Termékeim

2020. november 15., vasárnap

Fermentált csicsóka

 Okt. 18-án készültek a képek, akkor ástam ki próbaképpen néhány tő csicsókát. 

Én még sosem termesztettem ilyen zöldséget, ezeket még évekkel ezelőtt Péter ültette, de Ő nincsen megelégedve a terméshozammal. 


Szerintem elég szépen volt alatt. 


A zöldet megkapták a rackák.






A gumókból fermentált csicsókát csináltam. 

Ez úgy készül, hogy a megmosott gyökereket felkarikázom, belepakolom egy dunsztosüvegbe, és felöntöm egy sós lével, aminek a keverési aránya: 1 liter víz + 1 ek só, ami kb 20 g.

A felöntött üveget elteszem pihenni. Nálunk ennek a helye a hűtő tetején van :) . Az üveg alá kell tenni egy tálat, mert ahogy beindul a tejsavas erjedés, úgy fog a lé szivárogni a tetején. Pár hét érés után bontható, kóstolható. Bontás után tegyük hűtőbe, bontás nélkül az erjedési folyamatok lezajlása után mehet a kamrába. 



Néhány tövet ástam  csak ki, és három üvegnyi fermentált savanyúság lett belőle. Én elégedett vagyok. :)