Keresés

2022. június 4., szombat

Árpakása




A zabkása mellett méltán helye van az árpakásának is a napi étkezésünkben.
A kollagén leggazdagabb forrása ez a kása, ami szinte megfiatalítja a testet!
A gerslit én leginkább csak a székely káposztához használtam, pedig nagyon finom édes, és sós kását lehet készíteni belőle.

Lássuk mire is jó az árpa:

- A legnagyobb nyomelemtartalmú gabonafajta.
- Kálium-, kalcium-, magnézium- és foszfortartalma is jelentős, továbbá rosttartalma is magas, ezért serkenti az emésztést.
- Fogyasztása kedvezően hat a vércukor- és a koleszterinszintre. - Megnyugtatja az idegrendszert, és vizelethajtó hatása is ismert. - Emellett növeli a szellemi és fizikai teljesítőképességet, immunrendszer-erősítő, valamint hűtő hatása miatt lázcsillapító és bőrregeneráló hatású.
- A legmagasabb vitamin- és ásványianyag-tartalmú gabonaféle: A-, B1-, B2-, B6-, E- vitamint, de rezet, cinket és vasat tartalmaz.
- Magas kálcium tartalma jót tesz a fogaknak, káliumtartalma pedig jó hatással van a szívre és a májra.
- Az E-vitamin miatt pedig táplálja a bőrt, megelőzi a ráncokat, sőt a férfiak esetében javítja a szexuális potenciát is.
- Népi orvoslás szerint az árpa rendszeres fogyasztása segít megelőzni a székrekedést.
- idegnyugtató hatása miatt nagyon jó stresszes időszakban fogyasztani
- magas ásványi anyag tartalma miatt nagyon jó lábadozók számára.

Elkészítés:

Az árpát háromszoros vízmennyiségben legalább 3-4 órára, vagy egy éjszakára, de akár 1 napra is beáztatjuk. Leöntjük róla az áztatóvizet, majd tiszta vizet vagy tejet öntve hozzá egyenletesen, kis tűzön 25-30 percig főzzük. Ezután lefedve hagyjuk puhulni még legalább ennyi ideig.
Az ízesítés ízlés szerint történhet. lehet sósan és édesen is fogyasztani.
A gersliből készülhet édes gabonakása is, amit gazdagíthatunk piros gyümölcsökkel, fahéjjal, szegfűszeggel, így egészséges desszert lesz a vacsora után.
-----------------------------
Érdekes - A gerslit, vagy más néven árpagyöngyöt már a vikingek és a római gladiátorok is fogyasztották, erjesztett levét pedig az ókori Egyiptomban is itták. Tibetben lisztet őrölnek belőle, Marokkóban sütemény alapanyaga, Japánban pedig szépítőszerként fogyasztják.

forrás:
Zöld újság,
Nyers Csaba - Bevezetés a gabonakonyhába

Fessünk Festőnövényekkel!

 
KatBo.Réka - Fessünk Festőnövényekkel!
Facebook-csoport · 355 tag
Csatlakozás a csoporthoz
Sok szeretettel várok, hívok minden olyan vállalkozó kedvű társamat, akik belevágtak a növényi festés izgalmas világába. Osszuk meg egymással a már me...
 

Fessünk festőnövénekkel: lépésről-lépésre

Archívum

KatBo-KLUB

 
„KatBo-KLUB” csoport
Facebook-csoport · 62 tag
Csatlakozás a csoporthoz
Ahogyan azt a facebook is mondja, azért hoztam létre ezt a csoportot, hogy "egyszerűen oszthassak meg tartalamat ismerősökkel, családtagokkal, és munk...
 

Őszi ötletek

Készüljünk együtt a karácsonyra

Készüljünk együtt a karácsonyra
Karácsonyi ötletek

Vegyszer és Hulladékmentes élet

 
KatBo.Réka - vegyszer és hulladékmentes élet
Facebook-csoport · 72 tag
Csatlakozás a csoporthoz
Üdvözöllek a csoportban! Több éve elsődleges szempont az életemben a vegyszer és hulladékmentesség. Kis lépésekben, de folyamatosan haladok ezen az út...