Keresés

2008. május 28., szerda

Katrinca és bernyóc

Eredeti Csángó viselet.


Katrinca és bernyóc...., ezek a Csángók népviseletének egy-egy ruhadarabjai.

Katrinca - egy négyzet alakú szőttes, bernyóc - szövött öv.

A hétvégén egy moldvai csángó körtáncot fogunk eltáncolni a gyerekeink iskolájának névadója napján szervezett bálon, (hű ez egy kicsit bonyolult lett, biztos meg lehetne fogalmazni érthetőbben is) az úgynevezett Néri bálon. (Néri Szent Fülöp - "legyetek jók, ha tudtok")

Egyszóval itt az a szokás, hogy az aktuálisan első osztályos szülők adják mindig a műsort. Idén három első osztály indult, így ki kell tennünk magunkért. Nagyon lelkes amatőr táncos csapat, több-kevesebb tudással.

Mivel nincs mindenkinek eredeti népviselete, ezért úgy döntöttünk, hogy valami hasonló anyagból varrjuk meg magunknak a katrincát és a bernyocót is. Igaz nem szőttes, de legalább egységes lesz. Nem egy nagy feladat, csak körbe kell szegni. Pénteken beöltözős próba lesz. Majd meglátjuk, hogyan festünk "csángóként"!

Nincsenek megjegyzések:

Instagram

Háziszappan rózsákkal #katbo #katboreka #háziszappan #handmade #handmadesoap #homemade

Szentimrey Valentovics Réka (@katboreka) által közzétett fénykép,

Őszi ötletek

Rólam
KatBo-életem otthon maradó anyaként született meg, amikor a világgal való kapcsolatomat jelentette a kézművesség. Volt családi alapom, amire sokféle tanfolyamot elvégeztem:) Érdeklődésem annyi szép új területre elvitt, hogy kiléptem a családi körből, míg aztán főállású anyából hivatásos kézműves lettem.

Fokozatosan bővült Katbo-világom, jelenleg népi játszóház-vezetői képzésre járok. E honlap mutatja, hogy milyen területeken vagyok jelen kéz-termékeimmel, illetve mik láthatóak nyitott műhelyemben

Facebook

Városi dzsungel