Mi a Quiche?
A franciák pizzája, egy klasszikus francia étel, melynek alapgondolata a következő: egy omlós tésztaágyon pihenő, gazdag feltéttel megpakolt, tejszínes tojással összesütött lepény.
A quiche a francia konyha hagyományos étele, jó tulajdonságai népszerűvé teszik az egész világon. Előre elkészíthető, melegen és hidegen is fogyasztható, kiválóan melegíthető és könnyen csomagolható. EredeteNémetországba vezet, ahol a német határ közelében vasserpenyőben készítették. Neve a német kuchen (=sütemény) szóból franciásodott quiche-re. A quiche a második világháború után vált népszerűvé Angliában, az USA-ban pedig az 1950-es években. Mára már egész Franciaországban elterjedt és közkedvelt étel, mivel szinte minden maradék alapanyagból, gyorsan elkészíthető a család ízlése szerint.
forrás: wikipédia
Hozzávalók:
20 dkg liszt
10 dkg hideg vaj
csipet só, 2 ek. jéghideg víz
30 dkg mélyhűtött brokkoli (vagy 50 dkg friss)
15 dkg sonka
20 dkg tejszín
2 tojás
őrölt bors
őrölt szerecsendió
A tésztát gyorsan összegyúrjuk, és fóliába csomagolva 1 órára hidegre tesszük. (Ne gyúrmákoljuk sokáig, ez az igazán jó omlós tészta titka)
Elkészítjük a tölteléket.
A brokkolit pár perc alatt puhára főzzük.
A tojásokat elkeverjük a tejszínnel
és hozzáadjuk a fűszereket.
1 óra után a tésztát tepsibe nyomkodjuk
és belerakjuk a leszűrt brokkolit,
az olíván pirított sonkát, és nyakonöntjük a tejszínes, tojásos szósszal.
Tetejére én reszelt sajtot is raktam, de az eredeti recept ezt nem írta.
Előmelegített sütőben 200 fokon 40-45 perc alatt aranybarnára sütjük.
Jó étvágyat!
Ha hasznosnak találtad a bejegyzésemet, kérlek oszd meg a facebookon az ismerőseiddel.