Termékeim

2017. július 17., hétfő

Gazvacsora

Miközben gazoltam a nagykörűi "virágos kertecskét", egy nélunk egy éjszakára megpihenő lovas ismerősünk megkérdezte, hogy vacsorához készülünk?
Mire én válaszoltam, hogy "igen, krumplis lángos lesz majd vacsorára", de elég kérdőn nézhettem rá, mert máris folytatta...
"Libatop vacsorához?"

Mint kiderült a éppen kihúzkodott "gazok" fehér libatopok voltak, amik salátaként fogyaszthatóak.



Wikipédia: Bár rendszeresen irtott gyomnövény, a fehér libatop ehető is; magas kalcium-, vas- és fehérjetartalmával a spenóthoz hasonlóan felhasználható levélzöldségféle lehet (csak fiatal 20-30 cm-es példányai vagy később hajtáscsúcsai). Salátának és levesnek lehet felhasználni, kissé hosszabb főzési időt igényel, mint a spenót. Összegyűjtött, megszárított és megőrölt magvai a hajdinaliszthez hasonlóan alkalmazhatóak a konyhában.

Megkóstoltuk, és valóban fejessalátára emlékeztető "semmilyenzöld" íze volt, de ha valóban magas a vas, kálcium és fehérje tartalma, akkor a frissen "kigazolt" kis növénykéket miért is ne aprítsam bele a lángosra szánt fokhagymás - tejfölös öntetbe. 




Nesze neked fenenagy fejlődés. Lassan már semmit nem tudunk a  minket körülvevő világunkról.
Szívből ajánlom Nektek is, kóstoljátok meg Ti is. (Forgalmas út mellől ne szedjétek.)




Ha tetszett a bejegyzésem, és hasznosnak találtad, kérlek oszd meg az ismerőseid között, hagy jusson el minél több emberhez. :)

Házi "vegeta" kis adagban is készíthető

Én házi ételízesítőt tulajdonképpen egy erdélyi barátnőm hatására kezdtem el készíteni. Nem is ételízesítőként indult, hanem a gyerekeket akartam kicselezni.

A történet eleje úgy kezdődött, hogy panaszkodtam a barátnőmnek,
a gyerekeim nem eszik meg a levesből a zöldségeket, mindig ott marad a tányérban a sárgarépa karika.
Erre Ő: Én ezért reszelem le, úgy nem tudják megkerülni. 
Hát így kezdődött ez a történet.

Én hogyan készítem?

Megpucolom a zöldségeket, 
  • sárgarépa
  • fehérrépa
  • zeller
  • petrezselyem
  • zellerszár
de tetszés szerint bővíthető ez a lista.

A megtisztított zöldségeket aprítógéppel összevágom, és lesózom. - Teljesen natúr konyhasót használok. (Ne finomított, fehérített "babasót" használjatok erre a célra) A zöldség és a só aránya 5:1.
(fél kiló zöldség - 10 dkg só)



Kicsit állni hagyom, aztán üvegbe nyomkodom. 

Ha többet készítek, akkor amit használok, azt a tűzhely mellett tartom a polcon, amik még bontatlanok, azok a kamrában pihennek. (szeretik a sötétet)
De akinek nincsen nagy kamrája, vagy egyáltalán semekkora kamrája sincsen, az is csináljon magának 1 üveggel, mert pár perc alatt készen van egy kisadag, és a gyerekek garantáltan megeszik az ételben lévő összes zöldséget. Az étel sózására viszont oda kell figyleni, mert ez a zöldségmix már magában is elég sós!

2017. július 15., szombat

Ecetes tárkony és tárkonyos ecet


Mai témám főhőse ez a tavaly ültetett tárkony, amiről ezen a május közepén készült képen is látszik, hogy jól érzi magát a helyén. Szüretelése előtt a duplájára nőtt a növény, erről sajnos nem készítettem képet.

Sok ecetes tárkony fogy a mi konyhánkban, mert szeretjük a savanyú leveseket. Van, aki szinte minden levesbe rak egy kicsit ( a paradicsom leves és a gyümölcs leves kivételével :), úgyhogy több üveggel is készítek.

Ecetes tárkonyt és tárkonyos ecetet készíteni tényleg gyerekjáték, ezért is szeretem nagyon.

A tárkonyt akkor kell szedni, amikor a növény elkezd virágozni.


Ekkor a leveles részeket leszedem a fás száráról. A vékonyka leveles részből készítem az ecetes tárkonyt, a fás szárakat sem szabad kidobni, mert abból pedig tárkonyos ecet készíthető.

Az első verziónál a lényeg a levelek savanyítása, a leveleket használjuk fel az ételekhez, a másodiknál pedig az ecet ízesítésén van a hangsúly. Én általában tárkonyos ecetet nem készítek, csak a leveleket rakom el ételízesítőnek.

A növényeket belerakjuk a tiszta üvegekbe, felöntjük 10%-os ecettel, és már készen is vagyunk.
A zöld növények veszíteni fognak a színűkből, és az ecet is megszínesedik majd, de ennek ez a rendje.

Mindkét verziónál figyeljünk arra, hogy ne használjunk fém tetőt, mert azt megmarja az ecet. Ilyenkor jó, az amúgy igazán másra nem használható műanyag tetejű mogyorókrémes / csokikrémes üveg.

Van nekem egy régi üvegem, amit évek óta használok ecetes tárkony tárolására, mert rugalmas műanyag a teteje.


Az idén csatos üvegekbe raktam el a leveleket. Ebből kicsit bonyolultabb lesz kiszedni a növényt, mint egy széles szájú befőttes üvegből,  de van a kiszedéshez egy jó kis célszerszámom (hajlított végű hosszú szárú fondü villa).


Nagykörűben is készítettem pár üveggel, itthon a kamrapolcon sorakozik ez a három, és még egyszer szüretelhető lesz a tárkony ebben a szezonban. 
Azt hiszem ennyi bőven elég lesz. :)




2017. július 9., vasárnap

Nagykörűi konyha - nappalink

Nagykörűi konyha-nappalink igaz még csak átmenetileg, de kicsit otthonosabbá változott.
















A fényképeken túl, a PRivát PRovence oldalamon a gondolataimat is elolvashatod. KATT IDE »