Termékeim

2020. november 15., vasárnap

Fermentált csicsóka

 Okt. 18-án készültek a képek, akkor ástam ki próbaképpen néhány tő csicsókát. 

Én még sosem termesztettem ilyen zöldséget, ezeket még évekkel ezelőtt Péter ültette, de Ő nincsen megelégedve a terméshozammal. 


Szerintem elég szépen volt alatt. 


A zöldet megkapták a rackák.






A gumókból fermentált csicsókát csináltam. 

Ez úgy készül, hogy a megmosott gyökereket felkarikázom, belepakolom egy dunsztosüvegbe, és felöntöm egy sós lével, aminek a keverési aránya: 1 liter víz + 1 ek só, ami kb 20 g.

A felöntött üveget elteszem pihenni. Nálunk ennek a helye a hűtő tetején van :) . Az üveg alá kell tenni egy tálat, mert ahogy beindul a tejsavas erjedés, úgy fog a lé szivárogni a tetején. Pár hét érés után bontható, kóstolható. Bontás után tegyük hűtőbe, bontás nélkül az erjedési folyamatok lezajlása után mehet a kamrába. 



Néhány tövet ástam  csak ki, és három üvegnyi fermentált savanyúság lett belőle. Én elégedett vagyok. :)


2020. november 14., szombat

Tej-tejföl-túró

Aki egy kicsit is belegondol az élelmiszeripar által készített "ételek" milyenségébe, gyorsan elkezdi keresni valamilyen más alternatívát. 

A tejtermékek előállítása talán a legegyszerűbb az otthoni feldolgozás terén. 

Kolbászt is csinálhatunk a konyhánkban, anélkül, hogy disznót kellene tartanunk, kovászos kenyeret is süthetünk anélkül, hogy végzett pékek lennénk, de szerintem a tejtermékekkel van  a legkönnyebb, annak is az aludt tej, túró, tejföl változatával. Sajthoz már szükségünk van oltóra, joghurthoz is kell joghurt kultúra, meg egy állandó alacsony hőfok sok - sok órán keresztül, de természetesen ezeket is elkészíthetjük magunk is. Sajt készítéséről ITT írok, és egy másik elkészítés módról pedig ITT. Otthoni joghurt készítéséről is írtam már korábban, ITT olvashatjátok el. 

Amit most szeretnék megmutatni, az az aludttej, (erről nincsen fényképem), a tejföl és a túró, valamint a visszamaradt savó.

Ebben a másfél literes kancsóban teszem oda a tejet aludni. Kedden vett tej szombat estig alszik, ha nincs túl nagy meleg. 


Ekkor tökéletesen elválik a tetején a tejföl az aludt tejtől. A tejföl tulajdonképpen egy megsavanyodott tejszín. A tejszínt is le lehet szedni, csak azt sokkal korábban kell, amikor még nem alszik meg a tej teljesen. Ezt ki kell tapasztalni. Én most tejfölt szerettem volna készíteni. 


A tejföl alól napvilágra kerülő aludttejet óvatosan átöntöm egy lábosba, és 40 fokig melegítem. Néha óvatosan átkeverem, hogy mindenhol egyenletes legyen a hő. Ha eléri a 40 fokot, akkor egy tiszta pelenkán átszűröm a kicsapódott alvadékot,  a túrót, ami a hő hatására elválik a savótól. (Jó, ha a konyharuha nem illatos, mert az étel átveszi az öblítő, vagy a túlillatosított mosószer illatát. Akár rendszeresíteni is lehet egy konyharuhát, amit mindig csak szappanos vízzel, kézzel mosunk ki.)




A savót több féle módon is felhasználhatjuk. A savó egészségre gyakorolt hatása felülmúlhatatlan, mégis méltatlanul elfelejtkeztünk róla. ITT olvashattok róla többet, szívből ajánlom, hogy szánjatok rá pár percet. Megiható akár így "nyersen", de különböző bogyós gyümölcsökkel össze is turmixolhatjuk. 
Én a kenyér sütéséhez is ezt használom. 

Ebből a savóból más sütöttem egy kenyeret, azért van csak félig az üveg. 


És akkor az adatok:
1 liter tej ára: 210 ft. - nálunk a Bosnyáktéri piacon.

Másfél liter tejből lett:
• 20 dk tejföl
• 20 dkg túró
• és valamivel több, mint 1 liter savó.
Mindez 315 forintból. És a lényeg, hogy nem tejporból visszakocsonyásított tejfölnek nevezett "mű élelmiszert" eszünk, hanem valódit. 

Bízom benne, hogy valakinek meg tudtam hozni a kedvét a tej otthoni feldolgozásához. :)