Keresés

2011. január 29., szombat

Takarítsunk citrommal

9 érv, hogy citromra cseréld a tisztítószereket



A citrom friss illata biztos neked is a tisztaságot juttatja az eszedbe. És ez nem csak illúzió: magas illóolaj- és savtartalmának köszönhetően a citrom a legeslegjobb természetes illatosító-, tisztító- és fertőtlenítőszer!

1. Illatosít
A citrom különleges, üde illata napokig belengi a szobát. Ehhez nem is kell mást csinálnod, mint moss meg egy-két darab citromot, helyezd őket egy tálba, esetleg egy dekoratív pohárba, tányérra vagy gyertyatartóba, és várd meg a hatást. Egy friss citrom akár 2-3 napig is onthatja magából a friss aromát, ráadásul utána még mindig használhatjuk ételbe, italba, vagy akár további háztartási teendőkhöz is.

2. Fényesíti a fémet

A fémtárgyak fényesítéséhez és tisztításához sem kell, hogy vegyszereket használj! Citromlével újjávarázsolhatod a különböző fémeket, rezet, krómot vagy bronzot, evőeszközöket és dísztárgyakat is. A citrom ugyanis magas savtartalmának köszönhetően képes a zsíros és más szennyeződéseket eltávolítani. A fényesítéshez és tisztításhoz nem kell mást tenned, mint félbevágni egy citromot és azzal bedörzsölni a fémeket. Fokozhatod a hatást, ha a fél citromokat sóba mártod dörzsölés előtt.

3. Fertőtleníti a mikrót (ha használsz)

Ki szeret mikrót tisztítani? Senki. A mikrohullámú sütőben ráadásul nehezen elérhető helyen is megtalálhatóak a szennyeződések, amelyek rászáradnak a falra vagy az ajtóra. Nem beszélve arról, hogy ezek micsoda baktériumtenyészetek lehetnek. És itt jön képbe a citrom! Nem kell mást tenned, csak egy citromot nagyon vékony szeletekre vágni, egy mikrózható tálba tenni és forró vizet önteni rá. Ezután a tálat tedd a mikrosütőbe, és egy percig magas fokozaton melegítsd, majd töröld át a mikrót egy szivaccsal. A citromos, forró gőz hatására a rászáradt szennyeződések feloldódnak, a baktériumok pedig elpusztulnak. Vegyszerek nélkül!

4. Eltávolítja a szappanlerakódást

A fürdőszobában a mosdó és a kád környékén a szappanlerakódás okozza a legtöbb fejtörést. A szennyeződést ugyanis csak erős tisztítószerekkel és fárasztó súrolással lehet maradéktalanul eltávolítani. Vagy citrommal. Turmixolj össze alaposan hat citromot, szőrőstől-bőrőstől, majd öntsd az egészet egy szórófejes flakonba, és fújd be vele a makacs lerakódást. A tömény citrom ráadásul nemcsak a szappanmaradékokat, hanem a vízkövet is nyomtalanul eltávolítja, és nem marad utána kellemetlen szag.

5. Hatásos mosogatószer

Ha esetleg elfogyott mosogatás közben a mosogatószered, akár citrommal is pótolhatod. A koszos edények tisztításához vágj félbe egy citromot, és szórj szódabikarbónát a vágásra, ezután mosogatószivacsként használhatod a citromot. A citromsavnak köszönhetően a porcelánok, kerámia- és üvegedények cseppmentesen tiszták, az evőeszközök, a serpenyők, lábasok és fazekak pedig zsírmentesek és csillogóak lesznek. És a kezedet sem szárítja ki, mint egyes mosogatószerek.

6. Illatossá varázsolja a mosott ruhát

Egy kis citrommal segíthetsz a mosószerednek és az öblítődnek, hogy tisztábbak és illatosabbak legyenek a frissen mosott ruháid. Ha áztatásra van szüksége a szennyesednek, adj az áztatóvízhez egy evőkanál citromlevet. Ha az öblítődet szeretnéd felturbózni, akkor az öblítőszerhez adj egy evőkanálnyit a citromos léből, de akár a mosószeredhez is adagolhatsz belőle. A citromsav áldásos hatásai mosásnál is remekül kamatoztathatók, eltávolítja a nehezen kezelhető szennyeződéseket, frissebbé és illatosabbá varázsolja a textíliákat, ráadásul a mosógépben lerakódott vízkövet is feloldja.

7. Ablakot pucol


Ahogy az üvegedényeket, úgy az ablakokat is cseppmentessé és ragyogóvá varázsolja a citromlé. Önts négy evőkanál - lehetőleg frissen facsart - citromlevet fél gallon vízhe, és már készen is van a garantáltan vegyszer- és adalékanyag-mentes ablakpucoló folyadékod. Spricceld az üvegre, majd töröld le egy ablaktörlő kendővel vagy szivaccsal. A citromos víz sokkal szebbé, csillogóbbá teszi az üveget, eltünteti a port, az esőcseppeket és a koszt is, a hatása pedig lényegesen tartósabb.

8. Fertőtleníti a vágódeszkát

A fából és műanyagból készült vágódeszkákat is imádják a baktériumok, a késsel "okozott" vágások a kedvenc lakóhelyeik közé tartoznak. Egy fél citrommal azonban elzavarhatod a hívatlan vendégeket hosszú időre. Vágj félbe egy citromot, majd dörzsöld be vele a deszka mindkét oldalát, és hagyd állni legalább 10 percig, mielőtt lemosod. A citromsav tisztít és fertőtlenít, még a vágásokban is.

9. Nehezen tisztítható helyekre is "befér"

Egy speciális, citromos keverékkel a legnehezebben hozzáférhető zugokat és sarkokat is tisztíthatod és fertőtlenítheted. Készíts jól kenhető pasztát citromléből és boraxból, majd egy fogkefe segítségével a nehezen elérhető helyekre is felviheted a tisztító és fertőtlenítő keveréket. Hagyd hatni a pasztát 5-10 percig - tovább ne, nehogy rászáradjon -, majd töröld le alaposan egy nedves szivaccsal.




Fessünk Festőnövényekkel!

 
KatBo.Réka - Fessünk Festőnövényekkel!
Facebook-csoport · 355 tag
Csatlakozás a csoporthoz
Sok szeretettel várok, hívok minden olyan vállalkozó kedvű társamat, akik belevágtak a növényi festés izgalmas világába. Osszuk meg egymással a már me...
 

Fessünk festőnövénekkel: lépésről-lépésre

Archívum

KatBo-KLUB

 
„KatBo-KLUB” csoport
Facebook-csoport · 62 tag
Csatlakozás a csoporthoz
Ahogyan azt a facebook is mondja, azért hoztam létre ezt a csoportot, hogy "egyszerűen oszthassak meg tartalamat ismerősökkel, családtagokkal, és munk...
 

Őszi ötletek

Készüljünk együtt a karácsonyra

Készüljünk együtt a karácsonyra
Karácsonyi ötletek

Vegyszer és Hulladékmentes élet

 
KatBo.Réka - vegyszer és hulladékmentes élet
Facebook-csoport · 72 tag
Csatlakozás a csoporthoz
Üdvözöllek a csoportban! Több éve elsődleges szempont az életemben a vegyszer és hulladékmentesség. Kis lépésekben, de folyamatosan haladok ezen az út...
 

Címkék

30napos access consciousness adomány advent adventikoszorú agyagozás ajándék ajánló akác álomfogó angyalhívó apróságok aranytej ásvány aszalás átépítés babaház babák bach virágterápia bálint nap batik befőzés bejgli bodza bodzabogyó bulletjournal búza c9 cica cikk címkefonal cukorvirág csak úgy csakúgy család cser kiadó cseresznyeékszer Csillaghegyi gyapjúnap csipkebogyó csíráztatás csuhé decoupage dekoráció díj DIY doTERRA dugványozás édes egyéb ehetővirág ékszer élő ételek érmelegítő évértékelő évkör évtervezés ezüstnő feketetóivásár fermentálás fessünk festőnövényekkel festés festőnövény fittrecept fókuszmandala foltvarrás fonal fonal festés fonalékszer fonás fotók freeform frisstészta futás fürdőszoba gasztronómia gézkendő gomba gondolatok görögdinnyehéj gyapjú gyapjú fonal gyékény gyerek gyerek - munka gyerekek gyerekjáték gyerekruha gyógynövény gyöngy gyöngykötés gyöngyszövés gyurma gyümölcsecet hagyomány hálószoba házi patika háziállatok háziecet henna herbatea hímzés hírlevél holdállás homoktövis horgolás horgolótű horgolt kosár hulladékmentesen hummusz húsvét illóolaj inspiráció interjú játék kalap kamilla karácsony karácsonyfadísz Karácsonyi ötletek karantén karikaötletek karmantyúfa Kati süt kelttészta kendőfestés kenyér kerámiák kert kertimunka Kézművelők Egyesülete kézművesség komposztálás konyha kozmetikumok könyvajánló könyvkötés környezettudat kötés krumpli lakás lakásátalakítás lakásvásár Lakbear lakberendezés levendula logótervezés luffa macerátum macik macikaLand magamemelem magtej maradjotthon maszk masszázs média meggymag-párna méhviasz menta merjőszülni MESKA mézeskalács minimalizmus muskátli műhely Nagykörű Nagykörű 2.0 napló nappali nemezékszer nemezelés népélet népi játszóház néprajz neszesszer növekedés növényitejes szappan nyaralás nyitott műhely nyomtatható kép ÖkosNő öltözködés önismeret ősz őszi dekor őszi ötletek őszi ünnepkör őszvagyok patchwork páva pávafüli pávakollekció pénztárca Piel & Pelle polimer PRivátPRovence-NK2.0 programok programozott ásványok projekt2018 redwork régiből új rendezvény rongybaba Rongyszőnyeg rózsa ruha ruhavarrás sajt sál Sarkad Udvar sashiko shiatsu skanzen smink smoothie sós stílus sütés sütiszappan szabadföldi szalaghímzés szappandesszert szappanok szappantan Székely SAL személyre szabottan szép szépségápolás szezámmag szilveszter színek szójaszappan szokások szövés szövőráma szövőszék tartósítás táska táskafül-karika tavaszi ünnepkör téli ünnepkör tészta textilfestés textilmunka Tilda tisztítókúra tisztítószer tolltartó transzferálás UJB újrahasznosítás útibeszámoló ünnep vadvirág valentin nap ványolt gyapjú városi élet varrás varrás technika vásár vásárfia vegeta vegyszermentesen vetemény vidéki életem video virágkonyha waldorf webdesign weblapkészítés woodloom szövőráma workshop zabkorpa zerowaste zöldturmix