a lét és kiteszem a napra. ( legyek nem mennek rá mert nagyon sós)
Ha nagy meleg van 3-4 nap alatt kész. Minden este behozom. Légkeveréses sütőben kb. 80 fokon is lehet aszalni, vagy gyümölcs aszalóban készíteni, de napon szárítottnak nincs párja.

Nem kell csontszáraznak lenni csak olyannak, hogyha megfogod a kezeddel, ne maradjon a kezed nedves.Ezután kis csinos üvegekbe töltöm, teszek bele fekete, és piros borsot, egy apró csilit, egy levélke rozmaringot és bazsalikomot amit már előtte 1 napig fonnyasztottam, felöntöm olajjal .

2009. május 16., szombat

Zellerből is lehet?

Volt egy szép csokor zellerszáram, jöttem-mentem vele.....
Szárítsam le, vagy fagyasszam? Olyan szépek, sajnálnám, ha elfonnyadnának.
Végül olajos-sós tartósítás áldozatává váltak, mint ahogy a medvehagymával is tenni szoktam.
A leveleket fenyőmaggal  leturmixolom (nem túl pépesre), olivaolajjal, sóval összekeverem.
Nagyon finom, nagyon sokáig eláll, és rengeteg étel, leginkább a tésztafélék nagyon szeretik!
Na és persze mi is!

Csiga űző

Csigák elkezdték dézsmálni a sóskánkat.
Leszedegettem őket róla, (vödörbe raktuk és mentek a patakpartra) összetört tojáshéjjal körbeszórtam a sóskát, ezen nem tudnak keresztülcsúszni.

töltött karalábé

Ez az étel azon kevés karalábés ételek egyike, amiket már gyerekként is szerettem.
Szeretett szomszéd néninktől tanulta az anyu.

Felteszek a tűzre főni egy fazék vizet, amibe beleaprítok egy fej vöröshagymát, sózom, és vegeta helyett én szárított zöldség keveréket szórtam bele.
Amíg felforr gyorsan összeállítom a húsgombócokat:

1,5 kg darálthús
1 tojás
1 marék nyers rizs (van, amikor félig megfőzöm a rizst és akkor nem teszek bele vizet)
1 kanál víz

bors
fokhagyma
vegeta / szárított zöldségmix
petrezselyem (én most friss petrus helyett Napmátka féle pestot raktam bele.


(az enyémben nincs se sajt, se dió)

Forrásba lévő vízbe belekerülnek a húsgombócok.
Miután megfőttek, kikanalazom őket a vízből és a felkockázott karalábét zuttyantom a helyükre.

A zsenge karalábé rövid időn belül megfő, tejfölös-tejszínes habarással besűrítem.

A végén rakom vissza a gombócokat.

Tálalás előtt legalább fél órát pihenkéljenek a gombócok a lében. (addig mi is nyugodtan pihenkélhetünk)



(citromfű-menta tea)

2009. május 13., szerda

Táskafül-karika



Több mint 25 évi „csipkerózsika álmából”ébresztettük fel az alábbi műanyag táskafül - karikákat.
Mint korábban, most is mi vagyunk az egyedüli magyarországi gyártója ennek a terméknek.
Fekete, fa utánzat, illetve szezonálisan nyárias, (rózsazín, vízkék, fűzöld) átlátszó színekben gyártjuk őket.
Átmérője: 15,5 cm
Ha rendelni szeretnétek, e-mail-ben megtehetitek.
Bevezető ára: 350 Ft/pár + postaktg

2009. május 9., szombat

pesti kert

A vetemény felé közeledve...



és közeledve.....



szinte már a kapuban..


és már a kapuban ilyen képet mutat a kertünk.


A ház tövében nyílik a hatalmas levendulánk.

közelebbről:



A kerámia anyu munkája:



A "madárkaejtette" csipkebokrom :
két derék komposztálónk:

rebarbarák:




és végül a veteményből visszatekintve:


az ajtónkból kilépve:




2009. május 6., szerda

Helyzetjelentés

2009. május 6.-i állapot

petrezselyem / fehérrépa



sárgarépa



színes mángold

mángold



póréhagyma

cékla

borsó





fűszeres (menta-citromfű-majoranna-rozmaring)







csipkebogyó is "felébredt"