Keresés

2016. július 17., vasárnap

"Tartsd a jószágot természete szerint..."

Nagykörűben a gyepen

korábbi bejegyzésemben írtam arról, hogy a Hortobágyon belülről is láthattam egy gyönyörűséges és hatalmas lóistállót, amiben minden egyes lónak külön „szobája” van – de mondjuk inkább doboznak, hisz ez a neve: box.

Azt is írtam, hogy furcsa volt, hogy azokat az állatok, akiknek a lételeme a legelés, a nyargalás, a szabad levegőn való lét, bezárják a méretükhöz képest kicsi boxokba, ahonnan tréningezni kiviszik őket, jó esetben naponta egyszer, és persze biztosan tökéletes tápokkal kiegészített takarmányt is kapnak Csakhogy ez tévút: a Természettől elszakadt ember a saját mércéje (és kényelme) szerint tartja a lovat. Csakhogy a ló nem ember. 
De az ember olyan esztelen, hogy azt hiszi, hogy eszesebb a Teremtőnél.

Gondoljuk csak át, hogy eredendően, azaz természeténél fogva mire is van szüksége a lovaknak?

TÉR
TÁRS
TAKARMÁNY

A legfontosabb a tér, a ló akkor érzi magát biztonságban, ha elszaladhat, minthogy eredendően azaz természeténél fogva, a ló menekülő állat: először menekül, aztán „gondolkozik”. A lovaglás szempontjából ennek fontos jelentősége van, de most az a lényeg, hogy bezárva egy cellába ezt nem kaphatja meg. A ló nem akkor érzi jól magát, ha szép kovácsoltvas kerítése van, hanem ha van menekülési lehetősége.

A második a társ. A ló eredendően, azaz természeténél fogva közösségi lény, természetes közege a ménes. Jobban érzi magát egy csapat utolsó tagjaként, mint egyedül. Ennek a ló-ember kapcsolatban ugyancsak több szempontból jelentősége van, de most csak a tartásról beszélünk: bezárva egy cellába ezt nem kaphatja meg. 

És ha tetszik, csak a harmadik a takarmány – persze ezt az előzőek kiemelése miatt írom, illetve ahhoz képest, hogy ezzel sokat foglalkoznak a modern lótartásban. Mindenféle drága nagyonprofi takarmányokból lehet választani a piacon. Eredendően, természeténél fogva a lónak legideálisabb, ha válogatva legelhet. Ehhez alakult ki az emésztőrendszere – ami meglehetősen kevéssé hatékony, ezért van, hogy a ló jóformán állandóan legel, ha teheti. (Felmerül az emberben, hogy a Jóisten azért teremtette a lovat, hogy karban tartsa Eurázsia nagy füves pusztáit:)


Tudjátok, hogy nem vagyok lovas ember, de mélyen megérintett, ahogy a ló-ember kapcsolatban megmutatkozik a modern kór a modern korban.  Ide tartozik még a jártatógép „intézménye”, vagy hogy most a lovas fejlesztéseket támogató pályázatokban előírják a boxos istállókat, sőt egyáltalán, hogy a városi „állatvédők” a szabadtartás miatt jelentik fel a gazdát, nem a dobozban tartás miatt, nem is beszélve az általános „korszerű”, azaz a modern kor szerinti iparszerű állattartásról. Számtalan szemnyitogató munka elérhető a neten, de ha a lótól és a hagyománytól indultunk, Kassai Lajos filmjét ajánlom, nagyon tanulságos: Tartsd a jószágot természete szerint!

 Péter lovai megkapják ezeket a feltételeket, és köszönik szépen nagyon jól érzik magukat. 
Kiegyensúlyozott, nem túl hisztis lovak. :)

A következő bejegyzésemben még egy kicsit foglalkozom ezzel a témával, mert absz. saját tapasztalataim is vannak ezen a téren. 

Ha hasznosnak találtad a bejegyzésemet, kérlek oszd meg a facebookon az ismerőseiddel.

Fessünk Festőnövényekkel!

 
KatBo.Réka - Fessünk Festőnövényekkel!
Facebook-csoport · 355 tag
Csatlakozás a csoporthoz
Sok szeretettel várok, hívok minden olyan vállalkozó kedvű társamat, akik belevágtak a növényi festés izgalmas világába. Osszuk meg egymással a már me...
 

Fessünk festőnövénekkel: lépésről-lépésre

Archívum

KatBo-KLUB

 
„KatBo-KLUB” csoport
Facebook-csoport · 62 tag
Csatlakozás a csoporthoz
Ahogyan azt a facebook is mondja, azért hoztam létre ezt a csoportot, hogy "egyszerűen oszthassak meg tartalamat ismerősökkel, családtagokkal, és munk...
 

Őszi ötletek

Készüljünk együtt a karácsonyra

Készüljünk együtt a karácsonyra
Karácsonyi ötletek

Vegyszer és Hulladékmentes élet

 
KatBo.Réka - vegyszer és hulladékmentes élet
Facebook-csoport · 72 tag
Csatlakozás a csoporthoz
Üdvözöllek a csoportban! Több éve elsődleges szempont az életemben a vegyszer és hulladékmentesség. Kis lépésekben, de folyamatosan haladok ezen az út...
 

Címkék

30napos access consciousness adomány advent adventikoszorú agyagozás ajándék ajánló akác álomfogó angyalhívó apróságok aranytej ásvány aszalás átépítés babaház babák bach virágterápia bálint nap batik befőzés bejgli bodza bodzabogyó bulletjournal búza c9 cica cikk címkefonal cukorvirág csak úgy csakúgy család cser kiadó cseresznyeékszer Csillaghegyi gyapjúnap csipkebogyó csíráztatás csuhé decoupage dekoráció díj DIY doTERRA dugványozás ecet édes egyéb ehetővirág ékszer élő ételek érmelegítő évértékelő évkör évtervezés ezüstnő feketetóivásár fermentálás fessünk festőnövényekkel festés festőnövény fittrecept fókuszmandala foltvarrás fonal fonal festés fonalékszer fonás fotók freeform frisstészta futás fürdőszoba gasztronómia gézkendő gomba gondolatok görögdinnyehéj gyapjú gyapjú fonal gyékény gyerek gyerek - munka gyerekek gyerekjáték gyerekruha gyógynövény gyöngy gyöngykötés gyöngyszövés gyurma gyümölcsecet hagyomány hálószoba házi patika háziállatok háziecet henna herbatea hímzés hírlevél holdállás homoktövis horgolás horgolótű horgolt kosár hulladékmentesen hummusz húsvét illóolaj inspiráció interjú játék kalap kamilla karácsony karácsonyfadísz Karácsonyi ötletek karantén karikaötletek karmantyúfa Kati süt kelttészta kendőfestés kenyér kerámiák kert kertimunka Kézművelők Egyesülete kézművesség komposztálás konyha kozmetikumok könyvajánló könyvkötés környezettudat kötés krumpli lakás lakásátalakítás lakásvásár Lakbear lakberendezés levendula logótervezés luffa macerátum macik macikaLand magamemelem magtej maradjotthon maszk masszázs média meggymag-párna méhviasz menta merjőszülni MESKA mézeskalács minimalizmus muskátli műhely Nagykörű Nagykörű 2.0 napló nappali natúrkozmetikumok nemezékszer nemezelés népélet népi játszóház néprajz neszesszer növekedés növényitejes szappan nyaralás nyitott műhely nyomtatható kép ÖkosNő öltözködés önismeret ősz őszi dekor őszi ötletek őszi ünnepkör őszvagyok patchwork páva pávafüli pávakollekció pénztárca Piel & Pelle polimer PRivátPRovence-NK2.0 programok programozott ásványok projekt2018 redwork régiből új rendezvény rongybaba Rongyszőnyeg rózsa ruha ruhavarrás sajt sál Sarkad Udvar sashiko shiatsu skanzen smink smoothie sós stílus sütés sütiszappan szabadföldi szalaghímzés szappandesszert szappanok szappantan Székely SAL személyre szabottan szép szépségápolás szezámmag szilveszter színek szójaszappan szokások szövés szövőráma szövőszék tartósítás táska táskafül-karika tavaszi ünnepkör téli ünnepkör tészta textilfestés textilmunka Tilda tisztítókúra tisztítószer tolltartó transzferálás UJB újrahasznosítás útibeszámoló ünnep vadvirág valentin nap ványolt gyapjú városi élet varrás varrás technika vásár vásárfia vegeta vegyszermentesen vetemény vidéki életem video virágkonyha waldorf webdesign weblapkészítés woodloom szövőráma workshop zabkorpa zerowaste zöldturmix