Termékeim

2022. március 31., csütörtök

Házi "gépsonka", vagy löncshús

Házi "gépsonka", vagy löncshús.
Én darált csirkemell és csirkecomb keverékéből készítettem.
A húst tetszés szerint ízesítjük. Só és fokhagyma szerintem mindig mehet bele, a többi a fantáziánkra van bízva.

Én aszaltszilvásat készítettem, de lehet olivabogyósat, zöldborsósat, medvehagymásat is készíteni.
Nyugodtan kísérletezgessetek.

1/2 kiló darált húst megsózta, borzoztam és reszeltem bele egy gerezd fokhagymát.
Apróra vágtam 5 szem aszaltszilvát, ezt is beleraktam.
Az egészet jól összedolgoztam, és állni hagytam 1 - 2 órát a hűtőben.

2 réteg alufóliát egymásra raktam, és megkentem olivaolajjal.
Ebbe, mint egy szaloncukrot, belecsomagoltam az ízesített darálthúsos masszát.
Egy jénai edénybe öntöttem 3 dl vizet, így helyeztem bele a becsomagolt "gépsonkát".
180 fokra előmelegített sütőben fél órát sütöttem.

Egy teflon serpenyőben olivaolajon kérget sütöttem a "sonkának".
Ha nem sütünk neki kérget, akkor megforgatható bármilyen fűszerben, és általában egy keveréket csinálok pirospaprikából, durvára darált borsból és sóból. Ebben görgetem meg a kész "sonkát".

Egészséges, tudom, hogy mi van benne, és biztosan mi nincsen. 
Nagyon egyszerű, és nagyon hamar megvan, olcsóbb is, mint a bolti ki tudja mit tartalmazó "eredeti" testvérei.
- mert nem tartalmaz cukrot, adalékanyagokat, állományjavítókat, térfogatnövelőket.

Bíztatlak Titeket, hogy próbáljátok ki Ti is.

2022. március 25., péntek

Fitt répatorta




Recept:

  • 40 dkg sárgarépa
  • 20 dkg zabpehelyliszt
  • 2 db tojás
  • 1 csomag sütőpor
  • 100 g édesítőszer (igazából ízlés szerint )
  • 1 ek őrölt gyömbér
  • 1 ek fahéj
  • 1 ek olivaolaj
  • 120g zsírszegény joghurt
  • fél mérőkanál Lite Ultra por

Elkészítése:

  • A lereszelt répát egy tálban összekeverjük a zabpehelyliszttel, a két tojással, a sütőporral, édesítőszerrel, gyömbérrel, fahéjjal és egy evőkanál olívaolajjal. Sűrűn folyós masszát kell kapjunk.
  • A keveréket egy kivajazott sütőformába öntjük, és 180 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük. Ekkor a teteje már megszilárdult, sötétbarna, mivel a sok répa karamellizálódik, a belseje pedig finom szaftos, de már nem ragad. Rácsra tesszük kihűlni.
  • A mascarponét kikeverjük a Lite Ultrával. Az arányokon lehet változtatni, a lényeg, hogy krémszerű, könnyen kenhető legyen.
  • A kihűlt torta tetejére kenjük. Tetszés szerint a tésztát ketté is vághatjuk, és az alsó felét megkenhetjük a kém felével.

Jó étvágyat kívánok hozzá.