Termékeim

2022. augusztus 30., kedd

Görögdinnyehéj kompót


Én magam is éveken keresztül a komposztra dobáltam a görögdinnye héját, mert azt gondoltam róla, hogy csak "csomagolóanyag".
Az idén próbáltam először alapanyagként tekinteni rá, és 100%-osan meggyőzött arról, hogy nem a komposzton van a helye.

Elsőször kompótot készítettem belőle a következő módon.

Direkt nem vágtam ki a dinnye húsát maradéktalanul, hagytam a zöld részen egy kis pirosat.
Csíkokra vágtam, és zöldséghámozóval levágtam a sötétzöld héjat, majd felkockáztam.

Enyhén ecetes vízben üvegesre főztem. Az ecetes levet leöntöttem róla.
Cukorszirupot főztem. Eredeti recept szerint ugyanannyi a cukor, mint a gyümölcshús, de én ennél jóval kevesebbet használtam. Kb lefeleztem a cukor mennyiségét.

A cukorsziruphoz citromkarikákat, és vaniliáscukrot raktam. 
Ezután már nem főztem sokáig, kb negyed óra után sterilizált üvegekben mertem, és szárazdunsztban pihent másnapig. 

Nagyon - nagyon finom, próbáljátok ki Ti is.