Keresés

2017. április 11., kedd

Hímes tojás jelentése - miért együk meg!?A tojás a jelképe az élet keletkezésének, a termékenységnek, az újjászületésnek, a keresztény vallásokban a feltámadásban való hitnek. Nem véletlen, hogy húsvétkor hímes tojással ajándékozzuk meg egymást.

A piros szín  Jézus Krisztus vérét jelképezi, ezen kívül mágikus ereje van, szerencsét hoz és megóv a betegségektől.

Minden hímnek, vonalnak, mintarészletnek megvan a maga jelentése. 
Egyféle jelbeszéd volt a meglocsolt lány és a locsoló legény között.

A minták lehetnek növényi vagy állati eredetűek, de gyakran a paraszti élet mindennapjaiban használatos tárgyak is a tojásokra kerültek, ilyen például a gereblyés vagy a patkós motívum.

A gereblyés motívum például azt fejezi ki, hogy a lány kiemeli a legény munkásságát, szorgalmát. 
A csigavonalas pedig, hogy a lány túl lassúnak érzi a legényt, azt sugallva neki, hogy kissé gyorsabban, dinamikusabban közeledjen feléje.A tojás magán és magában hordozó összes jelentését, szimbolikáját, üzenetét a tojás elfogyasztásával tudjuk magunkhoz venni, ezért sose adjunk ajándékba kifújt tojást.

Az ehető ételfesték a fent leírtak miatt fontos, mert így a hímes tojást nem minősítjük le pusztán dísztárgyá, hanem betöltheti eredeti funkcióját!

Ha tojásfára készítünk hímeseket, akkor természetesen teljesen helyénvaló, ha kifújt tojást írunk meg, és ebben az esetben a bolti tojásfesték is használható.

Ha tetszett a bejegyzésem, és hasznosnak találtad, kérlek oszd meg az ismerőseid között, hagy jusson el minél több emberhez. :)

Instagram

Háziszappan rózsákkal #katbo #katboreka #háziszappan #handmade #handmadesoap #homemade

Szentimrey Valentovics Réka (@katboreka) által közzétett fénykép,

Őszi ötletek

Készüljünk együtt a karácsonyra

Készüljünk együtt a karácsonyra
Karácsonyi ötletek

Városi dzsungel