Feketeribizliből készítettem szörpöt, ami hihetetlen egészséges, és még remek festőnövény is.
![fekete_ribizli_vitaminsziget_com](https://katboreka.files.wordpress.com/2016/07/fekete_ribizli_vitaminsziget_com.jpg?w=620)
A szörp készítése után visszamaradt héj és mag darabkákat felfőztem, és ebből kaptam egy nagyon intenzív színű festőlevet.
Új páclé összeállításával kísérletezem, szemmel látható a különbség.
![feketerib0](https://katboreka.files.wordpress.com/2016/07/feketerib0.jpg?w=620)
Nagyon érdekes, hogy géznél mennyire nagy különbséget mutat a pácolt és a pácolatlan anyag. Amikror az anyag a festőlében van, akkor gyönyörű burgundi vörös, amikor elkezdem kimosni belőle a festőlevet, akkor a pácolatlan kékes-lilára változik, a pácolt pedig rózsaszínesre:![feketerib](https://katboreka.files.wordpress.com/2016/07/feketerib.jpg?w=620&h=930)
![feketerib](https://katboreka.files.wordpress.com/2016/07/feketerib.jpg?w=620&h=930)
A gyapjúnál már nem ennyire szembetűnő az eltérés:
Szinte alig észrevehető, de azért látszik.
![feketerib1](https://katboreka.files.wordpress.com/2016/07/feketerib1.jpg?w=620&h=414)
A gyapjú és a pamut fonalat csak pácolva festettem.
![IMG_0962](https://katboreka.files.wordpress.com/2016/07/img_0962.jpg?w=620&h=414)
A géznél is és a szalaggyapjúnál timsós és egy magam által összeállított páclevet használtam.