Keresés

2019. február 24., vasárnap

Gyékénytárgy készítő akkreditált foglalkozás

A héten, vagyis 2019.02.21-én befejeződött a 60 órás akkreditált gyékénytárgy készítő képzés a Hagyományok Házában.
Fotó: Hagyományok Háza

Az oktató Bárány Mara volt, akivel egy élmény minden együtt töltött perc, a kedves személyisége és a  kifogyhatatlan történetei miatt. Mi volt, hogy volt a 70-es évektől, amikortól a "Nomád Nemzedék" útjára indult.


Hagyományos értelemben vett vizsga nem volt a tanfolyam végén, csak egy 10 oldalas dolgozatot kellett beadni, illetve az összes munkák véleményezve lett Mara által.Egy kis összefoglaló a gyékényről: A gyékény szavunk honfoglalás előtti, ótörök eredetű jövevényszó. Elődeink
magát a növényt és a belőle készült szövedéket is a gyékény szóval jelölték. A 15-16. Századi írott és ábrázolt források is tanúsítják, hogy a középkori Magyarországon elterjedt a földre terített vagy ágyon elhelyezett gyékényen való alvás.

1.     Gyékény ismertetése

A gyékényt „hajós népnek” is nevezik, mert a vízparti növények (sás, káka, nád, gyékény) közül a gyékény szereti a legmélyebb vizet. A gyékény a folyóvizeket nem kedveli, ellenben állóvizekben, korhadó-tőzeges mocsárban egyaránt jól érzi magát.  Látványos ismertető jele a barna, tömött, barna buzogánya, amiből kirepülő pihéivel szaporodik. A magról szaporodás mellett tarackoló, vagyis gyökérről is szaporodik.

2.     Gyékény részeinek hasznosítása:

Buzogány – tűz csiholására,
levele – használati tárgyak készítésére,
gyökere – lisztet őröltek belőle.

3.     Gyékény típusai:

Kan gyékény:Buzogányos, közepe kemény bot.
Szűz gyékény: Nincsen buzogánya, ezt a fajtát használjuk a tárgyak készítésére.

4.     Gyékény fajtái:

Mogyoró- vagy selyemgyékény: Szára kerek, levelei vékonyak, hosszúak. Finom munkákhoz használják, pl. Szatyrok, kalapok. A mogyoróval együtt érik, amikor a farka barnul, akkor megérett a vágásra. Víz alatt vágják a tövénél, a gyökér felett. A víz alatti része használható.
Szövésre csak a keskenylevelű gyékény alkalmas.

Kádárgyékény (vajas gyékény). Széles, puha levele van, az egész növény végig használható. Székeket, dikókat fonnak be vele. A hordók dongái közé is ezt húzzák be, ezzel akadályozzák meg a szivárgást.

5.     Betakarítás:

Augusztusban kezdődik a gyékény szedésének az ideje. Férfiak szedik. Eszközei: éles kés, nyeles kaszur, tornacipő.
Minél mélyebben vágják, annál több a hasznos rész.
Vágás után a parton szétterítik, és forgatják a napon, ettől szét aranysárgára szárad. Ha árnyékban szárad, akkor megtartja zöld színét. Kévébe kötve, száraz helyen tárolják. Tűző nap, vagy az eső tönkreteszi a növényt.

6.     Gyékény részei kívülről befelé haladva:

Külső levél – rossz haj
A következő levél a tömő, a szakajtó kötéséhez, a csavart részhez használják.
Ezt követi a bélföl, a varrószál.
A legbelső szál a szíve, lelke.
A levél széléről leeső szál a gyékényselyem, ian fonal. A szövött tárgyak felvetőjét készítik belőle.
            Levél részei: farok, derék, tő.

A gyékény felbontását hámizásnak, tuskolásnak nevezik.

7.     Áztatás

Felhasználás előtt a növényt be kell áztatni. A szíve nedvesedik át a leghosszabb idő alatt, de figyelni kell, mert ha túl sokáig ázik, akkor bebarnul. Ha eleve nyirkos helyen tartják a gyékényt, akkor lehet, hogy nincs is szükség áztatásra.

8.     Színezés:

Nem volt jellemző. Székeknél, papucsoknál megjelenhetett egy-egy minta. A német nemzetiségűek anilin festékkel színezték a gyékényt.

9.     Legismertebb feldolgozóhelyek:

Szabolcs megye – Bodrogköz, Tiszahát
Szolnok megye – Kisújszállás, Karcag
Vas megye – Bősárkány
Csongrád – Tápé
Székelyföld – Mezőfele, Tacs


1. Technikák:

Hímeléssel – falvédő, alátét, kisebb kosár, szatyor, papucs, kalap
Spiráltechnika – szakajtó, hombár, párszárító, őrcsizmá
Sodrással – szék befonása, szatyor füle
Négyzetrácsos technika – alátét, szatyor alja
Szövés – szatyor, ágymögévaló, szekérponyva, takanáltartó
Játékok is készülnek gyékényből.

Mintázás:
-Lyukatok és cifrák.
-       azsúr vagy cifra – egyszerű
-       kettős cifra
-       krucsás
-       muszkalyukat kettes vagy hármas


        -Díszítősorok, zsinórok.
-       Hímelés
o   Hullámosan
o   Zabszemesen
o   Kettőzve
o   Eltolva, macskanyomon
o   Fenyőágas, vagy selyemcsík
o   Lánclyukat

A gyékényt hosszába késsel, körömmel hasítják, keresztbe pedig vágják.

A gyékény fonása viszonylag egyszerűbb művelet, ahol a növény megterem, akadt néhány gyékényfonó specialista, aki az önellátáson felül értékesítésre is dolgozott.

Az ármentesítés előtt főleg a Tisza, a Maros, a Kőrösök, a Berettyó mellékén és a Hanság szélén elterülő falvak szegényparasztságának nyújtott gyékényfeldolgozás kereseti forrást.
Gyékényfonással általában férfiak foglalkoztak.

Szerszámaik: fanyelű fastű és egy éles bicska.

A tanfolyami foglalkozás alatt elkészült tárgyak.

 Figurák:


Négyzetrácsos technikával készült sík tárgyak:


Sávolyos alátét

Hímeléssel készült tárgyak:

 Spirál technikával készült szakajtók, kosarak.


Párszárító

Szakajtó

KanáltartóFessünk Festőnövényekkel!

 
KatBo.Réka - Fessünk Festőnövényekkel!
Facebook-csoport · 355 tag
Csatlakozás a csoporthoz
Sok szeretettel várok, hívok minden olyan vállalkozó kedvű társamat, akik belevágtak a növényi festés izgalmas világába. Osszuk meg egymással a már me...
 

Fessünk festőnövénekkel: lépésről-lépésre

Archívum

KatBo-KLUB

 
„KatBo-KLUB” csoport
Facebook-csoport · 62 tag
Csatlakozás a csoporthoz
Ahogyan azt a facebook is mondja, azért hoztam létre ezt a csoportot, hogy "egyszerűen oszthassak meg tartalamat ismerősökkel, családtagokkal, és munk...
 

Őszi ötletek

Készüljünk együtt a karácsonyra

Készüljünk együtt a karácsonyra
Karácsonyi ötletek

Vegyszer és Hulladékmentes élet

 
KatBo.Réka - vegyszer és hulladékmentes élet
Facebook-csoport · 72 tag
Csatlakozás a csoporthoz
Üdvözöllek a csoportban! Több éve elsődleges szempont az életemben a vegyszer és hulladékmentesség. Kis lépésekben, de folyamatosan haladok ezen az út...
 

Címkék

access consciousness agyagozás ajándék ajánló álomfogó angyalhívó apróságok ásvány aszalás átépítés babaház babák bach virágterápia bálint nap batik befőzés bulletjournal búza cica cikk cukorvirág csak úgy család cser kiadó Csillaghegyi gyapjúnap csíráztatás csuhé decoupage dekoráció díj DIY doTERRA dugványozás édes egyéb ehetővirág ékszer élő ételek évértékelő évkör ezüstnő fermentálás fessünk festőnövényekkel festőnövény fókuszmandala foltvarrás fonal fonal festés fonalékszer fonás fotók frisstészta fürdőszoba gasztronómia gézkendő gyapjú gyapjú fonal gyékény gyerek gyerek - munka gyerekek gyerekjáték gyerekruha gyógynövény gyöngy gyöngyszövés gyurma hagyomány hálószoba házi patika háziállatok henna hímzés hírlevél homoktövis horgolás horgolótű horgolt kosár hulladékmentesen húsvét illóolaj inspiráció interjú játék kalap karácsony karácsonyfadísz Karácsonyi ötletek karantén karmantyúfa Kati süt kendőfestés kenyér kerámiák kert kertimunka Kézművelők Egyesülete kézművesség konyha kozmetikumok könyvajánló könyvkötés környezettudat kötés krumpli lakás lakásátalakítás lakásvásár Lakbear lakberendezés levendula logótervezés luffa macerátum macik macikaLand maradjotthon maszk masszázs média meggymag-párna méhviasz merjőszülni MESKA minimalizmus műhely Nagykörű Nagykörű 2.0 nappali nemezékszer nemezelés népélet népi játszóház néprajz neszesszer növekedés nyaralás nyitott műhely nyomtatható kép ősz őszi dekor őszi ötletek őszi ünnepkör őszvagyok patchwork pénztárca Piel & Pelle PRivátPRovence-NK2.0 programok projekt2018 redwork régiből új rendezvény rongybaba Rongyszőnyeg rózsa ruha ruhavarrás sajt sál Sarkad Udvar sashiko shiatsu smink smoothie sós stílus sütés sütiszappan szabadföldi szalaghímzés szappandesszert szappanok szappantan Székely SAL személyre szabottan szép szezámmag színek szövés szövőráma szövőszék tartósítás táska táskafül-karika tavaszi ünnepkör téli ünnepkör tészta textilfestés textilmunka Tilda tisztítószer tolltartó transzferálás UJB újrahasznosítás útibeszámoló ünnep valentin nap ványolt gyapjú városi élet varrás varrás technika vásár vásárfia vegyszermentesen vetemény vidéki életem video virágkonyha waldorf webdesign weblapkészítés woodloom szövőráma workshop zerowaste zöldturmix