Keresés

2016. augusztus 26., péntek

Tisztítószer mustra

Aki olvas engem, az tudja, hogy évek óta megszállottja vagyok az "amennyire csak tudunk, éljünk vegyszermentesen" mozgalomnak. ( Nincs ilyen nevű hivatalos mozgalom, de ezennel akár meg is alakíthatnám. :) )

Még belegondolni is rossz, hogy az életünk szinte összes területén bombázzuk magunkat különböző vegyszerekkel, sugárzásokkal, amiket nagyon nehéz kikerülni, de nem lehetetlen.

Az egyik fő vegyifegyver raktárunk a tisztítószeres polcaink. Az ott sorakozó sok színes flakont gond nélkül le tudjuk cserélni, mert van alternatíva,  hiszen rendelkezésünkre állnak olyan hagyományos anyagok, amik könnyen és olcsón beszerezhetőek, nem terheljük velük feleslegesen a környezetünket, se saját magunkat. 

Most megmutatom Nektek, hogy milyen "vegyszereket" használok a fürdőszobánk tisztításához, és bíztatlak Titeket is, hogy cseréljétek le a sok színes flakonba bújtatott vegyifegyvereket erre a néhány szerre.


Mindössze három alapterméket használok:

1. ECET - 10 %-os, ami az egyik legsokoldalúbb tisztítószer. Az ecetet ősidők óta használják általános fertőtlenítésre és tisztításra. Intenzív baktérium és gombaölő hatással rendelkezik. Kitűnő szagtalanító, vízkőoldó, valamint penészírtó tulajdonsága mellett jó fehérítő, és a makacsabb foltokkal is felveszi a versenyt. 
Sokaknak (nekem is) elképzelhetetlen az ablakpucolás más vegyszerrel. Ecetes víz, és az újságpapír verhetetlen páros. :)
A töményebb koncentrációjú keveréket (2/3 ecet - 1/3 víz), amit a kiürült piros szórófejes flakonban tartok, ablakpucolásra, és a fürdőszoba általános takarítására használom, míg a gyengébb koncentrátumot (kb. fele-fele arányban vízzel higítom az ecetet) mosáshoz használom öblítő helyett.

2. Szódabikarbóna, természetes szagtalanító, fertőtlenítő hatással rendelkező anyag, kis vízzel összekeverve remek súrolószer. Nagyszerű áztató és fehérítő szer, a  kávé, tea, de még a zsírfoltokat is kiveszi a ruhákból. 

3. Citromsav, jó vízkőoldó, a szódabikarbónával együtt kitűnő tisztító hatással rendelkeznek.

Mit - mire?

Mosás: évek óta nem használok gyári mosószert. Eleinte a mosódióval próbálkoztam, de nekem csalódást okozott. Tavaly megosztottam veletek egy barátnőmtől kapott mosózselé receptet, ez nagyon bevált nekem, azóta csak ezt használom. A receptet ITT találjátok.
Öblítéshez ecetes vizet használok, amit, ha kedvem tartja mosóparfűmmel illatosítok. Ennek a receptjét ITT találjátok.

Tükör tisztítása: Ecetes víz a piros szórófejes flakonból és összegyűrt újságpapír

Csempe, szaniterek, csaptelepek: A citromsavat és a szódabikarbónát egy az egyben összekeverem, ezzel beszóróm a tisztítandó felületet, majd az egészet megfújkálom a piros szórófejes flakonban lévő töményebb ecetes koncentrátummal. A vízköves részre töményebb citromsavat szórok, pár percig hagyom hatni, aztán egyszerűen egy nedves szivaccsal letörlöm.

WC kagyló: 4:1 arányban összekeverem a szódabikarbónát a citromsavval. (4 rész szódabikarbóna - 1 rész citromsav). Ezt beleszóróm a wc csészébe, kicsit hagyom, majd wc kefével az egészet átsúrolom.

Higgyétek el, hogy egy ilyen vegyszermenetes takarítás felér egy lelki welnessel.
Nem bántottam vele a környezetemet, nem engedtem le a lefolyón egy csomó méreganyagot! Igyekszem ennyit megtenni a majdani unokámért, hogy Ő is láthassa még, hogy szép a világ!!!Ha tetszett a bejegyzésem, és hasznosnak talátad, kérlek oszd meg az ismerőseid között, hagy jusson el minél több emberhez. :)Instagram

Háziszappan rózsákkal #katbo #katboreka #háziszappan #handmade #handmadesoap #homemade

Szentimrey Valentovics Réka (@katboreka) által közzétett fénykép,

Őszi ötletek

Készüljünk együtt a karácsonyra

Készüljünk együtt a karácsonyra
Karácsonyi ötletek

Városi dzsungel