Keresés

2008. október 15., szerda

Tollfosztó


Asszonyok, lányok társas munkája volt a téli időszakban. Bérelt vagy meghívásra látogatott házaknál fosztottak.
Közös szórakozás alkalmát is jelentette. Néhol, még ma is eleven hagyomány.
Fosztás közben meséltek, énekeltek késő estig. Több hátig is eltartott, a végén áldomás volt, megvendégelték a fosztókat.
Sok helyen a fonó szerepét vette át, ahol a fonó sokáig működött, ott a tollfosztó hagyományai nem voltak olyan színesek.
Általában a mezei munkák végeztével kezdődött, farsang végén sokszor tollas maszkurákat öltöztettek: egy-egy asszony arcát bekenték szilvaízzel és tollat fújtak rá. Ilyenkor jöttek más maszkurák is a házhoz és kíváncsian figyelték, hogy van-e köztük férfi leselkedő. Ha rajtakaptak egyet, levetkőztették, ruha, cipő nélkül rakták ki a hidegre.
Volt, hogy az asszonyok citerást fogadtak és reggelig folytatták a mulatságot.

Forrás: Tátrai-Karácsony: Jeles napok, Ünnepi szokások

Nincsenek megjegyzések:

Instagram

Háziszappan rózsákkal #katbo #katboreka #háziszappan #handmade #handmadesoap #homemade

Szentimrey Valentovics Réka (@katboreka) által közzétett fénykép,

Őszi ötletek

Készüljünk együtt a karácsonyra

Készüljünk együtt a karácsonyra
Karácsonyi ötletek

Rólam
KatBo-életem otthon maradó anyaként született meg, amikor a világgal való kapcsolatomat jelentette a kézművesség. Volt családi alapom, amire sokféle tanfolyamot elvégeztem:) Érdeklődésem annyi szép új területre elvitt, hogy kiléptem a családi körből, míg aztán főállású anyából hivatásos kézműves lettem.

Fokozatosan bővült Katbo-világom, jelenleg népi játszóház-vezetői képzésre járok. E honlap mutatja, hogy milyen területeken vagyok jelen kéz-termékeimmel, illetve mik láthatóak nyitott műhelyemben

Facebook

Városi dzsungel