A sütőtökkrémleves igazi megosztó étel. Vannak, akik nagyon szeretik, és vannak akik már csak a gondolatától is rosszul vannak. Én az első kategóriához tartozom, nagyon - nagyon szeretem. Mióta megismertem a doTERRA esszenciális olajokat, előszeretettel használom őket a konyhában is. Teljesen biztos lehetek abban, hogy tisztán azzal a fűszerrel van dolgom, ami rá van írva, és nincsen benne semmilyen adalékanyag.
A kép nem sajátom, a doTERRA oldaláról vettem, ahogyan a receptet is.
Hozzávalók:
1 kg sütőtök,
2 közepes sárgarépa,
2 evőkanál olívaolaj
1 nagy hagyma, durván aprítva
1 fokhagyma-gerezd
1 teáskanál juhar-szirup (opcionális)
Egy liter víz (vagy zöldség alaplé)
1 csepp gyömbér illóolaj
1 csepp kardamom illóolaj
sót és frissen őrölt fekete borsot
2 közepes sárgarépa,
2 evőkanál olívaolaj
1 nagy hagyma, durván aprítva
1 fokhagyma-gerezd
1 teáskanál juhar-szirup (opcionális)
Egy liter víz (vagy zöldség alaplé)
1 csepp gyömbér illóolaj
1 csepp kardamom illóolaj
sót és frissen őrölt fekete borsot
Gyömbér - 15 ml Kardamom - 5ml
Így készül:
220 fokra előmelegített sütőbe helyezzük a felkockázott tököt, és a félbevágott sárgarépákat, meglocsoljuk olivaolajjal, sózzuk, borsozzuk. (Jól átdörzsöljük a zöldségeket az sós-borsos olivaolajjal.)
Fordítsa le a tököt arccal lefelé a tepsibe, és kb. 45-50 percig süssük a zöldségeket, amíg villával könnyen szétnyomhatóvá nem válnak. Hagyjuk kihűlni a zöldségeket, kaparjuk ki a tök húsát a héjából egy lábosba.
Időközben egy nagy leveses edényben melegítsünk 1 evőkanál olívaolajat közepes lángon. Adjuk hozzá az apróra vágott hagymát és 1 teáskanál sót. Süssük a hagymát kb. 3–4 percig, amíg megpuhul. Rendszeresen keverjük a hagymát. Helyezzük a fokhagymát a fazékba, és főzze kb. egy percig, gyakran keverve, amíg illatos lesz.
Adjuk hozzá a fenntartott tököt és a sárgarépát a hagymákhoz, majd adjunk hozzá vizet vagy zöldség alaplét, juharszirupot és néhány csavarásnyi frissen őrölt fekete borsot. Pároljuk a levest 15-20 percig, így az íze fokozódik. Időnként keverjük meg, hogy a leves ne tapadjon a serpenyő aljára.
A főzés után vegyük le a fazekat a tűzről. Óvatosan botmixerrel pépesítsük az egészet, majd sózzuk, borsozzuk, ha szükségét érezzük.
Adjunk hozzá egy csepp gyömbért és egy csepp kardamomot, és azonnal tálaljuk.
tippek:
Kísérletezni lehet egy csepp fahéj hozzáadásával is.
Jó étvágyat!