Valamivel Húsvét előtt osztották meg ezt a nutellás kalács receptet a Street Kitchen oldalán.
Azonnal tudtam, hogy vasárnapra ezt meg kell sütnöm.
- EREDETI RECEPT:
- 50 dkg finomliszt
- 1 csipet só
- 50 g cukor
- 1 tojás
- 1 tojássárgája
- 2 dl habtejszin
- 1 dl zsíros tej
- 2 dkg friss élesztő
- 1 vaníliarúd kikapart magja
- Kb. 25-30 dkg Nutella vagy házi mogyorókrém
- 1 tojás a kenéshez
- durvára aprított mogyoró a szóráshoz
- Az eredeti recepten én annyit változtattam, hogy 2 tojást raktam bele az egy tojás és egy sárgája helyett.
- Szokásos módon kelt tésztát készítünk (száraz összetevőket összekeverjük, beleütjük a tojásokat. A tejet és a habtejszínt láboskában megmelegítjük, és felfuttatjuk benne az észetőt.
- Ruganyos tésztává dagasztjuk.
- Én kb. 40 percig kelesztettem.
- 12 gombódra szedtem, mindet meggörgettem, és kb 20 percig kelesztettem.
- Minden gombócot kinyújtottam, megtöltöttem nutellával, összegörgettem, és szépen belepakoltam a formába.
(A lényeg a formázásban rejlik. Minden egyes gombocot megtöltünk nutellával, és egymásra rakjuk a gombócokat.)
Így kelesztettem még kb fél órát.
Előmelegített 180 fokos sütőben közel egy órát sütöttem. (Érdemes tűpróbát végezni, mert a nutella kürül lassabban sül.)
Ajánlom, hogy nézzétek meg az eredeti oldalon a videót is.
Jó étvágyat!