Termékeim

2022. június 4., szombat

Árpakása




A zabkása mellett méltán helye van az árpakásának is a napi étkezésünkben.
A kollagén leggazdagabb forrása ez a kása, ami szinte megfiatalítja a testet!
A gerslit én leginkább csak a székely káposztához használtam, pedig nagyon finom édes, és sós kását lehet készíteni belőle.

Lássuk mire is jó az árpa:

- A legnagyobb nyomelemtartalmú gabonafajta.
- Kálium-, kalcium-, magnézium- és foszfortartalma is jelentős, továbbá rosttartalma is magas, ezért serkenti az emésztést.
- Fogyasztása kedvezően hat a vércukor- és a koleszterinszintre. - Megnyugtatja az idegrendszert, és vizelethajtó hatása is ismert. - Emellett növeli a szellemi és fizikai teljesítőképességet, immunrendszer-erősítő, valamint hűtő hatása miatt lázcsillapító és bőrregeneráló hatású.
- A legmagasabb vitamin- és ásványianyag-tartalmú gabonaféle: A-, B1-, B2-, B6-, E- vitamint, de rezet, cinket és vasat tartalmaz.
- Magas kálcium tartalma jót tesz a fogaknak, káliumtartalma pedig jó hatással van a szívre és a májra.
- Az E-vitamin miatt pedig táplálja a bőrt, megelőzi a ráncokat, sőt a férfiak esetében javítja a szexuális potenciát is.
- Népi orvoslás szerint az árpa rendszeres fogyasztása segít megelőzni a székrekedést.
- idegnyugtató hatása miatt nagyon jó stresszes időszakban fogyasztani
- magas ásványi anyag tartalma miatt nagyon jó lábadozók számára.

Elkészítés:

Az árpát háromszoros vízmennyiségben legalább 3-4 órára, vagy egy éjszakára, de akár 1 napra is beáztatjuk. Leöntjük róla az áztatóvizet, majd tiszta vizet vagy tejet öntve hozzá egyenletesen, kis tűzön 25-30 percig főzzük. Ezután lefedve hagyjuk puhulni még legalább ennyi ideig.
Az ízesítés ízlés szerint történhet. lehet sósan és édesen is fogyasztani.
A gersliből készülhet édes gabonakása is, amit gazdagíthatunk piros gyümölcsökkel, fahéjjal, szegfűszeggel, így egészséges desszert lesz a vacsora után.
-----------------------------
Érdekes - A gerslit, vagy más néven árpagyöngyöt már a vikingek és a római gladiátorok is fogyasztották, erjesztett levét pedig az ókori Egyiptomban is itták. Tibetben lisztet őrölnek belőle, Marokkóban sütemény alapanyaga, Japánban pedig szépítőszerként fogyasztják.

forrás:
Zöld újság,
Nyers Csaba - Bevezetés a gabonakonyhába

Zöldségpor


Zöldségpor

Bármiféle zöldség, sárgarépa, fehérrépa, hagyma, zeller, stb (ami van otthon), aprítógépben összedarálva, sütőben megszárítva, majd aprítóban porrá törve.
Lehet sós, vagy natúr változat is.
Zöldség alaplé pillanatok alatt készíthető belőle.

 

Házi kókusztejes turmix




Ma nem egy konkrét receptet mutatok Nektek, hanem inkább csak ötletnek szánom, amit gondoljatok tovább, variáljatok kedvetekre.

"Házi kókusztejes" turmix variáció.

A következő módon készítettem.

A turmixgépbe raktam :

2 evőkanál kókuszreszeléket,
1 evőkanál zabpehely lisztet
1 mérőkanál csokis Lite Ultra port
1 marék aszalt vörösáfonyát

Felöntöttem 1/2 liter vízzel, és az egészet kb 3 percig turmixoltam, hogy a kókuszreszelék minél inkább "kiadja" magából az ízét.

Miután pohárba öntöttem, egy kis állás után a zabpehelyliszttől kicsit még sűrűsödni fog.

Remélem, hogy kipróbáljátok.


 

Répagyolyó




Recept:

25 dkg reszelt sárgarépa

5 dkg zabpehely

2 teáskanál zabkorpa

2 dl narancslé

1 evőkanál Lite Ultra

--------

A fent leírt összetevőket egy aprítógépben pépesre daráltam, és hagytam állni egész délelőtt, hogy a zabkorpa és a zabpehely is jól megszívja magát.Majd golyókat formáltam, és puffasztott kölesben megforgattam őket.

A sárgarépa: gazdag tápanyagokban, B1-, B2- és B6-, valamint C-vitamint tartalmaz, az ásványi anyagok közül kalcium és foszfor mellett vas is van benne.

A zabpehely csökkenteni képes a szív-érrendszeri betegségek, valamint a rák kialakulásának kockázatát.Nagy mennyiségű B1, B2, B3, B6 és K-vitamint is tartalmaz.

A köles gyulladáscsökkentő, segíti az emésztés, szabályozza a vércukorszintet, és a zsíranyagcserét segít megelőzni a fogszuvasodást.Az alábbi ásványi anyagokban gazdag: kálcium, vas, kálium, nátrium, foszfor, magnézium, fluor, szilícium
Vitaminok: A, B1, B2, B3


Egészséges jó étvágyat kívánok.