Keresés

2008. november 22., szombat

Fonó


A fonó a női társasmunka legfontosabb alkalma volt. Az őszi betakarítás végétől a farsang végéig tartott.
Katalin napig énekeltek, táncoltak, adventtől karácsonyig csendesebb időszak következett, majd farsang idején érte el a fonóbeli szórakozás csúcspontját. Ilyenkor különféle dramatikus játékokat adtak elő.
Voltak olyan napok, amikor tilos volt a fonás. Legismertebb a Luca napja. Úgy tartották, hogy aki ilyenkor fonna, az befonná a tyúkok fenekét. (nem tojnak)
Borbála nap (dec.4) szintén.
Általában tiltották a fonást szombaton is.
Fonás legrégibb eszköze a guzsaly.
Korcsoportok, helyszín és munka jellegét tekintve különböző fonók voltak.
Korcsoport szerint: asszonyfonó, lányfonó, asszony-és lányfonó.(volt, amikor egy időre közös házat béreltek, egyebütt minden este más háznál fontak)
Kalákás fonóban mindenki a háziasszony fonalát fonta, de sokkal gyakoribb, hogy mindenki a saját fonalát fonja.
Fonóba járás kötelező volt. Az elmaradókat felkeresték, kikolompolták, taligán húzták el a fonóba.
A legények nemcsak a lányok megjelenését, de a munkájukat is ellenőrizték.
Kulcspróba - hanyagul fonó lány szöszéből, csak sokára esett ki az eldugott kulcs.
A fonónak meghatározott rendje volt, ez érvényesült az ülésrendre is.
Azokon a napokon, amikor a legények is ott voltak a fonóban, a kemence köré, vagy a lányok mellé ültek beszélgetni, tréfálni.
A fonóban a házasság- és férjjósló eljárásokat közösen végezték. A téli szórakozás és játék fő színtere volt. Itt helye volt a mesemondásnak, balladás, históriás énekek előadásának, találós kérdéseknek, s főként a játékoknak.(ügyességi -, test edző -, utánzó-, mérkőző, kitalálós vagy beugratós játékok.)
A fonónak rendkívüli jelentősége volt a fiatalok társas életében. A legények az ún. legényjáró napokon keresték fel a fonókat. A fonóbeli udvarlás kedvelt formája az orsó leverése. A leesett vagy levert orsót csókkal lehetett visszaváltani. :-)

Forrás: Tátrai-Karácsony: Jeles napok, ünnepi szokások
Fotó:1938); Lajos Árpád: Borsodi fonó ...

Nincsenek megjegyzések:

Instagram

Háziszappan rózsákkal #katbo #katboreka #háziszappan #handmade #handmadesoap #homemade

Szentimrey Valentovics Réka (@katboreka) által közzétett fénykép,

Őszi ötletek

Rólam
KatBo-életem otthon maradó anyaként született meg, amikor a világgal való kapcsolatomat jelentette a kézművesség. Volt családi alapom, amire sokféle tanfolyamot elvégeztem:) Érdeklődésem annyi szép új területre elvitt, hogy kiléptem a családi körből, míg aztán főállású anyából hivatásos kézműves lettem.

Fokozatosan bővült Katbo-világom, jelenleg népi játszóház-vezetői képzésre járok. E honlap mutatja, hogy milyen területeken vagyok jelen kéz-termékeimmel, illetve mik láthatóak nyitott műhelyemben

Facebook

Városi dzsungel