Keresés

2017. október 5., csütörtök

Színelmélet - színezd ki magad!

Évek óta a színek határozzák meg a kreatív életemet. Festek textíleket,  színezem a fonalat és színezek a fonallal.

Tulajdonképpen mi is a szín?


A wikipédiából idézve : a különböző tárgyak a rájuk eső fényt különböző, rájuk jellemző módon nyelik el illetve verik vissza. Az emberi látás a visszaverődő fények egyedi sajátosságát (hullámhosszát) színként érzékeli. Agyunk pedig az érzékelt színt az adott tárgy tulajdonságaként értelmezi.

A színekkel és a fénnyel már az ókori filozófusok is foglalkoztak. Az elmúlt évszázadokban számos kutató, művész, fizikus készített különböző színrendszereket.

1670 és 1672 között Isaac Newton optikát tanított. Ezalatt az idő alatt vizsgálta a fénytörés jelenségét, és rájött, hogy a prizma a fehér fényt a színspektrum különböző színeire tudja bontani, egy másik prizma pedig újra össze tudja állítani fehér fénnyé. Egy színes fénysugárral különböző tárgyakat megvilágítva azt is megmutatta, hogy a színes fény tulajdonságai nem változnak. Megfigyelte, hogy ha a fény tükröződik vagy szétszóródik, akkor is ugyanolyan színű marad, a színeket tehát nem a tárgyak hozzák létre, hanem annak függvényében látjuk őket, ahogy a tárgyak visszatükrözik a már színes fényt.
Az ezen a területen elért eredményeit többen kritizálták, a legismertebb közülük Johann Wolfgang von Goethe, aki saját színelmélettel állt elő.A legismertebb színkör Johannes Itten nevéhez fűződik. 


Elsődleges, vagy alapszínek: sárga, kék, piros. Az összes többi szín ennek a három színnek a keverékéből jön létre.

Másodlagos színek: az elsőleges színek keveréke (pl: kék+sárga=zöld)
Harmadlagos színek: az elsődleges és a másodlagos színek keverékéből jön létre. (pl: sárga+narancs = sárgásabb narancs)

A fehér és a fekete nem részei a színkörnek, csak a színek világosítására illetve sötétítésére szolgálnak.
A színekben található szürke mennyiségétől függ, hogy az adott szín "telített", vagy "telítetlen".


A komplementer színek, más néven kiegészítő színpárok erősítik egymást, ha egymás mellé helyezzük őket, ezzel szemben kioltják egymást, ha - mint a festékeket - összekeverjük azokat.Az öltözéked színeinek a testedre gyakorolt hatása:

A szín tulajdonképpen egy fizikai rezgés, ami hatással van a tested rezgésére. Ha a két rezgés összesimul, akkor jól érzed  magadat egy adott színű ruhadarabban, a szín ragyogtatni fogja az arcodat, és mindenki megdicsér majd, hogy "ma milyen jól nézel ki".

Viszont, ha az adott szín üti a rezgésedet, akkor sápadtnak, ráncosnak, karikás szeműnek fogsz tűnni benne.

Természetesen egy jól megvilágított tükörben Te is egyértelműen meg tudod állapítani, hogy egy szín jól áll - e neked, vagy sem. "ez az én színem...", "ez nagyon nem az én színem..."

Vannak olyan élethelyzetek, amikor a lelkiállapotod következtében kialakult testi rezgésed nagyon kíván egy színt. Egyszerűen annak a színnek a rezgésére van szükséged az adott élethelyzetben.

Ilyen például az esküvők fehér színe, ami a kezdetnek, a tisztaságnak, az odaadásnak, az egységnek a színe.
Vagy a gyász feketéje. Valaminek a vége, a magány, a befelé fordulás színe. (Kamaszkor egyik jellegzetes színe. Befejezik, lezárják a gyermekkort. - hagyni kell őket, hagy viseljék, ha ezt a színt igénylik.)

Egyszóval egyáltalán nem esetleges, hogy milyen színt viselsz magadon egész nap.
Figyelj a belső megérzésedre, melyik színű ruha, kiegészítő után nyúl reggel, és nem mellesleg figyeld a tükörben látott képet is. Nyúzottnak látszol-e az adott színben, vagy ragyogónak.


Színezd ki magad!

forrás: wikipédiaFessünk Festőnövényekkel!

 
KatBo.Réka - Fessünk Festőnövényekkel!
Facebook-csoport · 355 tag
Csatlakozás a csoporthoz
Sok szeretettel várok, hívok minden olyan vállalkozó kedvű társamat, akik belevágtak a növényi festés izgalmas világába. Osszuk meg egymással a már me...
 

Fessünk festőnövénekkel: lépésről-lépésre

Archívum

KatBo-KLUB

 
„KatBo-KLUB” csoport
Facebook-csoport · 62 tag
Csatlakozás a csoporthoz
Ahogyan azt a facebook is mondja, azért hoztam létre ezt a csoportot, hogy "egyszerűen oszthassak meg tartalamat ismerősökkel, családtagokkal, és munk...
 

Őszi ötletek

Készüljünk együtt a karácsonyra

Készüljünk együtt a karácsonyra
Karácsonyi ötletek

Vegyszer és Hulladékmentes élet

 
KatBo.Réka - vegyszer és hulladékmentes élet
Facebook-csoport · 72 tag
Csatlakozás a csoporthoz
Üdvözöllek a csoportban! Több éve elsődleges szempont az életemben a vegyszer és hulladékmentesség. Kis lépésekben, de folyamatosan haladok ezen az út...
 

Címkék

30napos access consciousness adomány advent adventikoszorú agyagozás ajándék ajánló akác álomfogó angyalhívó apróságok aranytej ásvány aszalás átépítés babaház babák bach virágterápia bálint nap batik befőzés bejgli bodza bodzabogyó bulletjournal búza c9 cica cikk címkefonal cukorvirág csak úgy csakúgy család cser kiadó cseresznyeékszer Csillaghegyi gyapjúnap csipkebogyó csíráztatás csuhé decoupage dekoráció díj DIY doTERRA dugványozás ecet édes egyéb ehetővirág ékszer élő ételek érmelegítő évértékelő évkör évtervezés ezüstnő feketetóivásár fermentálás fessünk festőnövényekkel festés festőnövény fittrecept fókuszmandala foltvarrás fonal fonal festés fonalékszer fonás fotók freeform frisstészta futás fürdőszoba gasztronómia gézkendő gomba gondolatok görögdinnyehéj gyapjú gyapjú fonal gyékény gyerek gyerek - munka gyerekek gyerekjáték gyerekruha gyógynövény gyöngy gyöngykötés gyöngyszövés gyurma gyümölcsecet hagyomány hálószoba házi patika háziállatok háziecet henna herbatea hímzés hírlevél holdállás homoktövis horgolás horgolótű horgolt kosár hulladékmentesen hummusz húsvét illóolaj inspiráció interjú játék kalap kamilla karácsony karácsonyfadísz Karácsonyi ötletek karantén karikaötletek karmantyúfa Kati süt kelttészta kendőfestés kenyér kerámiák kert kertimunka Kézművelők Egyesülete kézművesség komposztálás konyha kozmetikumok könyvajánló könyvkötés környezettudat kötés krumpli lakás lakásátalakítás lakásvásár Lakbear lakberendezés levendula logótervezés luffa macerátum macik macikaLand magamemelem magtej maradjotthon maszk masszázs média meggymag-párna méhviasz menta merjőszülni MESKA mézeskalács minimalizmus muskátli műhely Nagykörű Nagykörű 2.0 napló nappali natúrkozmetikumok nemezékszer nemezelés népélet népi játszóház néprajz neszesszer növekedés növényitejes szappan nyaralás nyitott műhely nyomtatható kép ÖkosNő öltözködés önismeret ősz őszi dekor őszi ötletek őszi ünnepkör őszvagyok patchwork páva pávafüli pávakollekció pénztárca Piel & Pelle polimer PRivátPRovence-NK2.0 programok programozott ásványok projekt2018 redwork régiből új rendezvény rongybaba Rongyszőnyeg rózsa ruha ruhavarrás sajt sál Sarkad Udvar sashiko shiatsu skanzen smink smoothie sós stílus sütés sütiszappan szabadföldi szalaghímzés szappandesszert szappanok szappantan Székely SAL személyre szabottan szép szépségápolás szezámmag szilveszter színek szójaszappan szokások szövés szövőráma szövőszék tartósítás táska táskafül-karika tavaszi ünnepkör téli ünnepkör tészta textilfestés textilmunka Tilda tisztítókúra tisztítószer tolltartó transzferálás UJB újrahasznosítás útibeszámoló ünnep vadvirág valentin nap ványolt gyapjú városi élet varrás varrás technika vásár vásárfia vegeta vegyszermentesen vetemény vidéki életem video virágkonyha waldorf webdesign weblapkészítés woodloom szövőráma workshop zabkorpa zerowaste zöldturmix