- A csipkebogyó végeit levágtam. A friss szemeket lehet bevagdosni a két végén, a szárított verziónál összezúzni a szemeket, ha zúzunk, akkor alapos szűrést igényel a tea (pl. filteres). A szemeket langyos (max. 40 fokos) vízbe tettem, és 10 órán át áztattam. 2,5 dl vízbe kb. 10-12 bogyót tettem.
- Másnapra csodás hideg tea lett belőle, tele C-vitaminnal.
- A beáztatott, leszűrt csipkebogyókat vízzel felöntöttem, majd néhány percig főztem és még 15 percig áztattam, ekkor még sokféle hasznos anyag kioldódik, például a csipkemag olajtartalmából is kerül a főzetbe.
- Mikor ez a főzet langyosra hűlt, alaposan leszűrtem, majd az első, leszűrt teához adtam. Ihatjuk egyébként külön is, az első szűrlet lágyabb ízű, a másodikban már vannak keserűbb anyagok is. Frissen fogyasszuk!
Termékeim
2020. október 25., vasárnap
Csipkebogyó tea
2020. október 11., vasárnap
Egyszerű túrótorta
Rajongok minden olyan ételért amiben túró van. Legyen az édes, vagy sós. (Inkább édes, de a sósat is megeszem, ha arról van szó 😊 .)
Szombat délután sütöttem egy szemre kimért túrótortát, ami nagyon finom szaftos és ízletes lett (egyszerűen alig bírtam abbahagyni), ezért ma (vasárnap) megsütöttem újra, de mostmár lemértem a hozzávalókat, hogy Nektek is meg tudjam írni a receptet.
A recept a következő:
túrókrémhez:
500 g félzsíros túró
80 g cukor
160 g tejföl
3 csepp citrom illóolaj - !!!Nagyon fontos!!! Csak terápiás minőségű, 100%-ban természetes citrom illóolajat szabad használni. "Párszázforintos" citrom illatú olajat még párologtatóba se rakjatok!!!
3 egész tojás
a "tésztához":
220 g darált háztartási keksz
100 g olvasztott vaj
Elkészítése:
- A darált kekszet az olvasztott vajjal összekeverjük és a csatos 20 cm-s tortaforma aljára nyomkodjuk (én tettem alá sütőpapírt is).
- A túrót összekeverjük a cukorral, a tejföllel és a három egész tojással, és jól kikeverjük, de nem kell habosra, csak hogy a túrórögök jól összetörjenek.
- Ezt a keveréket a kekszalapra öntjük.
- 180 fokra előmelegített sütőben kb 30-40 perc alatt készre sütjük. Én mindig tűpróbát, vagyis késpróbát végzek. Amikor nem ragad a késre a krém, akkor jó.
- Hagyjuk hűlni ( ez a legnehezebb része az egésznek), majd tálalhatjuk!
2020. október 1., csütörtök
Sok összetevős zöldturmix
Az ízén egyértelműen az alma savanykás íze, a banán édessége, és a zeller erőteljes zöld íze uralkodik. Én nagyon szeretem a zellert, nyersen is szívesen eszem a zellergumót is, a szálzellert is.






Minden növényről még sokkal több mindent tudnék írni, olvassatok utána, de legfőképpen Ti is igyátok, egyétek ezeket, ha lehet nyersen.

forrás:
banán: https://www.hazipatika.com/taplalkozas/zoldseg_gyumolcs/cikkek/a_banan_15_jotekony_hatasa/20110106000202
alma: https://www.hazipatika.com/taplalkozas/zoldseg_gyumolcs/cikkek/az_alma_jotekony_hatasai/20070110111458
új-zélandi spenót: https://balintgazda.hu/tanacsok-videon/uj-zelandi-spenot.html
fodros kel: https://tudatosvasarlo.hu/mi-fan-terem-fodros-kel/
paradicsom: https://www.hazipatika.com/taplalkozas/zoldseg_gyumolcs/cikkek/paradicsom_zoldseg_vagy_gyumolcs/20070723114947
zeller: https://testszerviz.hu/blog/zeller-jotekony-hatasai/