Keresés

2010. május 31., hétfő

Gyógynövényes SAJTA sajt készítését ebből a videóból tanultam meg. Tényleg nagyon egyszerű, csak oltót kell hozzá beszerezni. Én az AniVetben veszem.

Tejoltó - 100 ml-es kiszerelésben lehet kapni. (legalábbis az Anivetben). Ebből literenként 5ml-t kell belecsepegtetni  a tejbe. Csak egy fecskendőre vagy valami olyan pipettára van szükség, amivel az adott mennyiséget könnyen ki lehet mérni.
Aránylag sokáig eláll, (a most vásárolt oltón 2010.dec. 15.-i lejárati időt tüntettek fel, de az előző oltómat még pár hónappal a lejárati idő után is használtam). Szerintem érdemes valakivel összeállni, mert 200 liter tejet lehet sajtnak feldolgozni ezzel az adag tejoltóval.

Ami most újdonság a korábbi sajtjaimhoz képest, hogy nem csak "ízesítő" növényeket, (fokhagyma, snidling, stb.) raktam bele, hanem gyógynövényeket is.

Nagyon egészséges tavaszi salátát lehet készíteni, zsenge csalánból, útifűből, pitypanglevélből és tyúkhúrból.

Én most ezeket a "füveket" kevertem bele a sajtba egy kisebb marék körömvirág szirom kíséretében. Azért az elmaradhatatlan tört fokhagyma ( antibakteriális és antimikotikus (gombaellenes)hatása miatt szeretjük nagyon, ugye?) is került bele.

Készítettem egy "sajtprést". Egy kisebb ételtároló dobozka alját felforrósított szöggel kilyukasztgattam, ebbe nyomkodom a sajtot és a tetejére egy pont beleillő vízzel telített üveget rakok. Ez préseli ki a savót. Nem éppen autentikus, de a célnak tökéletesen megfelel!!!!!

Nincsenek megjegyzések:

Instagram

Háziszappan rózsákkal #katbo #katboreka #háziszappan #handmade #handmadesoap #homemade

Szentimrey Valentovics Réka (@katboreka) által közzétett fénykép,

Őszi ötletek

Rólam
KatBo-életem otthon maradó anyaként született meg, amikor a világgal való kapcsolatomat jelentette a kézművesség. Volt családi alapom, amire sokféle tanfolyamot elvégeztem:) Érdeklődésem annyi szép új területre elvitt, hogy kiléptem a családi körből, míg aztán főállású anyából hivatásos kézműves lettem.

Fokozatosan bővült Katbo-világom, jelenleg népi játszóház-vezetői képzésre járok. E honlap mutatja, hogy milyen területeken vagyok jelen kéz-termékeimmel, illetve mik láthatóak nyitott műhelyemben

Facebook

Városi dzsungel