Keresés

2018. március 18., vasárnap

Mini kürtöskalácsokHozzávalók

50 dkg liszt
5 dkg vaj vagy mangalicazsír
3 ek kristálycukor
2,5 dkg élesztő
3 dl tej vagy 1 dl joghurt
1 tojás
1 mk só

A kenéshez:

olvasztott vaj
Kristálycukor és durvára tört dióbél, amelybe beleforgatjuk a tésztát.

A sütéshez:

10-12 cm hosszú vágott seprűnyél, vagy folkpakk / alufólia papírhenger, amit alufóliával sütés előtt becsomagolunk, és megkenjük olvasztott vajjal, vagy zsírral. 


Elkészítés:

Az élesztőt kevés langyos tejben egy csipet cukorral felfuttatjuk, majd összedolgozzuk a liszttel. Hozzáadjuk a tojást, annyi tejet, amennyit felvesz, a szobahőmérsékletű vajat/zsírt és a cukrot, majd kalácstésztát dagasztunk.
Amikor a tészta elválik a kéztől és az edény falától, langyos helyen letakarva 1 órát hagyjuk kelni. Ha már a duplájára dagadt, átgyúrjuk és ismét pihentetjük, most azonban elegendő 30-40 perc, hogy megkeljen. 
Ezután lisztezett nyújtódeszkára borítjuk a tésztát, átgyúrjuk, majd karvastagságú rudat formázunk belőle, melyet nagyjából 2 ujjnyi széles szeletekre vágunk. A szeleteket egyesével 1-2 centi vastag, nagyjából 15 centi hosszú csíkokra sodorjuk és az előzőleg vajjal/zsírral vékonyan megkent alufóliával bebugyolált seprűnyélre feltekerjük, úgy, hogy a tészta szélei ne érjenek egymáshoz a formán, majd a munkalapon átgörgetjük, pont, mint amikor kürtős kalácsot készítünk. 
A feltekert kalácstésztát megkenjük olvasztott vajjal és beleforgatjuk a kristálycukorba, vagy aki szereti durvára tört dióval összekevert kristálycukorba is forgathatja. Végül kizsírozott, sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük a kalácsokat úgy, hogy ne érjenek egymáshoz. Több darab is el fog férni egy tepsiben. A sütőbe grill fokozaton 2-3 percenként forgatva szép aranybarnára sütjük.

Instagram

Háziszappan rózsákkal #katbo #katboreka #háziszappan #handmade #handmadesoap #homemade

Szentimrey Valentovics Réka (@katboreka) által közzétett fénykép,

Őszi ötletek

Készüljünk együtt a karácsonyra

Készüljünk együtt a karácsonyra
Karácsonyi ötletek

Városi dzsungel