A nagykörűi udvar bővelkedik különböző gyógynövényekben, amiket könnyűszerrel le is minősíthetnénk gazzá, pedig rengeteg értékes vitamint és ásványi anyagokat tartalmaznak.
Az egyik ilyen a zamatos turbolya.
A zamatos turbolya hazánk egyik legközönségesebb növénye. Megtalálható szinte minden erdőszerű élőhelyen, de különösen az üdébb típusú, tápanyagban gazdag talajú akácosokban érzi jól magát. Ahol kedvező számára az élőhely, ott sűrű, szőnyegszerű gyepet alkot ősz végétől június elejéig. Utána elszárad, kórói is hamar elkorhadnak.
Növényünk egyéves életciklusú. A magok ősszel kelnek ki, november-decemberre rendszerint fél arasznyi pázsittá fejlődnek a kis növénykék. A zamatos turbolya levelei a petrezselyeméhez hasonlóan finoman szeldeltek, viszont illatuk merőben más: enyhén ánizsos, édeskés. A fagyok elmúltával újra növekedésnek indul, terebélyesedik, karcsú 50-80 centis dudvaszárat fejleszt, és április közepétől egy hónapon át nyílnak apró fehér virágai.
A zamatos turbolya más - különösen a francia - konyhák nagyra becsült fűszer-, saláta- és főzeléknövénye. Zöld tavaszi salátának, sült húsokhoz szolgáló mártásokhoz, levesekhez kiváló. Emésztésserkentő, étvágyjavító, vértisztító, salaktalanító hatású, C-vitamin tartalma magas. Zsenge leveleit főként virágzást megelőzően (novembertől áprilisig) érdemes gyűjteni.
Ezt az értékes fűszer- és gyógynövényt nem lehet szárítani, mert íze nagyon könnyen elvész. Ha néhány hónapig még élvezni szeretnénk a friss növény ízét fehér borecetben lehet áztatni, vagy püréjét kevés vízzel összekeverve jégkocka tartóban lefagyasztva lehet tárolni .
Legegyszerűbben úgy használhatjuk ki a turbolya pozitív egészségügyi hatásait, ha mártásokat, gombával készült ételeket vagy éppen halféléket ízesítünk vele.
Amennyiben salátához használjuk, ügyeljünk rá, hogy fiatal, zsenge hajtásokat használjunk fel, ne pedig szárított leveleket – így lesz igazán üde az étel.
A turbolya sikeresen tartható cserépben is, ha az megfelelően mély a hosszú gyökerek számára, és így folyamatosan friss levelekhez lehet jutni. Kiskertben pedig a megfigyelés szerint távol tartja a csigákat kedvenc növényeinktől.
Mindemellett fogyasztható emésztő- és légzőszervi megbetegedések, vese- és hólyagbántalmak elleni tea formájában is. A forrázzunk le 3 dl vízzel két teáskanálnyi turbolyát, majd áztassuk hat-nyolc percig. A főzetet esténként, lefekvés előtt érdemes fogyasztani. Ízesíthető egy csepp mézzel, ha önmagában nem ízlik.
Dédanyáink idejében a tüdőbaj ellen, szülés utáni fájdalmak csökkentésére javasolták. A szülő asszonyoknak turbolyalevest készítettek. Véraláfutás, zúzódás eloszlatására az összetört növényt kötözték a sérült testrészre.
forrás:
www.wikipedia.org
http://fitoterapiakalauz.hu/turbolya-anthriscus-cerefolium/http://www.gyogynovenyhatarozo.com/zamatos-turbolya-anthryscus-cerefolium/
https://kertitorpe.cafeblog.hu
https://www.bokortanya.hu/tanyak-gazdasagok/zamatos-turbolya