Termékeim

2020. február 23., vasárnap

Mascarponés - barackos tekercs


Ne haragudjatok, de nem tudok mondani pontos receptet, azt viszont elmondom, hogy hogyan készítettem.

Összetevők:
• bolti levelestészta
• mascarpone
• sárgabaracklekvár
• őszibarack befőtt
• túró
• pici cukor, egészen pici só

Lépések:

• Kiterítettem a bolti levelestésztát.
• Összekevertem ugyanannyi mennyiségben mascarponét és tavaly elrakott sárgabaracklekvárt,
ezzel megkentem a tésztát.
• Rászórtam apróra vágott barackbefőttet, és megszórtam túróval. (A túrót nem raktam vastagon, de ez is ízlés kérdése.)
• Egy egészen kicsi barnacukorral, és egy leheletnyi sóval meghintettem az egészet, majd feltekertem, és kétujjnyi szélesen felvágtam..
• Szorosan egymás mellé beraktam a tepsibe.
• Előmelegített sütőben aranybarnára sütöttem.
• Tetejére mehet egy kis porcukor.

Nagyon-nagyon finom! :)

2020. február 15., szombat

Bluebirds' handwoven



Egy korábbi fonalas társam kért fel, hogy készítsek egy honlapot számukra, ahol az Ő és egy szövő társnőjének a munkáit lehet majd megtekinteni, illetve megvásárolni.
Határozott elképzelésük volt a honlappal kapcsolatban, én csak a "kezük alá dolgoztam".
Sok szeretettel ajánlom Nektek Kriszta és Márti új honlapját.

A logót grafikus lányom, Zsófi készítette. :)

Vaníliás-narancsos csiga

Én személy szerint nagyon szeretem a "gyári" leveles tésztát. Biztosan nagyon finom a házi, dehát annak elkészítéséhez hétköznap absz. nincs időm, és hétvégén sem álltam még neki sosem. Csak azért, mert nincs időm házi leveles tésztát készíteni, inkább nem is együnk ebből a tésztából készült finomságokat, legalább akkora "hülyeségnek" tartom, mint azért "nem sütni kenyeret, mert nem tudok kézzel dagasztani". Hányszor hallottam már ezt kedves nőtársaimtól... Én idejét nem tudom már, hogy mióta sütök kenyeret, és ha van rá időm, akkor kézzel dagasztok, de ha nincs, mert a munka után annyi minden egyéb dolog vár még a háztartásban, akkor mindenféle lelkiismeretfurdalás nélkül dagasztógéppel dagasztatom meg a tésztát. Házi kenyérsütőgépem nincsen, de abban sem látok semmi kivetnivalót. A kézzel való dagasztástól való félelem, illetve időhiány ne legyen akadálya a házikenyér sütésnek, és igenis lehetünk büszkék ezekre a kenyerekre is!!!

Nade kanyarodjunk vissza ehhez a roppant egyszerű, de annál finomabb sütikéhez.

Recept: (12 db-hoz)

•1 tasak vaníliaízű pudingpor
•200 ml tej
•1 db bionarancs lereszelt héja és kifacsart leve - én nem használom a narancshéjat, mert nem bízom       benne, hanem ismét a doTERRA esszenciális olajokhoz fordulok segítségül
•1 csomag konyhakész leveles tészta
•vaj a tepsihez
•barna cukor


1. Egy kisebb lábasban keverjük simára a pudingport és a tejet, majd kis lángon főzzük sűrűre. A tűzről levéve forgassuk bele a narancshéjat és -lét. (én jelen esetben a narancslé mellé 1 csepp olajat raktam.)



2. Simítsuk a narancsos krémet a kitekert tésztára, óvatosan tekerjük fel, azután vágjuk fel 12 egyforma darabra.



3. Nyomkodjuk a csigákat egy 12 darabos muffintespi kivajazott mélyedéseibe, és szórjuk meg némi barna cukorral. Végül süssük aranyszínűre a sütiket a 200 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt.
(Be fogok szeretni fém muffinformát, mert a szilikonnal is fenntartásaim vannak, de azért arra figyelek, hogy nem kínai termék legyen. Ez a forma pl. Olaszországban készült. )


Elkészítési idő: 35 perc



recept: mindmegette.hu

2020. február 8., szombat

(össze-vissza) fonott kalács

Napokban találtam egy videót, amiben hatágú fonott kalácsot csinált a hölgy. A hagyományos hatos fonást ismerem, de ez nem az. El is vesztettem a fonalat a felénél, így jött létre ez a furcsa küllemű, de annál finomabb kalács.


Én eddig mindig kihagytam a süteményekből a citrom illetve narancshéjat, mert egyszerűen nem bízok a kezeletlen citromokban sem. Én már csak ilyen óvatos / félős / aggódós vagyok, ezért aztán ez a plussz ízvilág eddig hiányzott a konyhánkból.
DE mióta "olajozottan" éljük az életünket, van mihez nyúlni. Jelen esetben a citrom illóolajhoz. 
2 csepp illóolajtól mennyeien finom lett a kalácsunk. Lentebb közreadom a receptet.


Nagyon fontos, hogy csak terápiás minőségű, 100%-os tisztaságú esszenciális olajokat használjunk!!!

recept: 
(Borbás Marcsitól)

1 kg félfogós liszt (fele-fele arányban rétes- és finomliszt)
2 marék cukor
20 dkg vaj
5-6 dl tej
5 dkg élesztő
1 kk só
1 vanília rúd
2 citrom reszelt héja
2 tojássárgája
1/2 dl olaj

Én csak fél adagból készítettem, ehhez adtam a két csepp olajat.



A lisztet egy tálba szitáljuk, majd a közepébe kis mélyedést készítünk. Ebbe öntünk 1 dl langyos tejet, belemorzsoljuk az élesztőt, és pici cukrot szórunk rá. Pár perc alatt az élesztő felfut. Ezután tesszük bele a tojások sárgáját, a cukrot, a sót, a vaníliarúd kikapart belsejét, a két citrom reszelt héját. Végül belemorzsoljuk a vajat, és dagasztás közben annyi tejet öntünk hozzá, amennyit a tészta felvesz. Addig dagasztjuk, míg elkezd elválni az edény falától. Ekkor teszünk bele 1/2 dl olajat és készre dagasztjuk. A tésztát ezután liszttel meghintjük, majd letakarva langyos helyen duplájára kelesztjük. Ehhez kb. 30-60 perc szükséges.


A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, átgyúrjuk, és három egyforma cipót formázunk belőle. Mindhárom cipóból egyforma hosszúságú hengereket sodrunk, melyeket a fonás előtt a gyúródeszkára szórt kristálycukorban egyenként megforgatunk. Összefonjuk őket, majd kivajazott tepsibe tesszük és hagyjuk kelni még fél órát. Végül 180 fokos sütőben aranybarnára sütjük. 

A hatos fonás menetéről nem csináltam képeket, mert totál belegabalyodtam a műveletbe. :)

Ilyen lett: Nem a legszexibb, de finomnak finom! :)