Termékeim

2009. január 30., péntek

Varrtam

Ezt a drapp kord szoknyát egy kedves blogos társunk kérte tőlem a kislányának szülinapjára.

A hozzá illő "táncházas" /Tildás/ kis táska meglepetés volt az Ő számára is.

Isten éltesse a kislányát sokáig és viselje egészséggel.



Ezt a kis filc lógót Zsukkának készítettem hálám jeléül, hogy annyit bajlódott a sablonom átalakításával.

(Zsukka fotóját is felettem,mert Neki jobb képet sikerült csinálnia.)

2009. január 29., csütörtök

Palántának..

Ma (minimum 1 hetet csúszva) elszórtam a paradicsom,illetve paprika magokat palántának.
Korai, üvegházba való kiültetésre szánom, ezért már bőven idejében vagyok a műveletnek.

A fuldai apátságban használt gyógynövény keverék főzetében áztattam, illetve ezzel locsoltam be őket. A keverék a következő gyógynövényekből áll: cickafark, macskagyökér-virágzat, pongyola pittypang, csalán, tölgyfakéreg és kamilla. Nekem pittypangom, tölgyfakérgem nem volt itthon, de a többi hozzávalóból főzött tea is jó szolgálatot tesz már évek óta.

Paradicsomok mennek egy hűvösebb ablakba,mert 15-18 fokon csíráznak , a paprika viszont a meleget szereti.
Amint nőni kezdenek,még szétültetem őket párosával.



Többek közt ez a fortély is ebben a könyvben található. Én nagyon szeretem, ajánlom azoknak, akiket érdekelnek a régi praktikák. (Szórakoztatóbb,mint sok regény:-D )

Ja,ha valaki zellert szeretne palántának nevelni, még gyorsan tegye meg, mert 3-4 hétig is eltarthat a kelése. Addig is folyamatosan locsolni kell.

2009. január 28., szerda

Sós kifli





Ha a vacsorára főt leves, nem a gyerekek szája ízének megfelelő (a sajtleves és a paradicsomlevesen kívül nincs is ilyen), akkor valami "ajándékkal" vagyok kénytelen előállni, hogy "nagyobb kedvvel" üljenek neki a vacsorának.
Ez jelen esetben a sós kifli.
Bodza Bea már bemutatott egy jó kis kifli receptet, ki is fogom próbálni, de most a jól bevált receptemet sütöttem meg.

50 dkg fehérliszt
20 dkg teljeskiörlésű
2,5 dkg élesztő
1,5 dkg só
2 dkg cukor
2 dkg tejpor, (ettől különösen tejes íze lesz)
2 dkg olvasztott margarin
4,5 dl langyos tej

Szokványos kelttésztát készítünk. Háromszög alakban felvágjuk, feltekerjük, vízzel megkenjük és megszórhatjuk sóval, len maggal, szezámmaggal, stb.



Itt is teszek a sütőbe egy kis vízzel teli tálat.
Előmelegített sütő - 200 fok - 25-30 perc



2009. január 27., kedd


Szentpyr ajándékozott meg ezzel a "címmel."Nagyon szépen köszönöm.



5 dolog, ami függőséggé vált nálam:

- valamit mindig "buherálni". Olyan nincs,hogy ne legyen valami alkotni való dolog az asztalomon. (merthogy a két ünnep között lett "munkaasztalom". Majd mutatok róla képet. A konyhaasztal fellélegezhet)

- vetőmagok, virághagymák, palánták, minden ami el lehet vetni,illetve ültetni.

- könyvek, a gyerektől a felnőttig miden, és minden mennyiségben,

- néptánc, heti 1x, csütörtökönként 3 óra csak erről szól.

- régi tárgyak, lehetőleg népi.

-+1 netezés

(biztos eszembe jut még egy-két dolog, de most hirten ennyi.)



Most nekem kéne megneveznem 5 olyan blogot, amit mesésnek tartok. DE.... nekem 5x5 blog is kevés lenne, nem tudok megnevezni ötöt. Viszont, ha sokan így gondolkozunk, elég hamar befulladna a játék. Ezért megkeményítem magam, és kiválasztok 5 blogot. (ABC sorrendben):

-Ahama

-Bodza

-Kdatta

-Mammka

-Szera

+1- Ledanna


2009. január 26., hétfő

Kovász

Ha nem tudunk kitől kovászt kérni, magunk is elkészíthetjük az induló kovászunkat, amiben hamarosan a család saját kovász baktériumtörzse kialakul.
kovász alaptészta:
Negyed friss élesztőt elkeverünk egy kis langyos vízben és beleöntünk még egy csésze vizet.
4 csésze lisztel összedolgozzuk, ruganyos tésztát kell kapjunk.
Egy éjszakát pihentetjük.

Másnap langyos vízben feloldjuk és a kimért liszt közepébe öntjük.
A lisztből annyit keverünk bele,hogy galuska sűrűségű legyen.
Így pihen 1-2 órát.
Utána hozzákeverjük a felfutattot élesztőt és a lent említett recept alapján a többi összetevőt.
1 órát keledezik, felfűtjük a kemencét, vagy melegítjük a sütőt és kb. 1 1/2 órát sütjük.

Ha teknőben dagasztottunk, akkor az odatapadt tésztát vakarjuk le, és tegyük el a kovászt a következő sütésig a hűtőbe. Ha olyan edényben dagasztottunk, aminek nem tapad a falához tészta, akkor ne felejtsünk kivenni belőle egy kicsit,még mielőtt a sütőbe tennénk.


Berta néni, a Székely "barátnénim" itt dagasztja a 10 kenyérre való tésztát.



Csináltatott magának vas formákat és ebben sülnek majd a kenyerek a kemencében. Most még csak a szakításnál tartanak és pihennek ezen a gyönyörű sparhelten.




Ebből a kovászból kaptam én is.




A fólia

Január 25.

Szép, napos és meleg az idő. Itt az ideje, hogy Apikával újra felállítsuk a fólia alagutat. Kell 1-2 hét, hogy biztosan felmelegedjen benne a talaj, hogy elvethessem a retket, a salátát.


A fólia alagút vázát vízvezeték csőből hajlította nekem Apika. A fólia pedig átlátszó agrofólia. Ezt már több éve használjuk. Jó minőségű, nem eszi meg a nap.


Ki kellett gyomlálnom ezt a kis ágyást, mert elég egy kis meleg, és máris el kezd gazosodni.



Aztán Meliorit -ot szórtam talaj javítóként a földre és azt jól bele is keverem.




És kész!


A fűtetlen üvegházban szépen sorol a madársaláta és a tépő is előjött. Kb. 3 hete szórtam el a magokat. Még egy kicsit erősödhetnek.








Van olyan madársaláta, aki saját maga szórta magról kelt és miden védelem nélkül áttelelt.
A Meliorittól néz ki ilyen porosnak.
Kiszedtem őket és átvittem az üvegházba.




A kertem

Ez a budapesti házunk veteményes kertje.
Ennek a kertnek a "életét" szeretném Nektek megmutatni, illetve határidő-naplóként használni.






Henriette, a nyúl..

hálóingben.

Van egy kedves nyuszi mintám. Bvedőnő - Szömörcének ígértem róla egy képes leírást.

Persze, akinek tetszik, nyugodtan használja.




Szabásminta:



A szabásmintához annyi hozzáfűzni valóm van csak,hogy a testrészekre rá kell hagyni a varrásráhagyást, míg a ruhára NEM.


Felrajzoljuk és körbevarrjuk a részeket.



A fület és a kart középen hagyjuk nyitva a könnyebb kifordítás érdekében.



A karnyílást én nem is szoktam bevarrni.


A kart a következő képpen erősítjük a testhez.




A lábat csak a "térdig" tömjük, ott levarrjuk.


Ruha: az ujját be is lehetne szegni.


A fülét így varrjuk a fejhez.



A pofira bajuszt csomózunk.

és kész!!



2009. január 23., péntek

Táskák

Egy kedves ismerősöm kérésére megvarrtam a Tildás kistáskát nagyobb méretben .
50%-al nagyítottam az eredeti méretet.




Ez pedig a "10"perces táska ikertestvére, csak erre varrtam egy záródó fület is.

Ami miatt megmutatom, az a Fimo gomb, ami a patentot takarja.
Színátmenet készítéséről találtam videot , ennél a gombnál ki is próbáltam.



A száraz adatok

Sütési táblázat / Villanysütőre

1. fokozat= 160 C fok
2. fokozat= 175 C fok
3. fokozat= 190 C fok
4. fokozat= 200 C fok
5. fokozat= 225 C fok
6. fokozat= 250 C fok
7. fokozat= 255 C fok
8. fokozat= 275 C fok

Gázsütőre:
1. fokozat -
2. fokozat -
3. fokozat-
4. fokozat - 180 C fok
5. fokozat - 190 C fok
6. fokozat - 200 C fok
7. fokozat - 220 C fok
8. fokozat - 230 C fok



Tojáson lévő kód:

X-YY-ZZZZZZZZ

X-állattartási technológia kódja
0-öko,bio gazdálkodásban tartott
1-szabad tartás
2-alternatív tartás
3-ketreces tartás

Y- termelő ország kódja

Z- termelő telep azonosítója


2009. január 22., csütörtök

Mini fonat

Azért szeretem és sütöm rendszeresen ezt a kalácstésztát, mert nem kell bele tojás.

Mi nem veszünk 3-as bélyegzős tojást, ezért elég költséges móka egy 8 tojásos sütemény. Nem is szívesen látok hozzá olyanhoz.

Itt mindösszesen 1 tojássárgája kell a kenéshez.


Hozzávalók:

10 dkg ráma
50 dkg liszt

6 dkg cukor

5 dkg élesztő

1/4 l tej

1 tojássárgája a kenéshez

sütési idő: 225 fok - 25-30 perc

2009. január 21., szerda