Keresés

2016. augusztus 30., kedd

Pálmaolaj a tűzre!

Talán kakukktojásnak fogod érezni, kedves olvasóm, ezt a bejegyzést; még ehhez a (tan)év eleji tartalmasabb sorozathoz képest is a legfajsúlyosabb témát szeretném most megosztani Veled, ráadásul remélem, ebben is legalább annyira partnereim lesztek, mint amikor beengedtelek a fürdőszobámba..:).

Fogjátok látni, hogy indokolt a súlyos hangvétel, hiszen erdei ember-társaink holokausztjáról van szó, amit városi embertársainkra hivatkozva végeznek. A fenti képen elgondolkodó és elgondolkodtató orángutánt azért általában ismerjük, legalábbis felismerjük, de kevesen tudják, hogy a név „orángután”, erdei embert jelent, s hogy valóban minden humánusnak, azaz emberinek gondolt értékkel rendelkezik e közösség, míg az emberek a nagy modernizáltságukban éppenhogy csúfosan megbuknak az emberi mércén: mohóságunk és butaságunk révén a kakukknál jóval aljasabban tojunk a Természetbe, ezáltal saját életfeltételeinket is tönkre téve.

A szappanokhoz szükséges zsiradék számára is alkalmas a pálmaolaj, ami népszerű termék lett mostanában, miközben az iparszerű termelése kimeríti a holokauszt fogalmát.

A kezdetektől meglévő irányultságomnak megfelelően mostantól hangsúlyozottan figyelek, hogy szappanjaimat pálmaolaj nélkül készítsem, mert nem vagyok hajlandó asszisztálni ehhez az emberi embertelenséghez.

Fel nem foghatom, hogy mit képzel magáról az ember?

Valóban azt hiszi, hogy mindent megtehet, ráadásul büntetlenül?

A tökéletesre teremtett világot módszeresen pusztítja a fejlődés zászlója alatt, és eközben olyan embertelen dolgokat visz végbe, hogy egy jószándékú ember eszével egyszerűen felfoghatatlan.
Sikerült eljutnunk odáig, hogy a pálmaolaj lett a világon legnagyobb mennyiségben fogyasztott növényi olaj, mert könnyen és "olcsón" állítható elő. ( Olcsón...? Micsoda árat fizetünk érte! )

Persze erre a hírre többeknek jut eszébe, hogy "persze, a biodízel... , de mi nem használunk biodízelt, tehát mi nem járulunk még közvetetten sem ahhoz az esztelen erdőirtáshoz, amit a pálmaültetvények miatt végeznek."

DEHOGYNEM!!!

A nagyáruházak polcai roskadásig vannak pálmaolajból készült termékekkel!

Margarin, tejcsokoládé, keksz, fogkrém, rúzs, testápoló, stb.

Ezen a térképen jól látszik az erdőirtás mérete Borneóban.


A fakitermelés az utóbbi időben úgy felgyorsult, hogy az évtized végére Szumátra és Borneó esőerdejeinek 98%-át ki fogják irtani, hacsak nem tér ép eszéhez az a hatalom, akik ezt az eszement gátlástalan termelést megakadályozhatnák.

Az őserdők helyén katonás sorban növekedő pálma-ültetvényeket látunk ezen a képen. Csakhogy az erdő életet termel, az ültetvény pedig profitot, az élet elpusztítása által. Az erdő természetes működésével szemben a pálmaolaj iparszerű előállításához rengeteg műtrágyát és növényvédő vegyszert használnak, ami önmagában is nagy mértékben szennyezi a környezetet.1990 óta közel egy Németországnyi területen számolták fel az őserdőket Indonéziában az olajpálmák miatt, ami által rengeteg őshonos állat pusztult el, illetve lett hontalan.


Óránként 300 focipályányi őserdőt égetnek fel az új ültetvények kedvéért, aminek következtében hatalmas lett a széndioxid kibocsájtás, és mint tudjuk ez a legfontosabb előidézője a globális felmelegedésnek. Arról nem is beszélve, hogy hány állat ég bent elevenen az őserdőkben, és kerülnek az őshonos fajok a kipusztulás szélére. (Pl. száz év leforgása alatt a 230.000 egyedszámú orángután állomány, mára alig 7300 tagot számlál Borneó és Szumátra vidékén a WWF adatai szerint.) Fontos megérteni, hogy nem mondhatjuk, hogy egy távoli eseményről van szó, mert a Föld bolygó immár kisebb, mint az iparszerű termelés: amit távolban pusztít a modernizáció, annak következményeként itt is felborul a rendszer működése. Ha valaki elpusztítja a tüdejét, a szervezet egésze fog elpusztulni.

A „fejlődés” velejárója a hagyományos értékrend és társadalom szétzúzása. A természeti környezetben az ún. természeti népek időtlen boldogságban éltek, míg a modernizmus vírusa által megbolondulva szó szerint maguk alatt vágják a fát, illetve égetik az erdőt. Az önfenntartó helyiérdekű élelemtermelés helyett a külső érdekű profittermelés kiszolgáltatott rabszolgái lesznek, mindennapos a gyerekmunka, éhbérért dolgoznak a környezetüket vesztett emberek. De nem csak a helyi természet és a helyi ember vesztese annak, hogy olcsón a gazdag világba lehet szállítani a pálmaolajat, illetve az iparszerű tájhasználat egyéb termékeit, hanem a globalizációban globálisak a következmények. Az eredendő rend, társadalom és gazdaság összeomlasztása nyomán a klíma is összeomlik – ezt hívják népszerűen „klímaváltozásnak”, illetve a becsapott, megnyomorított emberek a mi gazdagnak látszó világunkra özönlenek – ez pedig ugyebár a „migráció”...

Én csak annyit tudok tenni, innen Európából, Magyarországról, Budapestről, Zugló kertvárosának egy tetőtéri lakásából, hogy átlátom ezeket az összefüggéseket és pl. NEM-et mondok a pálmaolajra, és megpróbálok olyan termékeket vásárolni, amik pálmaolaj mentesek.

Ha minden kicsi ember NEM-et mondana, akkor talán meg lehetne állítani ezt az emberi embertelenséget!

A magára hagyott vidékek egy idő után fellélegeznek az ember okozta nyomás alól, és visszahódítják az őshonos növények maguknak a tájat, és talán az életben maradt néhány állat is visszanépesülhetne, de amíg a pénz az úr, addig ez csak leányálom.

Mindenesetre hívlak Téged is, hogy próbálj meg olyan termékeket vásárolni, amik nem tartalmaznak pálmaolajat.

Sajnos a natúrkozmetikumok, az egészséges címkével ellátott élelmiszerek is gyakran tartalmaznak pálmaolajat, ezért érdemes végignézni az összetételüket.

Ilyen neveken találod meg a pálmaolajat a termékekben:

Palm Kernel, Palm Kernel Oil (PKO), Palm Fruit Oil, Palmate, Palmitate, Palm Stearine, Palm Kernel Stearin (PKs); Palm Kernel Olein (PKOo), Palmityl Alchohol, Palmolein,Partially Hydrogenated Palm and Palm Kernel Oil (PHP(K)O), Fractionated Palm and Palm Kernel Oil (FP(K)O), Palmitate – Vitamin A or Ascorbyl Palmitate, Glyceryl Stearate, Stearic Acid, Elaeis Guineensis, Palmitic Acid (Palmitinsav), Palmitoyl oxostearamide, Palmitoyl tetrapeptide3, Sodium Kernelate, Sodium Palm Kernelate, Hyrated Palm Glycerides, Cetyl Palmitate (palmitil-palmitát), Octyl Palmitate (oktil-palmitát)
Kedves Olvasóm! Gyere velem, s tegyünk az életért! Ha alkalmasnak találtad ezt a bejegyzést, kérlek oszd meg…

(Ha nem találtad alkalmasnak, írj jobbat és terjeszd jobban, mert nem akarok sivár világban élni!-)

A témához kapcsolódó cikkek, ha szeretnél még utánaolvasni:
http://greenfo.hu/hirek/2013/10/15/napi-6-12-orangutan-pusztul-el-a-palmaolaj-miatt
http://tudatosvasarlo.hu/cikk/palmaolaj-vedd-orangutant-ha-tudod
https://www.theguardian.com/commentisfree/2015/oct/30/indonesia-fires-disaster-21st-century-world-media
http://talajdoktor.blogspot.hu/2015/12/indonezia-langokban-all-miert-fordul-el.html
http://backpacking.blog.hu/2015/01/09/a_kinabatangan_folyo_menten
http://papagajidomitas.hu/cikkek/id/689

Instagram

Háziszappan rózsákkal #katbo #katboreka #háziszappan #handmade #handmadesoap #homemade

Szentimrey Valentovics Réka (@katboreka) által közzétett fénykép,

Őszi ötletek

Készüljünk együtt a karácsonyra

Készüljünk együtt a karácsonyra
Karácsonyi ötletek

Városi dzsungel