Termékeim

2020. május 28., csütörtök

(majdnem)ajvár készítése házilag



Egy nagy rekesz kápia paprikával lettünk gazdagabbak a múlt hétvégén.
Én kapásból olajos paprikát készítettem volna belőle, de Péter felvetette az ajvár ötletét, amihez igaz, hogy padlizsán is kellett volna - nekünk nem volt -  de végülis az ajvár készítésének menetét követtük.

A paprikát megmostam és két nagy tepsibe raktam, valamint az egyikbe került egy alufóliába csomagolt fokhagyma is. Este sütöttem meg őket.


Miután gyönyörűen megsültek, összeraktam az összes paprikát a nagyobbik tepsibe, aminek van teteje, és így várták meg a reggelt. Kihűltek, és a párában jól megszottyosodtak.


Nagyon könnyen meg lehet őket szabadítani a magoktól és a hártya vékonyságú paprikahéjtól. (Nagyon élveztem ezt a részét a műveletnek, jó érzés volt a selymes paprikahúst megérinteni.)


Aztán egy nagyobb lábosba raktam, belement a héjából kibújtatott fokhagyma is, különböző fűszerek, olívaolaj, és az egészet összebotmixereztem. 
Nem dunsztoltam ki, igazából nem is tudom, hogy hogyan lehetne eltenni télire anélkül, hogy ne forraljam fel a tűzhelyen. (Befőző automatás megoldást találtam, ahol 90 fokon 30 percig dunsztolják, de nekünk ilyen gépünk nincsen.) 



Ezt a videót hívtam segítségül.