Keresés

2018. július 27., péntek

Nyári Balaton - 2018.07.23-26

Erre a hétre strandolós meleg ígérkezett, mi mégis mászkálós nyaralást terveztünk Péterrel.

Az idei nyáron a bázisunk már nem Balatonkenese, hanem Alsóörs volt, mivel több, mint 30 év után "családegyesítés" miatt az idén végre sikerült  áttenie családunknak a nyári székhelyét Alsóörsre.


23. Hétfő
 Hétfőn indultunk az alábbi útvonalon Budapestről. 


Majkpuszta - Kamalduli kolostor bővebben » ITT


Be nem jutottunk, csak kívülről jártuk körbe.

 Bokodi-tó

A Bokodi tó különleges építészete az utóbbi években körbefutotta a világhálót, nagyon sok fényképet láttunk erről a különleges cölöpökön álló horgásztelepről. 
Én azért szerettem volna eljönni ide, mert gyerekkori emlékek fűznek ehhez a helyhez, nagybátyám valamint keresztapám révén. A több mint harminc év már kissé elhomályosította az emlékeket. 

Jó volt újra itt lenni. :)


 Oroszlány

Oroszlányon csak végigautóztunk, de sokat tudtam mesélni erről a városkáról is, mert ide is sok - sok gyermekori emlék köt. Nagybátyámék és keresztszüleim is ebben a városban laktak sokáig. Az unokatesókkal való találkozás mindig nagyon nagy élmény volt. Annak ellenére, hogy az igazat megvallva nem egy szép város, én mégis nagyon szeretem. :)

Aztán következett Mór.

Mórról nekem ezidáig sajnos csak az a bizonyos móri bankrablás ugrott be, de nagyon örülök, hogy ez most megváltozott. Gyönyörű a Szent István park

 a Lamberg Kastély,a Luzsénszky kastélya Magyar Templom.


 Mór után pedig következett  Fehérvárcsurgó, Károlyi-kastély. Későn érkeztünk, ezért be sajnos már nem jutottunk, de kívülről is nagyon impozáns képet mutatott a kastély és a kertje is.
(Mint, ahogyan a téli beszámolómban írtam, mindketten szeretjük a kastélyokat, ezért fontos, hogy a programban legyen legalább egy kastély. A mostaniban több is lesz. :) )
Kislevelű hárs - mert a hársfa a kedvenc fám. :)
Nagylevelű hárs - mert hársfa a kedvenc fám :)
"Látod, hogy milyen gyönyörű!"


24. Kedd

Kedden helyben maradtunk. Mivel most nyaralunk először Alsóörsön, bőven van itt is mit megnézni. :)

Alsóörsi gyalog kör

Törökház, ref.templom, 


 Somlyó-hegyi kilátó,Amfiteátrum, Vöröskő bánya,
Vöröskő tanösvény,
Csere-hegyi kilátó,strand, vitorlás-kikötő. ( a strandolás nincsen dokumentálva :) )
25. Szerda

Balaton-felvidéki autós kör

Dörgicsei Levendula Major


Sajnos a levendulák nagyrésze már le lett aratva. :(  Viszont találkoztunk az egyik kedves lovaslány ismerősünkkel, aki itt a majorban dolgozik egész nyáron, és megtudtuk Tőle, hogy tulajdonképpen melyik levendula mire jó, melyik az orvosilevendula, és melyik a hibrid, illetve az angol és a francia néven futó levendulákkal mi is valójában a helyzet.


Röviden: Az "angol" az az orvosilevendula, a "francia" pedig a hibrid. Az orvosi levendulából lehet szörpöt, kekszet készíteni. A hibrid ilyenfajta felhasználásra nem alkalmas. Az orvosi levendulának sokkal élénkebb színű a virága, mint a hibridnek. Az utóbbinak a virága fakó, a szára pedig erős és hosszú.


Salföld

Pár perc erejéig beugrottunk Somogyi Győzőékhez. Végre  meg tudtam nézni Korényi Dalma (Győző felesége) "szövőműhelyét", ahol a nyári asszony és leány szövőtáborokat tartja. Tavaly Panni is részt vett a leány szövőtáborban, ahonnan úgy jött haza, hogy "anya jövőre menj el az asszonytáborba." Ez a  tábor pont ezekben a napokban zajlik, úgyhogy végülis csak eljutottam ebbe a táborba, mégha csak pár perc erejéig is. :)

kép forrás »


Káptalantóti piachely
Nagyon furcsa érzés volt az eddig csak nyüzsgő helyként ismert piacon ilyen magányosan sétálni. Tapolca 
MalomtóKapolcs
Hogy Kapolcson megállunk-e azt nem döntöttük el előre. A fesztivál miatt hömpölygő tömeg, a mindenhol parkoló autók és a fáradság végül a "nemállunkmeg" mellett tették le a voksot. 


26. Csütörtök
Délelőtti pakolás után elindultunk hazafelé. Nyaralásunk befejező állomása újra egy kastély. 

Martonvásári Brunszvik-kastély kert

Hát ennyi fért bele ebbe a pár napba. :)Instagram

Háziszappan rózsákkal #katbo #katboreka #háziszappan #handmade #handmadesoap #homemade

Szentimrey Valentovics Réka (@katboreka) által közzétett fénykép,

Őszi ötletek

Készüljünk együtt a karácsonyra

Készüljünk együtt a karácsonyra
Karácsonyi ötletek

Városi dzsungel