Keresés

2011. június 15., szerda

Gazdálkodj okosan...

Tavaly többen is kérdeztétek, hogy mégis mit is csinálok, illetve hogyan is tartósítom én a megtermelt zöldségeinket?
 Nem sikerült erre a kérdésre bejegyzéssel válaszolnom ezidáig, pedig tudom megígértem.
Az idén úgy gondoltam, hogy zöldségenként/gyümölcsönként fogom taglalni ezt a témát. Már most szólok, hogy nem vagyok  konyhaművész, nincsenek sajnos nagymamai receptjeim, csak azt tudom Veletek megosztani, ahogy én csinálom.
Ha csak egy embernek is tudok segíteni, már megérte. Kérlek fogadjátok szeretettel:

Ennek a "cikksorozatnak" (hú, de komolyan hangzik), a "gazdálkodj okosan" címet adtam. 

Az első bejegyzésem a mángoldról szól :


A mángold egyike a legrégebben termelt zöldségféléknek. Kétnyári növény.
Két típusa van: 
-a levélmángoldnak nagy, vastag, fodros levelei vannak; ezekből spenótszerű főzelék készül, de húsgombócokat (töltött káposzta) is göngyölhetünk bele.
-a  bordás mángoldnak vastag, zöldesfehér levélnyele alkalmas húsételek köretének vagy spárga módjára elkészítve.
(Mindkét típusnak van piros levelű, ételek, tálak díszítésére is alkalmas változata.)

Termesztése:

Mángold magját a fagyok elmúltával lehet elvetni. Nem túl igényes növény, de a vízet nagyon meghálálja.
A leveleket folyamatosan  lehet szedni  úgy, hogy egyszerre egy tőről a külső  két-három levelet szedünk el. A "szívét" nem szabad bántani, mindig csak a külső leveleket szedjük.
Ha a fagyok előtt a mángoldágyást szalmával, lekaszált fűvel betakarjuk, akkor a levélképződés tavasszal igen korán megkezdődik
 A második évben a mángoldtövek felmagzanak és a magot beérlelve elpusztulnak.
Felhasználása:
Ugyanúgy készítjük, mint a spenótot. A torzsától megtisztított leveleket lobogó sós, ételízesítős vízben (én a barátnőm által készített, több zöldségfélékből ledarált, sóval tartósított -nem száraz- ételízesítőt használom már évek óta) 1-2 percig főzöm, míg a színe ugyanúgy meg nem változik, mint a spenótnak.
Aztán a levét leszűröm, a leveleket pedig vagy húsdarálón, vagy botmixerrel, turmixgéppel, aprítóval (mi van otthon) ledarálom.
Fokhagymás rántásra rádobom, tejjel felöntöm.

Ha mángoldos tésztát készítek belőle, akkor hígabbra készítem, tejszínt is keverek bele. (Szerecsendióból csak egy leheletnyit.)
Kifőtt penne tésztával összekeverem.
Sütőtálba rakom, és készítek a tetejére egy olaszos fűszerezésű ( oregano, fokhagyma, bors, rozmaring, bazsalikom) paradicsomszószt. 
Ezt ráöntöm, szeletelek rá nyers paradicsomot, házisajtot, és leöntöm besamell mártással.

(Besamell mártás: vajon lisztet barnítok, sózom, borsozom, felöntöm tejjel. Sűrű ízletes mártást kapunk.)

Sütőben az egészet összesütöm.



Tartósítás télire:
A fent leírt módon megfőzött, ledarált mángoldot egyszerűen mélyhűtős tasakokba, vagy dobozokba teszem, és mélyhűtőbe rakom. Az ízesítést csak a közvetlen felhasználás előtt végzem.



Fessünk Festőnövényekkel!

 
KatBo.Réka - Fessünk Festőnövényekkel!
Facebook-csoport · 355 tag
Csatlakozás a csoporthoz
Sok szeretettel várok, hívok minden olyan vállalkozó kedvű társamat, akik belevágtak a növényi festés izgalmas világába. Osszuk meg egymással a már me...
 

Fessünk festőnövénekkel: lépésről-lépésre

Archívum

KatBo-KLUB

 
„KatBo-KLUB” csoport
Facebook-csoport · 62 tag
Csatlakozás a csoporthoz
Ahogyan azt a facebook is mondja, azért hoztam létre ezt a csoportot, hogy "egyszerűen oszthassak meg tartalamat ismerősökkel, családtagokkal, és munk...
 

Őszi ötletek

Készüljünk együtt a karácsonyra

Készüljünk együtt a karácsonyra
Karácsonyi ötletek

Vegyszer és Hulladékmentes élet

 
KatBo.Réka - vegyszer és hulladékmentes élet
Facebook-csoport · 72 tag
Csatlakozás a csoporthoz
Üdvözöllek a csoportban! Több éve elsődleges szempont az életemben a vegyszer és hulladékmentesség. Kis lépésekben, de folyamatosan haladok ezen az út...
 

Címkék

30napos access consciousness adomány advent adventikoszorú agyagozás ajándék ajánló akác álomfogó angyalhívó apróságok aranytej ásvány aszalás átépítés babaház babák bach virágterápia bálint nap batik befőzés bejgli bodza bodzabogyó bulletjournal búza c9 cica cikk címkefonal cukorvirág csak úgy csakúgy család cser kiadó cseresznyeékszer Csillaghegyi gyapjúnap csipkebogyó csíráztatás csuhé decoupage dekoráció díj DIY doTERRA dugványozás ecet édes egyéb ehetővirág ékszer élő ételek érmelegítő évértékelő évkör évtervezés ezüstnő feketetóivásár fermentálás fessünk festőnövényekkel festés festőnövény fittrecept fókuszmandala foltvarrás fonal fonal festés fonalékszer fonás fotók freeform frisstészta futás fürdőszoba gasztronómia gézkendő gomba gondolatok görögdinnyehéj gyapjú gyapjú fonal gyékény gyerek gyerek - munka gyerekek gyerekjáték gyerekruha gyógynövény gyöngy gyöngykötés gyöngyszövés gyurma gyümölcsecet hagyomány hálószoba házi patika háziállatok háziecet henna herbatea hímzés hírlevél holdállás homoktövis horgolás horgolótű horgolt kosár hulladékmentesen hummusz húsvét illóolaj inspiráció interjú játék kalap kamilla karácsony karácsonyfadísz Karácsonyi ötletek karantén karikaötletek karmantyúfa Kati süt kelttészta kendőfestés kenyér kerámiák kert kertimunka Kézművelők Egyesülete kézművesség komposztálás konyha kozmetikumok könyvajánló könyvkötés környezettudat kötés krumpli lakás lakásátalakítás lakásvásár Lakbear lakberendezés levendula logótervezés luffa macerátum macik macikaLand magamemelem magtej maradjotthon maszk masszázs média meggymag-párna méhviasz menta merjőszülni MESKA mézeskalács minimalizmus muskátli műhely Nagykörű Nagykörű 2.0 napló nappali natúrkozmetikumok nemezékszer nemezelés népélet népi játszóház néprajz neszesszer növekedés növényitejes szappan nyaralás nyitott műhely nyomtatható kép ÖkosNő öltözködés önismeret ősz őszi dekor őszi ötletek őszi ünnepkör őszvagyok patchwork páva pávafüli pávakollekció pénztárca Piel & Pelle polimer PRivátPRovence-NK2.0 programok programozott ásványok projekt2018 redwork régiből új rendezvény rongybaba Rongyszőnyeg rózsa ruha ruhavarrás sajt sál Sarkad Udvar sashiko shiatsu skanzen smink smoothie sós stílus sütés sütiszappan szabadföldi szalaghímzés szappandesszert szappanok szappantan Székely SAL személyre szabottan szép szépségápolás szezámmag szilveszter színek szójaszappan szokások szövés szövőráma szövőszék tartósítás táska táskafül-karika tavaszi ünnepkör téli ünnepkör tészta textilfestés textilmunka Tilda tisztítókúra tisztítószer tolltartó transzferálás UJB újrahasznosítás útibeszámoló ünnep vadvirág valentin nap ványolt gyapjú városi élet varrás varrás technika vásár vásárfia vegeta vegyszermentesen vetemény vidéki életem video virágkonyha waldorf webdesign weblapkészítés woodloom szövőráma workshop zabkorpa zerowaste zöldturmix