.
Nagyon sok érdekes információt találtam erről a gyümölcsről ITT!
Érdemes bele-bele olvasni!
A teljesség igénye nélkül:
"...Az érett körte enyhíti az emésztőcsatorna gyulladásait, szabályozza a bélműködést. Emésztést segítő hatása miatt beiktathatjuk fogyókúrás étrendünkbe is. A körte vizelethajtó anyagai elősegítik a mérgek kiürülését a szervezetből. Naponta három-hat pohár körtelé elősegíti a hólyaghurut gyógyulását.
-Körte – az almával ellentétben nagyobb a cukortartalma, nehezebben emészthető, azonban magasabb a C-vitamin tartalma. Az ásványi anyagok közül főleg káliumot, magnéziumot, kalciumot és foszfort tartalmaz.
-Fogyasztása nőknek különösen ajánlott, hiszen a benne található bór segíthet a csontritkulás megelőzésében.
-A körtefogyasztás jót tesz az idegnek, oldja a húgykősavat, a káros sólerakódásokat, salaktalanítja a szervezetet. Tartalmaz még vasat és foszfort, rostot, szénhidrátot, fehérjét.
Folytathatnám még,mert annyi hasznos információt tartalmaz az az írás.
A hihetetlen mennyiségű körténkből főleg befőtteket készítünk, amit mindenki nagyon - nagyon szeret húsok mellé, és édességnek is. Sokat teszünk félre feldolgozás nélkül is, a körte nem igényel tartósítást.
A többiből átlátszó, zamatos ital készül, aminek fogyasztásából a gyerekek kimaradnak. :-)
Most egy olyan receptet szeretnék Veletek megosztani, amiből a gyerekek nem kell, hogy kimaradjanak!
Egy omlós (bögrés) tésztát körteszeletekkel:
recept, ahogy én készítettem:
1 bögre fehér rozsliszt (természetesen a fehér búzaliszt is nagyon-nagyon jó)
1 bögre joghurt
3/4 bögre olaj
4 dkg cukor
1 tojás
1 cs. sütőpor
1 cs. vaníliás cukor
A szárazanyagokat összeszitáljuk, a folyékonyakat külön tálban összekeverjük, aztán az egészet összedolgozzuk.
Beleöntjük egy tűzálló tálban tetejére körteszeleteket pakolunk és az egészet megszórjuk egy kevéske kristálycukorral.
180 fokos sütőben tűpróbáig sütjük. (kb 50 perc)