Termékeim

2011. november 25., péntek

Új fonalak

Újabb fonalakat tettem fel a MESKA-ra! 



2011. november 22., kedd

Fonalaim új helyen!


A fonalaim mától a Teréz körúti Barka Fonalboltban is megtalálhatóak.






2011. november 19., szombat

Karácsonyfadíszeim Stahl Juditnál!

Néhány napja levelet kaptam "Stahl.hu csapatától", hogy az ünnepi rovatukba helyet kaphatok én is.
Azt kérték csak, hogy kevés alapanyagból valami könnyen elkészíthető díszt, dekorációt készítsek.
Illatozó karácsonyfadíszeket varrtam.
ITT olvashatjátok a cikket.

2011. november 17., csütörtök

Este van, sorsoltam!





A 187. olvasom COMPOT!
Gratulálok!
Íme a nyereményed: "levendulás" fonal és egy levendulás szappan.



Compot, kérlek írd majd meg nekem levélben a címedet, hogy postára tudjam adni az ajándékodat!

A Facebookon is sorsolok.

Fonalak a MESKA-n


Újra festettem fonalakat.
5 motring már a MESKA-n vár Titeket!

2011. november 15., kedd

Újra...


nem én találtam fel a spanyolviaszt (sajnos).
Zsunál találtam a fonalgombolyító leírásánál, hogy a felgombolyított fonalból veszteség nélkül (és nagyon egyszerűen) lehet cérnázni a két végétől kezdve.


Igaz, hogy (még) gombolyítóm nincsen, szorgos kezeimmel gombolyítok, de cérnázni biztosan ebből is lehet. Kipróbáltam, nem ért csalódás. Nagyon klassz. Nem kell kétfelé gombolyítani a fonalat.
Én most annyira örülök ennek!




2011. november 11., péntek

Búzakorpás keksz


Tudom, hogy a teljes kiőrlésű kenyér nagyon egészséges, és teljesen jogosan feltételezhetitek, hogy aki maga őrli a búzáját, annak a családja biztosan  ilyen nagyon egészséges kenyeret eszik.
Hát nem! Én kiszitálom a korpát a lisztből, mert a gyerekek azt a fajta kenyeret nem annyira szeretik.
Csak gyűlik a sok korpa, csak gyűlik.
Tavaly még volt kinek adnom, de idén nem tart egy ismerősöm se disznót.
Aztán eszembe jutott egy jó kis zabkorpás keksz recept, amit már régen nem készítettem, de most búzakorpával helyettesítettem a zabkorpát.

Szerintem még finomabb  is, a búzakorpás keksznek kicsit diós íze lett.

recept, ahogyan én készítem:

250 g vaj (esetleg Ráma)
250 g cukor
2 tojás
250 g liszt
200 g korpa
2,3 dl tejföl
3/4 zacskó sütőpor
lehet belerakni durvára aprított diót, csokoládét stb.


180 fokos előmelegített sütőben sütjük a kanállal kiszaggatott "plecsniket". Vigyázzatok, mert nagyon "lepényedik".

Nagyon finom, próbáljátok ki!

2011. november 10., csütörtök

Ajándékozok! - Módosítva!


Névnapi játékot hirdetek!


Kísérletképpen fontam/sodortam egy kicsit vastagabb fonalat, ami azt jelenti, hogy 100 g - 75-80 m.
Ezzel a gombolyag fonallal és egy meglepetés szappannal szeretnék kedveskedni valamelyik rendszeres olvasómnak.
Nem szükséges megjegyzést hagynod, persze nagyon örülök annak, ha kapok, de nincs ilyen kritérium. Sőt az sem feltétel, hogy "tetszikeld" a facebookon a KATBO-t, de ha megteszed, nagyon megköszönöm.

Egy hét múlva sorsolok. (2011.11.17. este)

ui: kicsit módosítok az fent leírtakon.
Két fonalat, és két szappant sorsolok ki, tehát két nyertesre való ajándékom van.
Az egyiket az itteni, a másikat a KATBO - facebookos "rendszeresen odalátogatók" között. (hisz mindkét "gyerekemet" egyformán szeretem :-) ).

2011. november 8., kedd

Feketén-fehéren


Nem sok, viszont nagyon szeretem!

2011. november 7., hétfő

Körtés-omlós





 


Több nagy körtefánk is van, amik rengeteg körtével látnak el bennünket
.


Nagyon sok érdekes információt találtam erről a gyümölcsről  ITT!
Érdemes bele-bele olvasni!

A teljesség igénye nélkül: 
"...Az érett körte enyhíti az emésztőcsatorna gyulladásait, szabályozza a bélműködést. Emésztést segítő hatása miatt beiktathatjuk fogyókúrás étrendünkbe is. A körte vizelethajtó anyagai elősegítik a mérgek kiürülését a szervezetből. Naponta három-hat pohár körtelé elősegíti a hólyaghurut gyógyulását.

-Körte – az almával ellentétben nagyobb a cukortartalma, nehezebben emészthető, azonban magasabb a C-vitamin tartalma. Az ásványi anyagok közül főleg káliumot, magnéziumot, kalciumot és foszfort tartalmaz.

-Fogyasztása nőknek különösen ajánlott, hiszen a benne található bór segíthet a csontritkulás megelőzésében.

-A körtefogyasztás jót tesz az idegnek, oldja a húgykősavat, a káros sólerakódásokat, salaktalanítja a szervezetet. Tartalmaz még vasat és foszfort, rostot, szénhidrátot, fehérjét.


Folytathatnám még,mert annyi hasznos információt tartalmaz az az írás.

A hihetetlen mennyiségű körténkből főleg befőtteket készítünk, amit mindenki nagyon - nagyon szeret húsok mellé, és édességnek is. Sokat teszünk félre feldolgozás nélkül is, a körte nem igényel tartósítást.
A többiből átlátszó, zamatos ital készül, aminek fogyasztásából a gyerekek kimaradnak. :-)




Most egy olyan receptet szeretnék Veletek megosztani, amiből a gyerekek nem kell, hogy kimaradjanak!

Egy omlós (bögrés) tésztát körteszeletekkel:



recept, ahogy én készítettem:
1 bögre fehér rozsliszt (természetesen a fehér búzaliszt is nagyon-nagyon jó)
1 bögre joghurt
3/4 bögre olaj
4 dkg cukor
1 tojás
1 cs. sütőpor
1 cs. vaníliás cukor

A szárazanyagokat összeszitáljuk, a folyékonyakat külön tálban összekeverjük, aztán az egészet összedolgozzuk.
Beleöntjük egy tűzálló tálban tetejére körteszeleteket pakolunk és az egészet megszórjuk egy kevéske kristálycukorral. 
180 fokos sütőben tűpróbáig sütjük. (kb 50 perc)


2011. november 6., vasárnap

Új fonalak

Egyet félretettem magamnak, mert festés közben egy kis helyen sajnos összefogta egy másik motring fonal.
Több motringot festettem kérésre, de pár guriga azért felkerült a MESKA-ra is.











2011. november 5., szombat

Diókopáncs


Messziről olyan volt, mintha a kosárban érett szilva várná, hogy lekvárt főzzünk belőle.
Közelebbről már jól látszik, hogy ez nem szilva, hanem a diószüretünk eredménye.
Micsoda szerencse, hogy rajtamaradt a dión a ruhája, így  nem kellett külön összeszednem a fonalfestésre szánt diókopáncsokat.

A fotón a két motring fonal közül az egyiket nem "piszkáltam" csak a diókopáncsos festőlébe került, a másikat viszont vasgálicos lében még utólag kicsit megáztattam.
Gyönyörű színe lett mind a kettőnek.

2011. november 4., péntek

Joghurt itthon

Tudom, hogy lehet joghurtot jó minőségű kész "házi" joghurtból is készíteni, de nekem az nem sikerült.
Viszont vásárolt probiotikummal már egy ideje készítek joghurtot, mert egy kedves ismerősöm a nyáron rám erőszakolta az Ő általa vásárolt adag felét. Hálás vagyok Neki ezért! : )
 Hihetetlen finom.

A tejet felforralom, aztán visszahűtöm. 40 fokos sütőbe beteszem abban a lábasban, amiben felforraltam. Beleszórok egy késhegynyi/morzsányi joghurtkultúrát. (annyira minimális kell bele, hogy én nem szoktam pontosan kimérni. Sajnos már nem is tudom a pontosan megadott arányt.)
Ebben a 40 fokos sütőben pihenget 6-7 órát.
Mikor jól "beállt", üvegekbe szedem, amiknek az aljára gyümölcsöt kanalazok.
Természetesen mehet bele méz is, és egy egészen pici só. De tényleg csak nagyon pici.

Szívből ajánlom Nektek ezt az oldalt, itt a joghurtkultúra is beszerezhető.

Hihetetlen finom! Próbáljátok ki!

2011. november 3., csütörtök

Kézmelegítő a legnagyobbnak


Elkészült a harmadik is. A kötelezőkkel megvagyok!
Mind a három teljesen más fazonú, mert menet közben folyamatosan alakítgattam rajtuk. Szerencsére minden gyereknek a sajátja tetszik a legjobban. : )

2011. november 1., kedd

Búza 2011



2009-es búzavetésünkor olyan kevés tönkölybúza magunk volt, hogy szóba se jött az étkezési célra való vetésének. Vetőmag nyerésének céljából kerültek a magok a földbe.

Az idén a föld felét már tönkölybúzával tudtuk bevetni. A másik felébe "sima" búza került. (Kunhalom)

Az elején úgy gondoltuk, hogy jó ötlet autóról vetni, de nagyon hamar kiderült, hogy nem!!!



Mi porcióztunk...


a férfiak vetettek.
(az idén nem voltunk sokan, most csak két család búzáját vetettük el, de meglepően hamar végeztünk.)







Mi megtettük amit lehetett. Mostmár csak az időjáráson múlik minden.
(mi nem gyomirtózunk, nem műtrágyázunk, nem fújkálunk betegségek ellen, így már tényleg csak az aratáskor  van vele legközelebb dolgunk.