Keresés

2012. július 31., kedd

Mosószappanom

Elkészítettem első mosószappanjaimat, amiket most már ki is osztottam próbamosásokra.
Kizárólag disznózsírból, lúgból, és vízből készítem. Finom szappan illata van.1 kocka kb. 10 dkg

Az Oros-házi-szappan által ajánlott felhasználási módot ajánlom én is.
Ide most bemásolom a tanácsukat:

Mire jó a házi szappan!


Mosás: A mosópor helyes használata elengedhetetlen hogy, jó hatást váltson ki  és elfogadottá tegye a terméket. Áztatni is lehet vele, automata, és forgótárcsás mosógépben egyaránt használható. A mosóport egy harisnya zokniba kell önteni, kb. 1,5 dl-t és görcsre kötni, majd betenni a mosógép dobba.  Így megelőzzük hogy a szappan darabjai a ruhára tapadjanak .Ne ijedjünk meg ha csak az 1/3-a fogy el a ruhák így is tiszták lesznek, a következő mosásnál el fog fogyni a második 1/3-ad a harmadik mosás után pedig üres harisnyát(nylon) találunk a mosógép dobban, (Ebből is látszik hogy mennyire takarékos ). Fehéríteni 70-80-90 fokon érdemes: konyharuha, törölköző, ágynemű, ingek, köpenyek, stb. Színes ruhákat is jól tisztít 40-60 fok között. Munkás, nagyon szennyezett ruhákat is bátran mossuk 50-80fok között. A mosógépbe, ha ezt a mosóport rakjuk  nem kell vízlágyító, és vízkő elleni szert használni, mivel a lúgos kémhatás lágyítja a vizet.
Folt tisztítás: A vizes szappannal a foltot bedörzsöljük az anyag finomságához mérten majd a mosógépbe tesszük, vagy kézzel kimossuk.

Folttisztításban a bolti drága szappantól hatékonyabb. Általam próbált foltok: fű, zsír, olaj, kávé, vörösbor, paradicsom.

GYAPJÚBÓL KÉSZÜLT RUHÁT NE MOSSUNK HÁZISZAPPANNAL!

Kertészkedés: szappanos vízzel a kertészek eredményesen végeznek őszi, tavaszi, lemosó permetezéseket. A fák egészségesek, üdék, alkalmas LEVÉLTETŰ, KÖRTEBOLHA, PERONOSZPÓRA, ellen, rózsa, szőlő, gyümölcsfák, kezelésére. Méhészek is szeretik használni, mivel a szappannak nincs élénk illata a bogarat nem irritálja, nem ingerli. Lótartóknak, is kedvelt terméke, mivel a ló csutakolásra, is alkalmas. Kutyafürdetésre is kiváló (havonta 1x).
Tárolás: A szappandara (mosópor) nem igényel különleges tárolást, a krémes frissen főzött háziszappant, tárolás előtt ki kell szárítani. (nyirkos, nedves helységben ne tároljuk.) Napos helyen szárított szappan kifehéredik, sötét helyen szárított szappan megsárgul. A szín nem megy a minőség rovására.
Penész ellen: Penészesedik a fürdőszoba, csempe és a fuga is, mossa le csempéjét és dörzsölje át fugáját szappanos vízzel. Tapasztalni fogja, hogy gombaölő hatású szappant vásárolt!

Instagram

Háziszappan rózsákkal #katbo #katboreka #háziszappan #handmade #handmadesoap #homemade

Szentimrey Valentovics Réka (@katboreka) által közzétett fénykép,

Őszi ötletek

Készüljünk együtt a karácsonyra

Készüljünk együtt a karácsonyra
Karácsonyi ötletek

Városi dzsungel