Keresés

2018. november 15., csütörtök

Karácsony idegenben - Dánia

A dánoknak a karácsony igazán különleges. Ehhez sok kedves karácsonyi hagyomány is kapcsolódik. Az emberek többségének a karácsony és a hagyományok egyet jelentenek a melegséggel és örömmel, ami segíti átvészelni a sötét, hideg hónapokat.

A dánok egész decemberben ünneplik a karácsonyt, így a legtöbb embernek az már december elején elkezdődik. De vannak akik még ennél is tovább mennek és már novemberben elkezdik a karácsonyi felkészülést.
Nisser

ADVENT – EGY ŐSI KARÁCSONYI HAGYOMÁNY

Az Advent az adventi koszorúról és a templomi misékről szól. Advent első vasárnapja jelöli a dán egyházi év kezdetét. Régen ez az időszak a böjtölésé volt, de manapság már egyre jobban kikopik a böjt a hagyományokból. 
Ma az Advent a karácsony estéig tartó, négy vasárnapról szól. A hagyományos adventi koszorún négy gyertya van. Advent minden vasárnapján egy másik gyertyát gyújtanak az Advent koszorúban, amely hangsúlyozza, hogy közeledünk az Advent utolsó vasárnapjához. A gyönyörű adventi koszorú az Advent szimbóluma.

Advendt

DECEMBER 23-A – A NAGY NAP ELŐTT

Főként a gyerekek számára december 23-a a leghosszabb nap. Ilyenkor már alig várják a szentestét, amikor kibonthatják az ajándékaikat. De Dániában sok karácsonyi hagyomány él ami kellemes nappá teszi december 23-át: a családok együtt töltik ezt a napot. Ilyenkor behozzák azokat az elmaradt órákat, amiket a karácsonyi előkészületek elvettek tőlük. Például:
• A karácsonyfa feldíszítése: Sok családban már hagyomány, hogy együtt díszítik fel a karácsonyfát 23-án. Nem csak jó móka, de a család is együtt tölthet pár értékes órát.

• Rizs puding a tündéreknek: Egy másik karácsonyi hagyomány Dániában, amelyet a gyerekek szeretnek, az, hogy rizspudingot készítenek fahéjjal és vajjal a tündér számára, hogy az ne csináljon rosszat. Ez egyben praktikus is, mert a karácsonyi menü egyik fogása a dán rizs desszert mandulával, aminek az alapvető összetevője a rizs puding. 

• Karácsonyi filmek és Adventi Naptár: December 23-án egész nap karácsonyi filmek mennek a tévében, és mindig van valami program a gyerekek és a felnőttek számára is.  Az Adventi Naptár műsort sokan nézik, mert a befejező részt mindig december 24-én adják.


Danish christmas traditions

A KARÁCSONY ELŐTTI NAP AZ ÉV LEGJOBB NAPJA

Kétségkívül a Szenteste a karácsony fénypontja. A dán karácsonyi hagyományok az ünneplés, pihenés és a finom ételek köré épülnek, ami alól a Szenteste sem kivétel. Ezen a napon a dánok is megünneplik Jézus születését.
Családról családra változik hogyan ünneplik a Szentestét. Vannak akik templomba mennek, míg mások az esti lakomát készítik elő. Egy biztos pont van minden családban, az ízlestes karácsonyi menü. Ez általában sült kacsa vagy sült sertés, dán rizs desszert mandulával. Népszerű hagyomány, hogy az a szerencsés aki megtalálja a mandulaszemet a rizs desszertben.
A fénypont pedig a tánc a fenyőfa körül Szenteste. Természetesen ez az amikor a gyerekek is kinyithatják ajándékaikat. Ahol még kisgyerekek vannak, ott általában valamelyik családtag beöltözik Télapónak, hogy még emlékezetesebbé tegyék a gyerekek karácsonyát.
forrás: jysk

Fessünk Festőnövényekkel!

 
KatBo.Réka - Fessünk Festőnövényekkel!
Facebook-csoport · 355 tag
Csatlakozás a csoporthoz
Sok szeretettel várok, hívok minden olyan vállalkozó kedvű társamat, akik belevágtak a növényi festés izgalmas világába. Osszuk meg egymással a már me...
 

Fessünk festőnövénekkel: lépésről-lépésre

Archívum

KatBo-KLUB

 
„KatBo-KLUB” csoport
Facebook-csoport · 62 tag
Csatlakozás a csoporthoz
Ahogyan azt a facebook is mondja, azért hoztam létre ezt a csoportot, hogy "egyszerűen oszthassak meg tartalamat ismerősökkel, családtagokkal, és munk...
 

Őszi ötletek

Készüljünk együtt a karácsonyra

Készüljünk együtt a karácsonyra
Karácsonyi ötletek

Vegyszer és Hulladékmentes élet

 
KatBo.Réka - vegyszer és hulladékmentes élet
Facebook-csoport · 72 tag
Csatlakozás a csoporthoz
Üdvözöllek a csoportban! Több éve elsődleges szempont az életemben a vegyszer és hulladékmentesség. Kis lépésekben, de folyamatosan haladok ezen az út...
 

Címkék

access consciousness agyagozás ajándék ajánló álomfogó angyalhívó apróságok ásvány aszalás átépítés babaház babák bach virágterápia bálint nap batik befőzés bulletjournal búza cica cikk cukorvirág csak úgy család cser kiadó Csillaghegyi gyapjúnap csíráztatás csuhé decoupage dekoráció díj DIY doTERRA dugványozás édes egyéb ehetővirág ékszer élő ételek évértékelő évkör ezüstnő fermentálás fessünk festőnövényekkel festőnövény fókuszmandala foltvarrás fonal fonal festés fonalékszer fonás fotók frisstészta fürdőszoba gasztronómia gézkendő gyapjú gyapjú fonal gyékény gyerek gyerek - munka gyerekek gyerekjáték gyerekruha gyógynövény gyöngy gyöngyszövés gyurma hagyomány hálószoba házi patika háziállatok henna hímzés hírlevél homoktövis horgolás horgolótű horgolt kosár hulladékmentesen húsvét illóolaj inspiráció interjú játék kalap karácsony karácsonyfadísz Karácsonyi ötletek karantén karmantyúfa Kati süt kendőfestés kenyér kerámiák kert kertimunka Kézművelők Egyesülete kézművesség konyha kozmetikumok könyvajánló könyvkötés környezettudat kötés krumpli lakás lakásátalakítás lakásvásár Lakbear lakberendezés levendula logótervezés luffa macerátum macik macikaLand maradjotthon maszk masszázs média meggymag-párna méhviasz merjőszülni MESKA minimalizmus műhely Nagykörű Nagykörű 2.0 nappali nemezékszer nemezelés népélet népi játszóház néprajz neszesszer növekedés nyaralás nyitott műhely nyomtatható kép ősz őszi dekor őszi ötletek őszi ünnepkör őszvagyok patchwork pénztárca Piel & Pelle PRivátPRovence-NK2.0 programok projekt2018 redwork régiből új rendezvény rongybaba Rongyszőnyeg rózsa ruha ruhavarrás sajt sál Sarkad Udvar sashiko shiatsu smink smoothie sós stílus sütés sütiszappan szabadföldi szalaghímzés szappandesszert szappanok szappantan Székely SAL személyre szabottan szép szezámmag színek szövés szövőráma szövőszék tartósítás táska táskafül-karika tavaszi ünnepkör téli ünnepkör tészta textilfestés textilmunka Tilda tisztítószer tolltartó transzferálás UJB újrahasznosítás útibeszámoló ünnep valentin nap ványolt gyapjú városi élet varrás varrás technika vásár vásárfia vegyszermentesen vetemény vidéki életem video virágkonyha waldorf webdesign weblapkészítés woodloom szövőráma workshop zerowaste zöldturmix