Termékeim

2020. október 25., vasárnap

Csipkebogyó tea

A csipkebogyó enyhe vízhajtó. Szabályozza az erek áteresztőképességét, erősíti az érfalakat, ezáltal gyorsítja a véráramot. Ennél fogva érszűkület, érelmeszesedés megelőzésére, kezelésére használható. A-, B1-, B2-, P- és K-vitamin is található benne, de természetesen leginkább magas C-vitamin tartalmáról híres.




A termésében, a csipkebogyóban legendásan sok C-vitamin van, egy kicsi bogyóban több, mint egy nagy citromban! Ezért nem szabad forrázni, hiszen a C-vitamin hő hatására elbomlik. Fontos téli vitaminforrás a nátha megelőzésére.

• A csipkehús kedvezően hat a cukorbetegségre, szabályozza a vércukorszintet. Cukorbetegek étkezés után fogyasszák, mivel segíti a zsír emésztését. 
• Immunerősítő hatása van, különösen ajánljuk stresszoldásra, dohányosoknak pedig azért, mert a dohányzás sok C-vitamint von el a szervezetből. 
• Nyugtatja az idegeket, általános erősítő hatása van. A C-vitamin részt vesz az oxidációs folyamatok szabályozásában, erősíti a vérerek falát, szilárdítja a kötőszövetet, fokozza a szervezet védekezőképességét, ellenállását a fertőzésekkel, betegségekkel szemben. 
• Segíti a csontok erősödését, szilárdságát és a csontképződést.

A csipkemagban csak E-vitamin van, teája epekőoldó hatású, hólyagbántalmak ellen is nagyon jó. Húgyhajtó hatású, vesehomokra és vesekő leválasztásra is használható.

A virág szirmai enyhe hashajtó hatással bírnak, levele hasfogó.
-----------------------------------------------

Én a kertünkben lévő bokorról szedtem egy nem túl nagy adagot, amit viszont több estén keresztül pucoltam, hogy megszabadítsam a belső szőrős magoktól. (több helyen is így láttam... így kell felhasználni teának.)


Borzalmas sziszifuszi munka, úgyhogy el is határoztam, hogy többet ilyet nem csinálok, nem éri meg ennyit vacakolni vele, és közben szanaszét irritálta az apró szösz a kezeimet, sőt a ruhán kersztül  is képes áthatolni, úgyhogy csak olyanoknak ajánlom, akik szeretik a kihívásokat, és bírják a szenvedést. :)
 
Én úgy döntöttem, hogy legközelebb, csak a két végét vágom le, és esetleg összeroppantom.


Aztán tegnap, egy kedves ismerősöm (Rácz Anikó - A nagyfény illata blog szerzője) leírta, hogy hogyan is kell "rendesen" csipkebogyó teát készíteni, amit egy fitoteraputa ismerősétől tanult.  Kiderült, hogy nem kell megtisztítani a bogyókat a magoktól, sőőőőt!
HURRÁ!


Teának kemény bogyót érdemes gyűjteni, a puhák inkább lekvárnak valók, vagy azonnali fogyasztásra. :)



Tea készítésének menete: 

  • A csipkebogyó végeit levágtam. A friss szemeket lehet bevagdosni a két végén, a szárított verziónál összezúzni a szemeket, ha zúzunk, akkor alapos szűrést igényel a tea (pl. filteres). A szemeket langyos (max. 40 fokos) vízbe tettem, és 10 órán át áztattam. 2,5 dl vízbe kb. 10-12 bogyót tettem.
  • Másnapra csodás hideg tea lett belőle, tele C-vitaminnal. 
  • A beáztatott, leszűrt csipkebogyókat vízzel felöntöttem, majd néhány percig főztem és még 15 percig áztattam, ekkor még sokféle hasznos anyag kioldódik, például a csipkemag olajtartalmából is kerül a főzetbe.
  • Mikor ez a főzet langyosra hűlt, alaposan leszűrtem, majd az első, leszűrt teához adtam. Ihatjuk egyébként külön is, az első szűrlet lágyabb ízű, a másodikban már vannak keserűbb anyagok is. Frissen fogyasszuk!
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2020. október 11., vasárnap

Egyszerű túrótorta

 Rajongok minden olyan ételért amiben túró van. Legyen az édes, vagy sós. (Inkább édes, de a sósat is megeszem, ha arról van szó 😊 .)


Szombat délután sütöttem egy szemre kimért túrótortát, ami nagyon finom szaftos és ízletes lett (egyszerűen alig bírtam abbahagyni), ezért ma (vasárnap) megsütöttem újra, de mostmár lemértem a hozzávalókat, hogy Nektek is meg tudjam írni a receptet. 


A süteményhez én citrom illóolajat használtam, de ha Ti be tudtok szerezni tutibiztos BIO, kezeletlen héjú citromot, akkor használjátok azt. Én ebben az illóolajban 100%-ban megbízom (rengetegszer segített már különböző betegségek kezelésében is, és a konyhában is szeretettel használjuk), úgyhogy én olyan recepteknél, ahol citromhéjat tennék bele, ezt használom.


A recept a következő:

túrókrémhez:

500 g félzsíros túró

80 g cukor

160 g tejföl

3 csepp citrom illóolaj  - !!!Nagyon fontos!!! Csak terápiás minőségű, 100%-ban természetes citrom illóolajat szabad használni. "Párszázforintos" citrom illatú olajat még párologtatóba se rakjatok!!!

3 egész tojás

a "tésztához": 

220 g darált háztartási keksz

100 g olvasztott vaj



Elkészítése:

  • A darált kekszet az olvasztott vajjal összekeverjük és a csatos 20 cm-s tortaforma aljára nyomkodjuk (én tettem alá sütőpapírt is).
  • A túrót összekeverjük a cukorral, a tejföllel és a három egész tojással, és jól kikeverjük, de nem kell habosra, csak hogy a túrórögök jól összetörjenek.
  • Ezt a keveréket a kekszalapra öntjük.
  • 180 fokra előmelegített sütőben kb 30-40 perc alatt készre sütjük. Én mindig tűpróbát, vagyis késpróbát végzek. Amikor nem ragad a késre a krém, akkor jó.
  • Hagyjuk hűlni ( ez a legnehezebb része az egésznek), majd tálalhatjuk!



2020. október 1., csütörtök

Sok összetevős zöldturmix

Ma sokkal több mindent raktam bele, mint eddig szoktam, mert olyan izé idő van. Az alap a banán, az alma és az újzélandi spenót, ami még mindig bőven van a veteményben. Kiegészítettem szintén a veteményből koktél paradicsommal, és 1 szál zellerzölddel. Van még benne két kisebb levél fodros kel is. 



Az ízén egyértelműen az alma savanykás íze, a banán édessége, és a zeller erőteljes zöld íze uralkodik. Én nagyon szeretem a zellert, nyersen is szívesen eszem a zellergumót is, a szálzellert is. 

És az élettani hatásuk?
Banán: A banán káliumban és magnéziumban gazdag, ami jótékony hatással van a vérnyomásunkra és a szívünkre, a káliumtartalma a csontjainkat is védi.
Alma: "Napi egy alma, az orvost távol tartja." Gyümölcssav, almasav tartalma a belek és a máj működésére fejt ki jótékony hatást. Az alma a szervezet egészére méregtelenítő, tisztító hatású, így például tehermentesíti a vesét.
Spenót: Különösen nagy béta-karotin-, B2-vitamin-, vas-, magnézium- és kalciumtartalma, de viszonylag sok fehérje, PP-vitamin, C-vitamin és foszfor is található benne.
Fodros kel: (egy igazi csoda) A fodros kel remek forrása az olyan fontos tápanyagoknak, mint az A-, C-, E-, K- és B6-vitamin, növényi fehérjék és az élelmi rostok. Olyan ásványi anyagokkal lát el minket, mint a mangán, a vas, kalcium, réz és kálium.
Paradicsom: Magas a C vitamin tartalma. A paradicsomban található likopén nevű, antioxidáns hatásáról ismert karotinoidnak a rákmegelőzésben van szerepe.
Zeller: A szárzeller C-vitamin tartalma magas, 100 grammjában akár 30-50 mg C-vitamin is található. Alacsony kalóriatartalmú 100gramm/10kcal. A zeller nagy értéke a sok szerves nátrium, de megtalálható benne a kalcium, a foszfor, a vas, a magnézium, a kálium, szilícium és néhány nyomelem is. A levele illóolajakat tartalmaz (limonént, szelinént, alkil-ftalidokat), furokumarinokat és flavonoidokat.
Minden növényről még sokkal több mindent tudnék írni, olvassatok utána, de legfőképpen Ti is igyátok, egyétek ezeket, ha lehet nyersen.



forrás: 

banán: https://www.hazipatika.com/taplalkozas/zoldseg_gyumolcs/cikkek/a_banan_15_jotekony_hatasa/20110106000202

alma: https://www.hazipatika.com/taplalkozas/zoldseg_gyumolcs/cikkek/az_alma_jotekony_hatasai/20070110111458

új-zélandi spenót: https://balintgazda.hu/tanacsok-videon/uj-zelandi-spenot.html

fodros kel: https://tudatosvasarlo.hu/mi-fan-terem-fodros-kel/

paradicsom: https://www.hazipatika.com/taplalkozas/zoldseg_gyumolcs/cikkek/paradicsom_zoldseg_vagy_gyumolcs/20070723114947

zeller: https://testszerviz.hu/blog/zeller-jotekony-hatasai/