Termékeim

2021. április 13., kedd

Fagyos tavasz és a zöldturmix

2021.04.13. Ma a Bakonyban havazott. Itt Budapesten egész nap esett az eső, és a legmagasabb hőmérséklet 6 fok volt. Cudar idő van, a Balaton környékén heves, jeges szelek voltak. Én egész nap csak arra tudtam gondolni, hogy "fény, fény, fény! Magamhoz akarom venni a fényt!" Ezt a legkönnyebben a zöld növényekkel tudjuk megtenni, mert a zöld szín a fény hatására alakul ki a levelekben. Alig vártam, hogy munka után egy zöldturmixszal kezdjem a délután. :)

A szokásos alma, banán mellé vettem egy csomag "zöld ital" keveréket.  A smoothie-ba rukkola, római saláta, fodros kel, és bébispenót került, a sárgarépát nem tettem bele, azt külön elrágcsálom. 

Ízesítésként raktam bele 1 csepp rózsaszín bors illóolajat is, mert nagyon szeretem a bors ízért, ezen kívül ez az illóolaj mentálisan eslősorban a jó kedélyállapot elérésében segít, a depressziós tüneteket nagyon hatékonyan enyhíti.

Fizikai síkon nagyon jó a megfázás, a köhögés, a légúti problémák kezelésére, de a köszvény, az izületi gyulladások, az izomgörcsök jelentkezésekor is hasznos lehet a használata. 

Én imádom a bors ízét, és elsősorban az íze miatt nyúltam most ezért az olajért. :) Csak utána tudatosult bennem, hogy milyen jó olajat is választottam ezen a szomorkás és hideg délutánon. 


Ha nincsen terápiás minőségű illóolajad, amit 1 cseppnyi mennyiségben ízesítésre is használhatsz, akkor inkább enélkül igyál zöldturmixot. :)


2021. április 6., kedd

Tavaszi képek a kertből

 Ma az ország különböző pontjain esett a HÓ! 


Borbás Marcsi beszámolt arról, hogy az őrségi tavaszi kertjét kb 20 cm-s hó fedte el, és az ország másik pontján, Nagykörűben is reggelre hóesés fogadta az embereket.

Itt Budapesten nem esett. Hűvösebb van, mint a korábbi napokban, de a hó elkerült minket.

A képeket még tegnap készítettem, ma nem sütött a nap, de a növények ma is pontosan így néznek ki. :) 

Van néhány tő fűszernövény, amiket tavaly nagy, lyukas aljú műanyag dézsákba ültettünk és félig lesüllyesztettünk a földbe. Ezt azzal a reménnyel tettük, hogy néhány agrasszívabban terjedő fűszernövényt kicsit kordában tudunk tartani, mert a kert mérete nem engedi meg, hogy kényük-kedvük szerint terjedjenek.

Itt majoranna, kakukkfű, és növendék lestyán látható:


Olasz szalmagyopár. 


Tárkony: 
Ezt tavaly a piacon vettem egy termelőtől, aki felhívta rá a figyelmemet, hogy ez más, mint amit általában kapni lehet. Ő azt mondta, hogy ez a francia tárkony, ami közel sem nő olyan magasra, mint a másik fajta, és az íze sokkal-sokkal aromásabb. És valóban. Ez nem nőtt nagyra, de sokkal aromásabb az íze. (Nagykörűben van "hagyományos" tárkonyunk, össze tudom hasonlítani.)


Menta, és citromfű, akik miatt az egész dézsázás megszületett. Sajnos keveredtek a tövek.


Szintén menta. 
Mentából amúgy többféle, különleges illatú is van, amik cserépben vannak, de szépen kihajtottak most is. Epermenta és csokimenta. :)


A tatárhagyma is nagyon agresszívan terjedő vad metélőhagymaféle. Nyáron gyönyörű fehér virágot hoz.


A sóska is szépen növekszik.


Gilisztaűző varádics tavalyi szerzemény. Egyenlőre egy kifuserált piros zománcos lábosban nevelgetem. A szép sárga virágot hoz,  emiatt vettem meg. :)


Kerti ruta. Ő is tavaly vásárolt növényke. 


Zöld cipruska:


Van egy kis csalánosunk az üvegház tövében (ennél azért kicsit nagyobb :) ) :


A kert tele van vérehulló fecskefűvel, amit leginkább dísznövényként "használunk", de egy időben festettem vele gyapjúfonalat is. 


A gyönyörű, harsogó friss tyúkhúr is bőven terem, főleg a magasított ágyások külső peremén.
Salátában nagyon finom.


A virágokat nem sorolom fel :)











Magrólt kelt kis tuja. (ebből sok van. :) )








2021. április 5., hétfő

Olasz szalmagyopár dugványozása

Húsvét hétfői termékenységi rituálé elmaradását nem hagytam annyiban, és elvégeztem a magam termékenységi rituáléját.

Dugványoztam!

Rozmaringot és olasz szalmagyopárt. A hagysúly az olasz szalmagyopáron van, de a visszametszett rozmaringból is dugtam el két ágacskát.

Az olasz szalmagyopár (Helichrysum italicum) az aromaterápia használata óta értékelődött fel igazán a szememben, mert a belőle készült illóolaj nagyon - nagyon értékes.


Mit kell tudni erről a növényról?
Idézet következik a "ZAOL" a Zala megyei hírportál oldaláról.

Mediterrán vidékek örökzöld vadóc a, a levenduláéhoz hasonlatos levelei erős “curry” illatot árasztanak. Amúgy csak ennyi köze van az indiainak mondott, ám igazából az indiai ízek utánzására kitalált angol fűszerkeverékhez, amiben sokféle őrölt fűszernövény van, például római kömény, kurkuma, csilipaprika, koriander, lepkeszegmag, s ha a rászórjuk az ételre, olyan jó “indiais” lesz tőle az íze. Currynak neveznek egy délkelet-ázsiai rutafélét is, a levelének a levét szintén ázsiai ételek fűszerezésére használják – de az olasz szalmagyopár ennek sem rokona.

Curry fű ezüstszürke, illatos levelű fűszer-, és gyógynövény.

A mi curry füvünk sokkal értékesebb, mert nem csak fűszer-, hanem gyógynövény is. A levelekből kivont olaját asztma, krónikus hörghurut, fejfájás és migrén ellen használják. Magát a levelet nyákoldó hatása miatt gyógyteákba keverik, forrázata gyomorerősítő. Aromás olaja csillapítja az izomfájdalmat, a természetgyógyászok sebes bőrfelületeket is ecsetelnek vele. Sárga, jól mézelő virágja is herba, a belőle kinyert olaj gyulladáscsökkentő, gombaölő, bőrnyugtató hatású, antidepresszánsként is használják.

Naná, hogy nekem is kellett curry fű! Tavasszal beruháztam egy növendékre, s elültettem a fűszerágyba. Nyárra helyre kis bokorrá cseperedett, de az idén még nem virágzott. Jövő nyáron, ha virágba borul, majd leszüretelem és gyógyteákba keverem. A leveléből viszont nem szárítok. Minek, hiszen fagytűrő, így mindig frissen hozhatok belőle a konyhára. Néhány boltban lehet kapni curry fű szárítmányt, de annak az aromája meg sem közelíti a friss levélét. Külön előny, hogy az íze nem hasonlít a puccos curry poréra, azt ugyanis nem lehet olyan sokoldalúan használni, mint az olasz szalmagyopárt. Bár meg sem néztem mihez ajánlják, már hónapok óta teszek egy-egy curry hajtást szinte minden levesbe, pörköltbe. Nem sokat tévedtem, általában rizses, zöldséges ételeket, szószokat, leveseket és különféle húsételeket ízesítenek vele. A rozmaringgal nem csak a fűszerkertben jó barátok, az ételekben is erősítik egymás aromáját, összeillenek például a fűszerolajban is. Ha a curry füvet rozmaringgal, zsályával, kakukkfűvel keverve apróra vágjuk, egy kis olajjal, borssal, sóval összekeverjük, kiváló halfűszert kapunk. Kenjük be vele a filéket, s fóliába csavarba már grillezhetjük is!

Ezüstszürke levelével dísznövénynek is dekoratív, jól mutat a balkonládákban, de vigyázzunk, nehogy túlöntözzük. Nevezik olasz szalmavirágnak is, nem véletlenül, ugyanis a Magyarországon népszerű kerti telt virágú szalmavirág vagy szalmarózsa rokona, a fészkesek családjába tartozik, a természetben félcserjévé fejlődik. Hajtásai fél méternyire is megnőnek, a második évben elfásodnak és vékony tű alakú levelei duzzadnak az illóolajoktól. Könnyen nevelhető, igénytelen növény. Szélvédett, világos, kellemesen meleg vagy tűző napos helyet válasszunk számára. A talajra sem háklis, gyengébb tápanyagtartalmú földben is jól fejlődik, csak az a fontos, hogy jó vízáteresztő legyen. Vízigénye alacsony, elég neki, amit az égiektől kap. A téli fagyokat ugyan elviseli, de a ráolvadó hó károsíthatja. Szaporítani dugványozással és tőosztással lehet – vagyis elég lett volna anno kérem egy ágat a szomszédtól és leböknöm a fűszerágyba.
---------------------------------------------------------------------------
forrás: https://www.zaol.hu/biokerteszet/curry-fu-az-olasz-szalmagyopar-1801711/


Dugványozás:

A virágcserepet megtöltöm földdel. Az dugványozni szánt ágat ferdén metszem le az anyatőről, és az alsó néhány levelet (kb 2 -3 cm magasságig) letépem, majd így dugom be a földbe. Támasztó karókat teszek a cserépbe, hogy a nejlonzacskó, amit egy gumival a cserépre szorítok, és a párát hivatott bent tartani, ne érjen a növényi részhez. Én az üvegházba raktam, de ablakpárkányon is nevelhető. 




Próbaképpen eldugbam cserepenként még 3-3 luffatök magot is. Korábban már próbálkoztam a luffatök termesztésével, de akkor nem sikerült. Most újabb próbát teszek, mert nagyon szeretek a tökkel mosogatni. :D

2021. április 4., vasárnap

Új húsvéti étel az asztalon

Az idén változtattam a húsvéti menűn. Eltűntek a hidegtálak, csak a majonézes kukorica maradt, és bekerült egy új étel a kínálatba a sonka, a főtt tojás és a krumplisaláta mellé.


A kolléganőm küldte át ezt a tésztakoszorú receptet, amit kóstolás után megfelelően jónak találtam ahhoz, hogy megosszam veletek. 

Az eredeti receptet ITT találjátok. Én semmit nem változtattam rajta, úgyhogy nem is írok hozzá semmilyen útmutatást, talán csak annyit, hogy a kihűlt húsvéti sonkából vágtam le szeleteket, amiket nagyon apró cafatokra szedtem, és azt szórtam rá a tejfölös mártásra. 



Jó étvágyat!


2021. április 1., csütörtök

Vannak kevésbé jól sikerült festményeim, amiket nem mutatok meg, de ez tetszik, ezért ezt kirakom ide.