Keresés

2016. december 23., péntek

Karácsonyi bejgliAkik ma estek be hozzánk, még bejglit is kaptak.

Tudom, hogy a hivatalos marketing iskolák szerint nem szerencsés többféle tevékenységet egy név alatt vinni, "hivatalosan" szégyenlem is magam, hogy nem vagyok csak "szappanos KatBo", VAGY "fonalas KatBo", VAGY "ékszeres KatBo", de a közönségemmel együtt  örülök, amikor találunk itt a feleségnek Angyalhívó csengő ékszert, a gyerekeknek macis és traktoros bögrét és vászontáskát, a nagyiknak bőrfiatalító kecsketejes szappant, a kolléganőknek szappandesszertet, a nővérnek fonalékszert, az unokahugoknak határidőnaplót vagy füzetet, a keresztlányoknak színes horgolótűt egyedileg festett fonallal.

A KatBo név lám' ilyen sokszínű csokor, és az egyes tevékenységek nem szenvednek hátrányt attól, hogy többen is vannak, hanem boldogan együtt összeadják a KatBo nevet, azaz engem (vagyis fordítva: mi, a család adjuk össze e sokféle terméket:).

E sokszínű csokorhoz még egy cseppnyi személyeséget is tudtunk adni az utolsó percben betérő vásárlóknak, akik még az éppen kisült bejgliből is kaptak, miután szinte az egész családi ajándéklistáját ki tudták pipálni a széles a repertoárunkból.

S hogy Ti, Kedves Olvasóim is részesüljetek: ezzel a kedvenc bejgli receptemmel kívánok Áldott, Békés Ünnepeket!A tejfölt meglangyosítjuk, elkeverjük benne az élesztőt, és a tojást.
A szárazanyagokat is összekeverjük.
Miután az élesztő felfutott, hozzáöntjük a lisztes keverékhez.
Összedolgozzuk a tésztát és legalább 1 órát pihentetjük. (én előző este szoktam begyúrni)

A töltelékek nagyon egyszerűen készülnek.
Egy lábosba felrakjuk a tejet, vagy vizet melegedni, elkeverjük benne a cukrot, és hozzáadjuk a mákot, vagy diót.


4 cipót formázunk a tésztából.

A cipókat kinyújtjuk, és megkenjük tojásfehérjével.


Úgy kenjük meg a töltelékekkel, hogy körben maradjon egy kis szabad tészta.A tészta két rövidebb oldalát ráhajtjuk a töltelékre, majd szépet felgörgetjük az egészet. Betesszük a bejgliket a tepsibe.
Megkenjük a tetejüket tojás sárgájával, és fél órát langyos helyen pihentetjük.
Aztán megkenjük őket tojás fehérjével, és fél órát hideg helyen pihentetjük.

Majd megszurkáljuk őket, és mehetnek az előmelegített sütőbe 180 fokra 35-40 percre. Miután kikapcsoltuk a sütőt, még fél órát hagyjuk a bejgliket a sütőben. (én az idén elfeljetettem megszúrkálni :) )

Miután kivettük a sütőből hagyjuk teljesen kihűlni, majd egy ujjnyi szeletekre vágjuk.
Garantáltan reped :) (amit az eredeti recept persze nem mond ), de garantáltam a legfinomabb bejgli, amit eddig ettem, és őszintén mondom, hogy sok helyen, sokféle bejglit ettem már. :)


Boldog Ünnepeket kívánok Nektek!!!


Ha tetszett a bejegyzésem, és hasznosnak találtad, kérlek oszd meg az ismerőseid között, hagy jusson el minél több emberhez. :)

Instagram

Háziszappan rózsákkal #katbo #katboreka #háziszappan #handmade #handmadesoap #homemade

Szentimrey Valentovics Réka (@katboreka) által közzétett fénykép,

Őszi ötletek

Készüljünk együtt a karácsonyra

Készüljünk együtt a karácsonyra
Karácsonyi ötletek

Városi dzsungel