Ezek a kis mini patisszonok ma a piacon kiabáltak utánam. Nem volt rajta a listámon, sőt...
Én kifejezetten nem szerettem eddig a patisszont.
Macerás hámozni, és olyan furcsa hal íze van. (Legalábbis és így emlékeztem rá.) Az egyik kedvenc árusomnál viszont egy nagy tálba nagyon sok mini patisszon vigyorgott.
Már fizettem, de csak vonzotta a tekintetemet. Aztán, miután elköszöntem, csak visszaléptem, és vettem négy darab gyönyörűséges csillagocskát.
Kis zsenge növénykék, pucolni nem kell őket, elég jó alaposan megmosni
Tudtam, hogy van a mélyhűtőben egy kis darálthús, úgyhogy meg is volt a terv, csőben sült csillagocskák lesz ma az ebéd. (csőben sült cukkini mintájára.)
Recept: (az adagot nem írom, mert csak kettőnknek készítettem Katicával. Mindenki akkorát készít, amekkora a családja igénye. )
- Héjába főtt krumpli
- szeletekre vágott patisszon (nem sóztam le előre, a cukkinit leszoktam sózni, hogy kiengedje a benne lévő nedvességet.)
- Besameles, fahéjas darálthús. - ezt úgy készítem, hogy egy kis zsiradékra odarakom a daráltús, fehéredésig forgatgatom, tetszés szerint fűszerezem, mikor milyen kedvem van (fahéjjal nagyon finom), és teszek még bele legalább 2 nagy gerezd fokhagymát. Aztán megszóróm liszttel és felengedem tejjel.
Ezután belerétegezem a hozzávalókat a tepsibe.
Olivaolajat locsolok a tepsi aljára. Belekarikázom a tepsibe a krumplit, sózom, majd erre ráöntöm a darálthút, erre jön még egy réteg krumpli (sózom), végül a patisszon, amit szintén megsózok, és az egészet nyakon öntöm egy újabb adag besamellel (ami vaj, liszt és tej - só-bors).
20 percig lealufóliázva sütöm, hogy jól összetöttyedjen, és átjárják egymást az ízek, aztán fólia nélkül pirosra sütöm.
Hőfokokat nem tudok írni, mert évek óta rossz a sütőm belső termosztátja, szerintem mindent 200 fokon süt. Hát ez van. Úgy tekintek rá, mint egy kemencére. Fel lett fűtve, aztán korábban lezárom, és az idővel játszok. :)
Egy részen hozzáragadt a besamel a fóliához, azért csupasz az egyik patisszon. :) |