Keresés

2008. december 13., szombat

Luca napi jóslások


Juhizs  gyönyörűen összefoglalta mindazt, amit Luca napjáról szándékoztam én is írni. A mai nap folyamán Amaranta is biztos megteszi ezt, ezért én csak az idő- ill. férjjosló szokásokat írnám le.

Időjárás jóslás:

-lucakalendárium: Luca naptól karácsonyig terjedő időszak (12 nap) időjárásából következtettek a jövő év 12 hónapjának időjárására.

-hagymakalendárium: Egy jókora fej vöröshagymát négyfelé vágtak és széjjelszedték ízekre. Kiválasztottak tizenkét egészséges lemezt és mindegyikbe egy csipetnyi sót szórtak. A hagymalemezeket sorban egy tányérba vagy tepsibe tették, megjegyezve, hogy melyik milyen hónapot jelöl. 20 perc múlva megnézték, hogy melyik hónap lemezén olvadt el a só. Az a hónap esős lesz, s amelyikben száraz maradt, abban a hónapban nem lesz eső.


Lucabúza csíráztatása: amely, ha karácsonyra kizöldül, következő évben jó termés várható.

Házasságjóslás:
-lucacédula: Cédulákra férfineveket írtak. Luca nap és Karácsony között, minden nap egyet a tűzbe vetettek. Amelyik utoljára maradt, az lesz a jövendőbelijük neve.
- gombócba férfineveket tartalmazó cédulákat tettek, amelyik először feljön a víz felszínére, olyan nevet visel majd a férjük.
-szemétdombon állva hallgatóztak ezen a napon. Ahonnan a kutyaugatást vagy kakaskukorékolást hallották, abból az irányból jön majd a jövendőbelijük.

Instagram

Háziszappan rózsákkal #katbo #katboreka #háziszappan #handmade #handmadesoap #homemade

Szentimrey Valentovics Réka (@katboreka) által közzétett fénykép,

Őszi ötletek

Készüljünk együtt a karácsonyra

Készüljünk együtt a karácsonyra
Karácsonyi ötletek

Városi dzsungel