Keresés

2014. december 26., péntek

Az idei Szenteste


Sokat próbálkoztam, hogyan lehetne a Karácsony tényleg olyan igazi! Hogy ne csak az evésről és az ajándékokról szóljon, hanem legyen benne valami varázslatos. Nem csak lelkileg, hanem a külsőségekben is.
Számomra fontos az ünnephez kapcsolódó misztikum is. (az üvegajtón átcsillanó csillagszóró fénye, a sok-sok gyertya- mécses lángja, a csengőszó, másik szobából átszűrődő zene hangjai).
Pár évig nagy, zajos Karácsonyaink voltak, mert nálunk gyűlt össze Szentestére az egész család. Ez a mi esetünkben több, mint 20 főt jelentett.
Annak is megvolt a maga felejthetetlen hangulata.

Az idei karácsonyunk, talán pont azért, mert igazán ünnepnap a gyerekek számára, és ezért a mi számunkra is, hogy együtt van az egész családjuk. A szűk családjuk, az az 5 fő.

Reggel, mint ahogyan az mindig is lenni szokott, meghozták az angyalok a fát Apa segítségével. :)
Ezután Apa hazamegy, készíti a saját specialitását estére, addig a lányok itthon díszítik a fát, mert az az Ő kiváltságuk.


A fára mindig ugyanazok a díszek kerülnek, néha kiegészítve néhány újjal. Minden dísznek története van. Van, ami gyermekkoromból maradt, van amit a gyerekek készítettek. Tudom, hogy melyiket hol, mikor vettem.


Az idei karácsonyfánk nagyon különleges volt, mert az ágak között egy kis fészek bújt meg.
Bele is fektettük a KisJézust.


Aztán megjön Apa, és ahogyan az minden évben történik, felrakják Katicával a csúcsdíszt.



és ezután elmennek együtt Pásztorjátékot nézni.
Én ezalatt a majdnem 1 óra alatt próbálom meg ünnepivé varázsolni a lakást.
Gyertyák, mécsesek, kerülnek a lakás, az elsőszoba különböző pontjaira, hogy amikor hazaérnek, már láthassák, hogy itt történt valami varázslatos dolog.




Amikor belépnek a bejárati ajtón, megszólal a csengő, a zene és az üvegajtón át már látszanak a csillagszoró fényei.
Én szerintem gyönyörű az egész. :)

Miután énekeltünk, Panni és Katica zenél nekünk,






Eztután kimegyünk a konyhába, koccintunk a KisJézus születésére, és egymásra.



Nálunk a karácsonyi asztal nagyon puritán, ennek itt én más hangulatot szánok. A gyönyörűre terített asztal majd az anyuéknál vár minket. :) 


Mi Advent első napjaiban itthon is "húzunk", úgy ahogyan azt az iskolában is szokták a gyerekek.
Ezeket az ajándékokat ekkor adjuk át.
Igazán apró, és személyes ajándékok ezek. 

Ezután kezdődik a nagy ajándékbontogatás. :)



 Nem sietősen, ráérősen eltöltünk náhány órát, és ezután átsétálunk az anyuékhoz.

 Természetesen itt is van karácsonyi koncert :)


Itt esszük meg a karácsonyi vacsorát is. Amivel mi készülünk (vagyis Apa), azt is ide hozom le, hogy együtt fogyasszuk el, és itt is van ajándékbontás.


Még beszélgetünk kicsit közösen, aztán Apa hazamegy, mi még meghallgatunk néhány történetet az anyuék gyerekkorából, és utána mi is hazamegyünk. 

Ha szerencsénk van, meg tudunk nézni valami felemelő filmet, az idén nagyon jó volt, hogy lejátszották a Néri Szent Fülöpről szóló új filmet. (gyerekeim iskolájának névadója :) )
És a nap zárásaként elsétálunk az éjféli misére. 
Addig maradunk, míg Katica bírja.



Nekem az idei év tapasztalat egyértelműen azt mutatta, hogy mivel nem él együtt a család, ezért az ünnepek nagyon átértékelődtek, és a gyerekek is teljesen másként viszonyulnak az egészhez.
Nem a csomagolópapírok tépkedésén volt a hangsúly. Szépen, nyugodtan, békében, jó hangulatban zajlott le az este, de ennek persze alapfeltétele a szereplők intelligenciája.

Szívből kívánom minden családnak, hogy az Ünnepeket szépen tudják megélni. (ha másért nem, hát a gyerekeik miatt, mert Ők a legfontosabbak.)

Áldott, Békés Ünnepeket kívánok!

Fessünk Festőnövényekkel!

 
KatBo.Réka - Fessünk Festőnövényekkel!
Facebook-csoport · 355 tag
Csatlakozás a csoporthoz
Sok szeretettel várok, hívok minden olyan vállalkozó kedvű társamat, akik belevágtak a növényi festés izgalmas világába. Osszuk meg egymással a már me...
 

Fessünk festőnövénekkel: lépésről-lépésre

Archívum

KatBo-KLUB

 
„KatBo-KLUB” csoport
Facebook-csoport · 62 tag
Csatlakozás a csoporthoz
Ahogyan azt a facebook is mondja, azért hoztam létre ezt a csoportot, hogy "egyszerűen oszthassak meg tartalamat ismerősökkel, családtagokkal, és munk...
 

Őszi ötletek

Készüljünk együtt a karácsonyra

Készüljünk együtt a karácsonyra
Karácsonyi ötletek

Vegyszer és Hulladékmentes élet

 
KatBo.Réka - vegyszer és hulladékmentes élet
Facebook-csoport · 72 tag
Csatlakozás a csoporthoz
Üdvözöllek a csoportban! Több éve elsődleges szempont az életemben a vegyszer és hulladékmentesség. Kis lépésekben, de folyamatosan haladok ezen az út...
 

Címkék

30napos access consciousness adomány advent adventikoszorú agyagozás ajándék ajánló akác álomfogó angyalhívó apróságok aranytej ásvány aszalás átépítés babaház babák bach virágterápia bálint nap batik befőzés bejgli bodza bodzabogyó bulletjournal búza c9 cica cikk címkefonal cukorvirág csak úgy csakúgy család cser kiadó cseresznyeékszer Csillaghegyi gyapjúnap csipkebogyó csíráztatás csuhé decoupage dekoráció díj DIY doTERRA dugványozás ecet édes egyéb ehetővirág ékszer élő ételek érmelegítő évértékelő évkör évtervezés ezüstnő feketetóivásár fermentálás fessünk festőnövényekkel festés festőnövény fittrecept fókuszmandala foltvarrás fonal fonal festés fonalékszer fonás fotók freeform frisstészta futás fürdőszoba gasztronómia gézkendő gomba gondolatok görögdinnyehéj gyapjú gyapjú fonal gyékény gyerek gyerek - munka gyerekek gyerekjáték gyerekruha gyógynövény gyöngy gyöngykötés gyöngyszövés gyurma gyümölcsecet hagyomány hálószoba házi patika háziállatok háziecet henna herbatea hímzés hírlevél holdállás homoktövis horgolás horgolótű horgolt kosár hulladékmentesen hummusz húsvét illóolaj inspiráció interjú játék kalap kamilla karácsony karácsonyfadísz Karácsonyi ötletek karantén karikaötletek karmantyúfa Kati süt kelttészta kendőfestés kenyér kerámiák kert kertimunka Kézművelők Egyesülete kézművesség komposztálás konyha kozmetikumok könyvajánló könyvkötés környezettudat kötés krumpli lakás lakásátalakítás lakásvásár Lakbear lakberendezés levendula logótervezés luffa macerátum macik macikaLand magamemelem magtej maradjotthon maszk masszázs média meggymag-párna méhviasz menta merjőszülni MESKA mézeskalács minimalizmus muskátli műhely Nagykörű Nagykörű 2.0 napló nappali natúrkozmetikumok nemezékszer nemezelés népélet népi játszóház néprajz neszesszer növekedés növényitejes szappan nyaralás nyitott műhely nyomtatható kép ÖkosNő öltözködés önismeret ősz őszi dekor őszi ötletek őszi ünnepkör őszvagyok patchwork páva pávafüli pávakollekció pénztárca Piel & Pelle polimer PRivátPRovence-NK2.0 programok programozott ásványok projekt2018 redwork régiből új rendezvény rongybaba Rongyszőnyeg rózsa ruha ruhavarrás sajt sál Sarkad Udvar sashiko shiatsu skanzen smink smoothie sós stílus sütés sütiszappan szabadföldi szalaghímzés szappandesszert szappanok szappantan Székely SAL személyre szabottan szép szépségápolás szezámmag szilveszter színek szójaszappan szokások szövés szövőráma szövőszék tartósítás táska táskafül-karika tavaszi ünnepkör téli ünnepkör tészta textilfestés textilmunka Tilda tisztítókúra tisztítószer tolltartó transzferálás UJB újrahasznosítás útibeszámoló ünnep vadvirág valentin nap ványolt gyapjú városi élet varrás varrás technika vásár vásárfia vegeta vegyszermentesen vetemény vidéki életem video virágkonyha waldorf webdesign weblapkészítés woodloom szövőráma workshop zabkorpa zerowaste zöldturmix