Termékeim

2021. június 26., szombat

Sarkantyúkalevél sásliliomvirágba töltve


A képen látható két növény, vagyis a sásliliom és a sarkantyúka ennek a bejegyzésnek a két főszereplője.
Most ismerkedem csak a "virágkonyhával". Nagyon izgalmas, bár nekem még nehézséget jelent a gyönyörű virágokat leszedni csak azért, hogy megegyem őket. 

Mivel a sásliliom virága csak 1 napig virágzik, ezért estefelé már könnyebb szívvel szakítok le egyet-egyet étkezés céljából. Csak úgy magában is nagyon, nagyon finom, de ma készítettem bele egy sajtkrémes tölteléket is. 

Néhány szó a sásliliomról:
Nemcsak dísznövény, valamennyi faj virága, illetve bimbója ehető is. Kínában évszázadok óta fogyasztják; kínai neve magyarul sárga virágzöldséget jelent. Enyhén édes, lágy zöldségízét a salátához, cukkinihez, spárgához és a dinnyéhez is hasonlítják. A leggyakrabban gyömbéres-zöldséges csirkecsíkokhoz adják. A virág tölthető, akár a töké. Édes szirmait salátákba, desszertekhez ajánlják, illetve 5–8 cm hosszú hajtásait tavasszal, spárga helyett fogyasztják. Bimbóját kevés olajban párolva, sóval, borssal fűszerezve, sültek mellé különleges köretnek tálalhatjuk.


Őshazájában „az anya virágának” nevezik. A kínaiak úgy tartják, virága elűzi a bánatot, ezért a neve „az aggodalmat elűző fű” is. Ha a fiú messzire utazott a szülői háztól, sásliliomot ültettek a ház elé, ezzel segítve, hogy az édesanyja szívét ne eméssze el a bánat fia után.


A hagyományos kínai orvoslás a növény gyökerét és szárát is gyógynövényként tiszteli. Vérzéscsillapításra, egyes női bajok kezelésére ajánlja, de hólyagproblémák esetén is fontos szerepet kap. A sásliliom elősegíti az anyagcserét, lehűti a vért, enyhíti a test forróságát.


A másik főszereplője a darabnak a sarkantyúka levele.
A sarkantyúka a gyümölcsfák tányérjába vetve távol tartja a vértetveket. A burgonyát, a paradicsomot is védi a kártevőktől. Az egykori "parasztkertekben" általános volt.

A növény minden, föld feletti része ehető. Leveleit pikáns fűszeres ízük miatt salátaadalékként használják. A virág íze az édes borséra, illetve a retekére emlékeztet; sajtokkal, salátákkal eszik. Ecetes-sós lében tartósított bimbóinak íze a kapribogyóéhoz hasonlít. Csak nyersen fogyasztható: sütve-főzve vagy szárítva aromája elvész.


Gyógynövény is: főleg mustárolajat (növényi antibiotikumot), illóolajakat, káliumot és olajat tartalmaz. Antibiotikus, vérképző és összehúzó hatású. Leginkább fertőtlenítőként és antibiotikumként használják (magja olyan antibiotikumot tartalmaz, amely a bélflóra károsítása nélkül pusztítja el a légzőszervet megtámadó baktériumokat), de teákba és borogatásokba is teszik. Magjait biokrémbe sajtolják.



Kivonatát egyrészt erősítőszernek, afrodiziákumnak tartják, másrészt hajápolásra használják. Főzetével köhögést, meghűlést, húgyúti betegségeket gyógyítanak.
--------------
Az én egyszerű receptem a következő:
krémsajtba elkevertem az apróravágott sarkantyúka levelét, adtam hozzá egy egészen pici fokhagymát, és ezt töltöttem bele a virág kelyhébe, ami a nagy hőség miatt azonnal folyni kezdett, úgyhogy gyorsan megettem. Nagyon, nagyon finom volt.




--------------------------------------------------

Forrás: 
https://hu.wikipedia.org/wiki/S%C3%A1sliliom
https://egy.hu/kert/a-legjobb-gyogyvirag-aggodalom-ellen-es-meg-finom-is-mindent-a-sasliliomrol-107354
https://hu.wikipedia.org/wiki/Kerti_sarkanty%C3%BAka

 

2021. június 25., péntek

Ezüstnő - 4.0 - Zárszó

Kitartó ember vagyok, amit elhatározok, illetve amibe belekezdek, azt végig is csinálom. (1 dolgot nem fejeztem csak be eddigi életemben, az a mérlegképes könyvelői képzés volt. A vizsga helyett a Szent Imre kórházba mentem anyukává válni. :) 


Szóval amit elhatározok, azt következetesen végig is csinálom, de ez nem azt jelenti, hogy utána ne változtatnám meg a döntésemet, ha visszatérően azt érzem, hogy nem érzem magam jól az adott helyzetben. 

Ez történt a hajammal is. 


Az "ezüstnővé" válásom alatt végig fenntartottam azt a lehetőséget, hogy bármikor visszafesthetem a hajam olyanra, amilyenre csak akarom. 

Végigcsináltam! Nem adtam fel menetközben, pedig sokszor nem volt egyszerű, de nagyon kíváncsi voltam a végeredményre. Pár hete teljesen festék nélkülivé vált a hajam,  vártam néhány hetet, de ahányszor csak belenéztem a tükörbe, egy szigorú arc nézett vissza rám. 

Szerintem alaphelyzetben sincs babaarcom, sőt elég szögletesnek látom, nincsenek kedves, lágy vonásaim, és erre az ezüst színű haj még rátett egy lapáttal.

Úgyhogy arra a döntésre jutottam, hogy első körben olyan festéket választok, ami a leginkább hasonlít az eredeti hajszínemhez, esetleg egy kicsit világosabbat, és 1 hete elengedtem az "ezüstnői" mivoltomat.

Hogy világosítok-e még rajta, vagy marad ilyen, vagy esetleg újra elkezdek ezüstösödni rábízom a jövőre.


Ezüstösödési folyamatom ITT olvashatod.




2021. június 13., vasárnap

Vadrózsa szírmok



Bízom benne, hogy Ti is gyűjtöttetek vadrózsaszírmokat az idén, próbáltam idejében szólni, nehogy lemaradjon az, akit érdekel, de esetleg nem tud arról, hogy a vadrózsának nem csak a termése (a csipkebogyó) ehető, hanem a szírma is.

Korábban azt tanácsoltam, hogy szárítsátok le a szírmokat, ez a legtutibb. Ebből aztán sokminden készülhet később.

Szárított vadrózsasziromból készültek "bosziságok" a konyhámba, a házipatikánkba, és a kozmetikumainkba.

Mindegyik annyira egyszerű, és azért osztom meg, hogy Ti is nyugodtan készítsétek el, mert sokszor a világ legegyszerűbb dolgai a legcsodálatosabbak. 

A rózsa persze nem a világ legegyszerűbb dolga, de amiből idén én most az alábbi rózsás dolgokat elkészítettem, mégiscsak nagyon egyszerű, nem számít nemes növénynek, szinte minden útszélén megtalálható, de nekem az elsőszámú kedvencem, mert annyira szerény, annyira nem kér sokat, és mégis olyan rengeteget ad. 
Virágzáskor csodálatos látványt nyújt, ilyenkor a méhek is nagyon szeretik, a szírmai különleges ízűek, ősszel, télen pedig megajándékoz bennünket egy csodálatos vitaminforrással. 

A kertünben egyszercsak elpottyantott egy madárka egy magocskát, amiből egy gyönyörű csipkerózsabokor fejlődött. 
Ennek a gyönyörű bokornak a szírmait már gyűjtögetni is  meditatív tevékenység. Nagyon sajnálom, hogy idénre vége a szezonjának. 

Vegyük akkor sorra, hogy miket készítettem:

Szárított szirmok teának, és egy további felhasználásra: 




Rózsaszirom méz:

Akácvirág méz és rózsaszírom.
Napra teszem, naponta megkeverem, lenyomkodom a szirmokat. 1-2 hét után el lehet kezdeni kóstolgatni.
Nagyon finom, igazi csemege. (és nem egészségtelen :) )



Rózsaszirmos cukor:
Mint már korábban írtam, nagyon egyszerűen készül, egy kávédarálóba össze kell őrölni a kristálycukrot a rózsaszírmokkal. Nagyon finom kávéba, teába, limonádéba, süteményekbe. Enyhén gyümölcsös, virágos íze van. Nem tolakodó. 




A rózsaszírmos fűszersó keverék Halmos Mónika ötlete alapján készült. Egy kő mozsárba összetörtem az adalékmentes erdélyi sót a rózsaszírommal, ami adja az édeskés, gyümölcsös ízt, chili pehellyel, amitől csípős lesz, és a rozmaringgal, amitől pedig gyantásan karakteres. Nagyon finom.




Készítettem még (vagyis ez még jó sokáig készülni is fog) rószaszirom macerátumot. A macerálást már több cikkemben is említettem, itt olvashatsz róla egy részletes leírást. Ebből krémet fogok készteni. 




Az összes elkészült dologra jellemző, hogy nincsenek pontos arányok. Bízz magadban, ahogy érzed, úgy lesz pont jó. Itt most nem kell patikamérlegen számolni.

A rózsa csodálatos rezgése ott lesz mindegyikben bármennyit is teszel bele. 










 

2021. június 11., péntek

Szorgos gyűjtögetés

 A múlt hétvégén is bőven találtam gyűjtenivalót az udvaron, amiket azonnal ki is teregettem száradni. 


(Fontos, hogy szellős, és ne tűző napon szárítsuk a növényeket, én is behúztam az árnyékba, a kép sajnos is kissé csalóka.)

Tele van a hatalmas udvar akácfával, bodzabokorral. Még mindig rengeteg kamilla nyílik, a zsálya is folyamatosan adja a virágait, a régi baromfiudvarban eszméletlen mennyiségű ragacsos galaj van. Diófa a szomszéd udvarról lóg át. Ezen kívül rengeteg mindent lehetne gyűjteni, de most ezeket szedtem. Már hatalmas a menta, a citromfű, a majoranna, ami sajnos a fű között nő, úgyhogy kezelhetetlen, van csalán, lándzsás utifű, és a cickafark is hamarosan virágba borul. Málnalevelből is kellene szedni télire. 

A bodzavirágból készítettem jónéhány üveg szörpöt, és egy jó nagy adagot leszárítottam teának is. 


A virágból készült tea vízhajtó, emésztést elősegítő, köhögéscsillapító hatású. Megfázásra, hörghurutra, izzasztószerként és immunrendszeri serkentőként használják.

A akácvirágból is szárítottam egy újabb adagot.



Kamillavirágot szintén teának szárítottam, pedig tervben volt a kamilla szörp készítése is a zsályavirág szörp alapján, de ez végül nem valósult meg. 


A kamilla tea gyulladáscsökkentő, görcsoldó, szélhajtó, gyomorerősítő, fertőtlenítő hatású.

Jó szemborogatásnak, toroköblítőnek, fogínyerősítőnek. A kamillavirágot porrá morzsolva a viszkető és nedvedző ekcéma kezelésére is használhatjuk, úgy, hogy a kamillaport rászórjuk. A kamilla főzete hajmosásra is használható, nagyon jó hatással van a hajhagymára és a fejbőrre.

A ragacsos galaj idén került be a házipatikába. 



Teaként idegnyugtató, altató, vérnyomáscsökkentő hatású, a vese, máj, hasnyálmirigy megbetegedéseit kezelik vele, külsőleg bőrbetegségek, pattanások kezelésére használják. Ajánlott a pajzsmirigy betegségeire is.

A diólevél teáját gyomor-bélhurut, magas vérnyomás, bélférgek ellen, továbbá vértisztítónak, étvágyjavítónak isszák.

Növényeket gyűjteni igazi meditatív tevékenység. Engem nagyon kikapcsol, nyugalommal tölt el. 
Ha módotokban áll, Ti is gyűjtsétek be télire az aktuálisan virágzó növényeket.

Fontos, hogy csak tiszta helyről gyűjtsetek, és csak olyan növényt, amit biztosan használni fogtok. 

---------------------------
forrás: 
https://gyorgytea.hu/gyorgyteak/egyedi-teak/bodza/
https://gyorgytea.hu/gyorgyteak/egyedi-teak/feher-akacvirag/
https://gyorgytea.hu/gyogynovenyek/kamilla-matricaria-chamomilla/
https://hu.wikipedia.org/wiki/Ragad%C3%B3s_galaj
https://gyorgytea.hu/gyorgyteak/egyedi-teak/dio/

2021. június 4., péntek

Vadrózsa szirom


A rózsáról írtam már korábban a természetes gyógymódokkal foglalkozó oldalamon,

ezen a linken olvashatjátok.

Érdemes gyűjteni a csipkebokor rószaszirmait is, amikor már könnyen elengedi a növény a szírmokat.


Én több mindent készítek belőle, erről remélem, hogy mihamarabb lesz időm egy bejegyzést készíteni.
A szárítás mindnek alapfeltétele, ezzel kezdünk. Félárnyékos, szellős helyen pillanatok alatt megszáradnak ezek a kis gyönyörűséges szírmok.

Aminek ilyen formája van, azt egyszerűen nem lehet nem szeretni. Elég csak a szírmokra pillantani, és az ember érzi a szívében a szeretetet, nemhiába a rózsa, az Isteni szeretet misztériumába vezet be minket.


Ezek a szárított szirmok aztán tovább felhasználhatók különböző gyógyhatású készítményekbe, élelmiszerekbe.

Az alábbi képen a friss, a félkész, és a teljesen száraz szíromokat látjátok. 
Naponta járok ki a bokorhoz gyűjteni, mert így tudom csak a megfelelő szírmokat összeszedni.


Bármelyik rózsa alkalmas emberi fogyasztásra. A rózsa energetikai rezgése 320 MHz, egy egészséges ember rezgése 62-78 MHz.
El tudjátok képzelni, hogy milyen csodálatos hatással van az emberi szervezetre bármilyen formában. Akár élő növényként a kertben, erkélyen, vagy élelmiszerként.



A rózsa gyógyhatásáról néhány szó: 

Antibakteriális-, gyulladásgátló-, afrodiziákum-, valamint vérzéscsillapító hatásai már ismertek, de nézzük, hogy mire jó még a gyógyító rózsa ereje.

● Illóolajként az aromaterápiában alkalmazható, különféle légúti és tüdőbetegségek kiegészítő kezeléseként hasznos. Elűzi a depressziót, a félelmet, de hatásos szív- és emésztőrendszeri bajok ellen is.

● A rózsa csillapítja a szorongást és a rossz közérzetet, megnyugtatja a szívet és az idegeket, kiegyensúlyozottá tesz bennünket. Javítja a kondíciónkat, összhangot teremt a szívünk és az elménk között.

● A rózsából készült lekvár csodákra képes. Megnyugtatja a dühös embereket, elég egy-két kanállal belőle, és nyoma sem marad a feszültségnek. Táplálja a szöveteket és pozitív hatást gyakorol a sejtregenerációra is.

● A rózsavizet használhatjuk ételek fűszerezésnél, de nem csak a süteményekben finom – kozmetikumokban is kedvelt összetevő bőrnyugtató, gyulladásgátló, fertőtlenítő és antibakteriális hatása miatt.

A rózsaesszenciát, ami jóval koncentráltabb a rózsavíznél, menstruációs problémákra, szédülésre, borogatásra, fej-, és torokfájásra valamint stresszoldásra és depresszióra, az idegek megerősítésére alkalmazhatjuk.

● A rózsaolaj fürdővízhez keverve remek vérkeringés-serkentő.

● A rózsa virágából készült tea görcsoldó hatásának köszönhetően enyhíti a fejfájást és az idegességet.

● A fáradt bőr és szemek frissítője, a sebgyógyulás gyorsítója. Főzetét külsőleg cellulitisz ellen is használhatjuk.

● Köszvény és a reuma ellen fogyaszthatjuk teáját.
forrás: egeszsegter.hu


Csak tiszta helyről gyűjtsétek!




Váljék egészségetekre!