Hozzáállást változtattam a befőzés terén.
Nem vagyok hajlandó inam szakadtáig harcolni :
- "többszáz" kiló gyümölccsel, zöldséggel,
- a lábasokkal, vájlingokkal, lavórokkal,
- a forrázásra váró befőttesüvegek tömegével.
Nem tudom, és nem is akarom megoldani azt a fajta befőzést, amit éveken keresztül csináltunk, vagyis jelentős részét a gyerekeim apja csinálta, Ő bírta ezt nagyon.
Én viszont nem bírom.
Egyedül meg pláne nem.
Nem bírom, és nem is akarom.
A többcsaládos nagy paradicsom és lecsóbefőzéseink persze hiányoznak, azok igazi kalákák voltak...
A többcsaládos nagy paradicsom és lecsóbefőzéseink persze hiányoznak, azok igazi kalákák voltak...
Úgyhogy úgy döntöttem, hogy az idén kis lépésekben fog zajlani a befőzés. Annyi élelmet teszek csak el télire, amennyit ezzel a módszerrel el tudok rakni.
Tegnap leszedtem egy adag paradicsomot, úgy 2-3 kiló lehetett, bár nem mértem meg. ("...jó az Isten, jót ád...")
Ebből lett 3 üveg pizza szósz.
Pont elég is volt ennyi. Este 10 felé álltam neki, és éjfélre már rend is volt a konyhában.
A recept nem pontos, mert nem mértem, de körülbelül így néz ki:
X kg paradicsom
1/4 X hagyma
olíva olaj
fokhagyma
bazsalikom
oregánó
bors
só
pici cukor
A paradicsomot forró vízben pár percig főzzük, majd lehűtjük.
Ezután lehúzzuk a héját.
Olíva olajra dobjuk a felaprított hagymát. (nem kell vele túl sokat szöszölni, úgyis össze lesz turmixolva az egész)
Sózzuk, és hagyjuk, hogy a hagyma megdinsztelődjön.
Ezután belerakjuk a paradicsomot, fakanállal szétnyomkodjuk, és addig főzzük, míg be nem sűrűsödik.
Ekkor botmixerrel leturmixoljuk.
Ekkor botmixerrel leturmixoljuk.
Ezután beletesszük a fokhagymát és a fűszereket, tovább főzzük pár percig.
Amikor nekünk tetsző sűrűségű, kiforázzott dunsztosüvegekbe öntjük.
Fejre fordítjuk 5-10 percre, majd dunsztba rakjuk másnapig.
Bontás után hűtőben tárolandó, ezért érdemes kisebb üvegekbe elrakni. (én Landliebe-s üvegekbe raktam.)