Termékeim

2021. május 26., szerda

Zsályavirág szörp

Zsályavirágból készítettem szörpöt. 
Készítettem már korábban különböző virágszörpöket, mint pl. bodzavirág szörp, akácvirág szörp, levendulavirág szörp. Ezek közül nekem magasan a zsályavirág szörp íze ízlik a legjobban.

Nagyon egyedi, különleges, ízletes.

A recept:
1 liter vízet felteszek főni 3/4 kiló cukorral.
Mikor feloldódott a cukor, akkor beleteszek 1 csokornyi virágot, 1 citromot belekarikázok, és hagyom állni 3-4 óra hosszat. 
Kiveszem a növényeket a szirupból, és forralok egyet rajta, majd üvegbe töltöm. 



Ez most egy kisérleti adag volt, úgyhogy nem dunsztoltam ki, mert azonnal fogyasztjuk. Miután kihűlt, én tettem még bele egy kis aszkorbinsavat, mert hiányzott még belőle egy kis savasság.

Szívből ajánlom, próbáljátok ki.
A zsálya borzasztó egészséges, és nagyon finom. (és gyönyörű színe van a virágjából készült szörpnek)

2021. május 25., kedd

Rózsacukor

Pár napja írtam egy bejegyzést az ÉletÉLvezetési tanácsok - Tudatosan és Természetesen oldalamon a rózsáról. Teljesen szerelmes vagyok ebbe a gyönyörű virágba. A rózsa az Isteni szeretet misztériumába vezet be minket. Ha kíváncsi vagy a cikkre, itt elolvashatod: https://eletelvezetes.blogspot.com/.../rozsa-illoolaj.html 

Amiről most írni szeretnék, az a rózsacukor, ami nagyon egyszerűen készül. Szárított rózsaszirmokat, amit a saját kertedben gyűjtött szirmokból készíthetsz, vagy rózsatea formájában megvásárolhatsz, cukorral kávédarálóban összeőröljük, és tadamm, máris készen van! 
Isteni finom. 
Mi kávéba raktuk, és a teraszon Pannikával képzeletben kicsit (egészen) más életet éltünk, mint ami most a valóság.





2021. május 17., hétfő

Zamatos turbolya

 A nagykörűi udvar bővelkedik különböző gyógynövényekben, amiket könnyűszerrel le is minősíthetnénk gazzá, pedig rengeteg értékes vitamint és ásványi anyagokat tartalmaznak. 

Az egyik ilyen a zamatos turbolya.


A zamatos turbolya hazánk egyik legközönségesebb növénye. Megtalálható szinte minden erdőszerű élőhelyen, de különösen az üdébb típusú, tápanyagban gazdag talajú akácosokban érzi jól magát. Ahol kedvező számára az élőhely, ott sűrű, szőnyegszerű gyepet alkot ősz végétől június elejéig. Utána elszárad, kórói is hamar elkorhadnak.


Növényünk egyéves életciklusú. A magok ősszel kelnek ki, november-decemberre rendszerint fél arasznyi pázsittá fejlődnek a kis növénykék. A zamatos turbolya levelei a petrezselyeméhez hasonlóan finoman szeldeltek, viszont illatuk merőben más: enyhén ánizsos, édeskés. A fagyok elmúltával újra növekedésnek indul, terebélyesedik, karcsú 50-80 centis dudvaszárat fejleszt, és április közepétől egy hónapon át nyílnak apró fehér virágai.



A zamatos turbolya más - különösen a francia - konyhák nagyra becsült fűszer-, saláta- és főzeléknövénye. Zöld tavaszi salátának, sült húsokhoz szolgáló mártásokhoz, levesekhez kiváló. Emésztésserkentő, étvágyjavító, vértisztító, salaktalanító hatású, C-vitamin tartalma magas. Zsenge leveleit főként virágzást megelőzően (novembertől áprilisig) érdemes gyűjteni. 

Ezt az értékes fűszer- és gyógynövényt nem lehet szárítani, mert íze nagyon könnyen elvész. Ha néhány hónapig még élvezni szeretnénk a friss növény ízét fehér borecetben lehet áztatni, vagy püréjét kevés vízzel összekeverve jégkocka tartóban lefagyasztva lehet tárolni .
Legegyszerűbben úgy használhatjuk ki a turbolya pozitív egészségügyi hatásait, ha mártásokat, gombával készült ételeket vagy éppen halféléket ízesítünk vele.

Amennyiben salátához használjuk, ügyeljünk rá, hogy fiatal, zsenge hajtásokat használjunk fel, ne pedig szárított leveleket – így lesz igazán üde az étel.
A turbolya sikeresen tartható cserépben is, ha az megfelelően mély a hosszú gyökerek számára, és így folyamatosan friss levelekhez lehet jutni. Kiskertben pedig a megfigyelés szerint távol tartja a csigákat kedvenc növényeinktől.



Mindemellett fogyasztható emésztő- és légzőszervi megbetegedések, vese- és hólyagbántalmak elleni tea formájában is. A forrázzunk le 3 dl vízzel két teáskanálnyi turbolyát, majd áztassuk hat-nyolc percig. A főzetet esténként, lefekvés előtt érdemes fogyasztani. Ízesíthető egy csepp mézzel, ha önmagában nem ízlik.
Dédanyáink idejében a tüdőbaj ellen, szülés utáni fájdalmak csökkentésére javasolták. A szülő asszonyoknak turbolyalevest készítettek. Véraláfutás, zúzódás eloszlatására az összetört növényt kötözték a sérült testrészre.

forrás: 
www.wikipedia.org
http://fitoterapiakalauz.hu/turbolya-anthriscus-cerefolium/
http://www.gyogynovenyhatarozo.com/zamatos-turbolya-anthryscus-cerefolium/
https://kertitorpe.cafeblog.hu
https://www.bokortanya.hu/tanyak-gazdasagok/zamatos-turbolya


Ezüstnő 3.0




Azt hiszem, hogy késznek nyílváníthatom az "ezüsthaj" projektet. 2020 március első hetében volt feste utoljára a hajam.
A héten voltam fodrásznál, ekkor lekerült az utolsó festett "sárga" rész is. Úgy vagyok vele, hogy bármikor ott a lehetőség, hogy újra befessem, nincs bennem kategórikus elzárkózás, de egyenlőre jól érzem magam a hajamban.