Keresés

2008. szeptember 13., szombat

Napon szárított paradicsom
Jobb élelmiszer boltokban méregdrágán lehet vásárolni olasz napon szárított paradicsomot, amit olíva olajban raknak el. Erről "beszélgettünk" a "házi veteményes" topicon, (ahol az én netezős életem kezdődött), hogy milyen pofátlan dolog egy ennyire egyszerűen elkészíthető finomságot ilyen borsos áron adni. Zsebi megosztotta velünk több éves tapasztalatát és az elkészítési módját.

Paradicsomból legjobb a lukulusz.

Valamilyen rácsra rakom, alá egy tálcát teszek, arra fog csepegni a lé. Só nem jódozott. A paradicsomot hosszában három felé vágom, ha kicsi csak két felé, a két szélső szelet héját levágom nagyon erősen besózom mind a két oldalról és a rácsra rakom.

Általában ezt este v. délután készítem reggelig hagyom lecsöpögni akkor kitörlöm alóla a lét és kiteszem a napra. ( legyek nem mennek rá mert nagyon sós)

Ha nagy meleg van 3-4 nap alatt kész. Minden este behozom. Légkeveréses sütőben kb. 80 fokon is lehet aszalni, vagy gyümölcs aszalóban készíteni, de napon szárítottnak nincs párja.

Nem kell csontszáraznak lenni csak olyannak, hogyha megfogod a kezeddel, ne maradjon a kezed nedves.

Ezután kis csinos üvegekbe töltöm, teszek bele fekete, és piros borsot, egy apró csilit, egy levélke rozmaringot és bazsalikomot amit már előtte 1 napig fonnyasztottam, felöntöm olajjal .

(Zsebi készítette már olívával, kukorica olajjal, vegyes dió, buzacsíra, rizs, fekete ribizli olajjal is.)
Másnapig nem zárom le mert még utána kell tölteni.


El lehet rakni szárazon is. Kitűnő salátákba, kenyérbe sütve. Az fűszeres olajat télen saláták készítésére, illetve ételek ízesítésére is lehet használni.


Zsebi 6-7 éve készíti, még soha nem romlott el, azt, hogy meddig nem avasodik meg nem sikerült kipróbálnia mert minden évben elfogy pedig nagyon sokat készít. De aki egyszer kapott az mindig kér belőle.

Nincsenek megjegyzések:

Instagram

Háziszappan rózsákkal #katbo #katboreka #háziszappan #handmade #handmadesoap #homemade

Szentimrey Valentovics Réka (@katboreka) által közzétett fénykép,

Őszi ötletek

Készüljünk együtt a karácsonyra

Készüljünk együtt a karácsonyra
Karácsonyi ötletek

Rólam
KatBo-életem otthon maradó anyaként született meg, amikor a világgal való kapcsolatomat jelentette a kézművesség. Volt családi alapom, amire sokféle tanfolyamot elvégeztem:) Érdeklődésem annyi szép új területre elvitt, hogy kiléptem a családi körből, míg aztán főállású anyából hivatásos kézműves lettem.

Fokozatosan bővült Katbo-világom, jelenleg népi játszóház-vezetői képzésre járok. E honlap mutatja, hogy milyen területeken vagyok jelen kéz-termékeimmel, illetve mik láthatóak nyitott műhelyemben

Facebook

Városi dzsungel