foto:internet |
A "szakirodalom" szerint az az általános szabály, hogy ugyanannyi legyen a festendő fonal és a festőnövény súlya, de ettől természetesen eltérhetünk.
Minél töményebb a festőlé, annál sötétebb színt kapunk.
Ha szárított növényből készítjük a festőlevet, akkor azt érdemes előtte lévő éjszaka beáztatni. (Lehet, hogy nem is gondolnál rá, de ilyen a hagymahéj is.)
A frissen szedet növényeknél erre nincs szükség, de azoknak is jót tesz, ha festés előtt egy kicsit be vannak áztatva.
A virágokból készített festőlevet csak rövid ideig melegítsük, hogy szép fényes színre fesse a fonalat.
A virágokból készített festőlevet csak rövid ideig melegítsük, hogy szép fényes színre fesse a fonalat.
A bogyós terméseket maximum 60 percig főzzük, mert ezután már megváltozhat a színük. Miután megduzzadtak a bogyók, nyomkodjuk szét őket, hogy az összes festékanyag kijöjjön belőlük, majd a 60 perc letelte után szűrjük le a festőlevet.
Az elkészült festőleveket akár egész éjszaka hagyhatjuk állni. Az érett festőlé intenzívebben fest.
Az elkészült festőleveket akár egész éjszaka hagyhatjuk állni. Az érett festőlé intenzívebben fest.