A gyékény szavunk honfoglalás előtti, ótörök eredetű jövevényszó. Elődeink
magát a növényt és a belőle készült szövedéket is a gyékény szóval jelölték. A 15-16. Századi írott és ábrázolt források is tanúsítják, hogy a középkori Magyarországon elterjedt a földre terített vagy ágyon elhelyezett gyékényen való alvás.
1. Gyékény ismertetése
A gyékényt „hajós népnek” is nevezik, mert a vízparti növények (sás, káka, nád, gyékény) közül a gyékény szereti a legmélyebb vizet. A gyékény a folyóvizeket nem kedveli, ellenben állóvizekben, korhadó-tőzeges mocsárban egyaránt jól érzi magát. Látványos ismertető jele a barna, tömött, barna buzogánya, amiből kirepülő pihéivel szaporodik. A magról szaporodás mellett tarackoló, vagyis gyökérről is szaporodik.
2. Gyékény részeinek hasznosítása:
Buzogány – tűz csiholására,
levele – használati tárgyak készítésére,
gyökere – lisztet őröltek belőle.
3. Gyékény típusai:
Kan gyékény:Buzogányos, közepe kemény bot.
Szűz gyékény: Nincsen buzogánya, ezt a fajtát használjuk a tárgyak készítésére.
4. Gyékény fajtái:
Mogyoró- vagy selyemgyékény: Szára kerek, levelei vékonyak, hosszúak. Finom munkákhoz használják, pl. Szatyrok, kalapok. A mogyoróval együtt érik, amikor a farka barnul, akkor megérett a vágásra. Víz alatt vágják a tövénél, a gyökér felett. A víz alatti része használható.
Szövésre csak a keskenylevelű gyékény alkalmas.
Kádárgyékény (vajas gyékény). Széles, puha levele van, az egész növény végig használható. Székeket, dikókat fonnak be vele. A hordók dongái közé is ezt húzzák be, ezzel akadályozzák meg a szivárgást.
5. Betakarítás:
Augusztusban kezdődik a gyékény szedésének az ideje. Férfiak szedik. Eszközei: éles kés, nyeles kaszur, tornacipő.
Minél mélyebben vágják, annál több a hasznos rész.
Vágás után a parton szétterítik, és forgatják a napon, ettől szét aranysárgára szárad. Ha árnyékban szárad, akkor megtartja zöld színét. Kévébe kötve, száraz helyen tárolják. Tűző nap, vagy az eső tönkreteszi a növényt.
6. Gyékény részei kívülről befelé haladva:
Külső levél – rossz haj
A következő levél a tömő, a szakajtó kötéséhez, a csavart részhez használják.
Ezt követi a bélföl, a varrószál.
A legbelső szál a szíve, lelke.
A levél széléről leeső szál a gyékényselyem, ian fonal. A szövött tárgyak felvetőjét készítik belőle.
Levél részei: farok, derék, tő.
A gyékény felbontását hámizásnak, tuskolásnak nevezik.
7. Áztatás
Felhasználás előtt a növényt be kell áztatni. A szíve nedvesedik át a leghosszabb idő alatt, de figyelni kell, mert ha túl sokáig ázik, akkor bebarnul. Ha eleve nyirkos helyen tartják a gyékényt, akkor lehet, hogy nincs is szükség áztatásra.
8. Színezés:
Nem volt jellemző. Székeknél, papucsoknál megjelenhetett egy-egy minta. A német nemzetiségűek anilin festékkel színezték a gyékényt.
9. Legismertebb feldolgozóhelyek:
Szabolcs megye – Bodrogköz, Tiszahát
Szolnok megye – Kisújszállás, Karcag
Vas megye – Bősárkány
Csongrád – Tápé
Székelyföld – Mezőfele, Tacs
1. Technikák:
Hímeléssel – falvédő, alátét, kisebb kosár, szatyor, papucs, kalap
Spiráltechnika – szakajtó, hombár, párszárító, őrcsizmá
Sodrással – szék befonása, szatyor füle
Négyzetrácsos technika – alátét, szatyor alja
Szövés – szatyor, ágymögévaló, szekérponyva, takanáltartó
Játékok is készülnek gyékényből.
Mintázás:
-Lyukatok és cifrák.
- azsúr vagy cifra – egyszerű
- kettős cifra
- krucsás
- muszkalyukat kettes vagy hármas
-Díszítősorok, zsinórok.
- Hímelés
o Hullámosan
o Zabszemesen
o Kettőzve
o Eltolva, macskanyomon
o Fenyőágas, vagy selyemcsík
o Lánclyukat
A gyékényt hosszába késsel, körömmel hasítják, keresztbe pedig vágják.
A gyékény fonása viszonylag egyszerűbb művelet, ahol a növény megterem, akadt néhány gyékényfonó specialista, aki az önellátáson felül értékesítésre is dolgozott.
Az ármentesítés előtt főleg a Tisza, a Maros, a Kőrösök, a Berettyó mellékén és a Hanság szélén elterülő falvak szegényparasztságának nyújtott gyékényfeldolgozás kereseti forrást.
Gyékényfonással általában férfiak foglalkoztak.
Szerszámaik: fanyelű fastű és egy éles bicska.
Gyékényből készült tárgyak:
Figurák:
Négyzetrácsos technikával készült sík tárgyak:
Sávolyos alátét |
Hímeléssel készült tárgyak:
Párszárító |
Szakajtó |
Kanáltartó |