Keresés

2017. január 24., kedd

Olaj a masszázsra!

Régen került fel bejegyzés, pedig azóta is nagyon szövögetek!-) Az éves ciklusnak megfelelően terveket szövögetek:) Belemerítkeztem valami újba, izgalmasba, ahogy már annyiszor:). Ez még fátyol alatt marad, de kicsit azért fellebbentem nektek, és ízelítőképpen a masszázsról írok, no meg a bejegyzés végén készítünk egy kis házi masszázsolajat is – szóval ez a bejegyzés remélem jól fog esni ebben a nagyontéli időben:)Sokan még mindig azt gondolják, hogy a masszőrhöz akkor megyünk, ha fáj valamink, mert meghúzódott, becsípődött, vagy mert olyan jól megy, hogy úri huncutságból megengedünk magunknak egy óra kényeztetést.Pedig a masszírozás ennél sokkal többet érdemel!

A testmasszázs az én életemben a gyermekeimmel kezdődött. Szülés után a kórházban kaptam egy ajándékcsomagot, amiben többek között a babamasszázsról is volt egy ismeretterjesztő füzetecske.

Annak alapján kezdtem el a kisbabámat otthon masszírozni. Rögtön megérintett az érzés, hogy ez nekem mennyire jó! Nincs is annál gyönyörűbb érzés, mint a kisbabád puha testét simogatni, masszírozni.

Aztán megtapasztaltam, hogy milyen jótékony hatásai vannak a babamasszázsnak, mondjuk egy többnapos "üres pelus" időszak kapcsán. A megadott mozdulatokat követése, már a masszázs alatt meghozta a kívánt eredmény. :)

fotó:internet

Amikor néhány éve elvégeztem a Shiatsu testkezelés tanfolyamot, akkor láttam át, hogy a közvetlen fizikai hatásán túl, a masszázs a test működtetése (energetizálása) miatt is fontos, illetve emiatt fontos igazán! Egyáltalán abban segít, hogy az ÉLET megfelelően tudjon áramolni a testben, tulajdonképpen a mozgás (torna/ jóga, sport) sajátos kiegészítője, illetve változata. A masszázs az aktív mozgásnál célzottabban, mélyebben, de kíméletesebben és egyenletesebben tudja megmozgatni az embert. Nem terhelődnek egyes testrészek, hanem egységesen és arányosan az Egész SZERvezet kezelve van.

 
fotó: internet

Szóval a masszázs számomra főképpen energetizálás. A kezelés nem egyszerűen felfrissíti az izmokat, bőrt és a vérkeringést, hanem csodálatos hatást fejt ki az idegrendszerre, javítja az immunrendszer működését, erősíti az öngyógyító mechanizmusokat, összességében ezért mondhatjuk, hogy az Élet áramlását segíti – és van-e ennél nagyszerűbb tevékenység?!


Egy kézműves blogon itt meg kell emlékeznünk magáról a „kezelés” szóról. Micsoda gyönyörű beszédes kifejezés megint a magyar nyelv szava: ha gyógyítani akarunk, kezelni kell az embert! 

Ha szeretnéd a családodat, szeretteidet kicsit megmasszírozni, de félsz, hogy a fogások pontos ismerete nélkül csak ártasz nekik, akkor meg kell, hogy nyugtassalak: ez nem pont így van.

Biztosan nem fogsz kárt tenni a másik emberben, ha nem akarsz többet adni, mint amit emberként, (sőt nőként pláne!-) alaptartozékként megkaptál! Ha csak „simán” szeretetteljes fizikai kapcsolatba kerülsz egy másik személlyel, az önmagában gyógyító szint! Ha csak odafigyeléssel megsimogatod a szerettedet, és némi rendszerbe foglalva, ott és úgy megérinted-megfogod a másikat, ahol és ahogy Neked jól esne, akkor máris egy nagyon értékes masszázst adtál a társadnak, amit egész’ biztosan nagyra fog értékelni. 

fotó: internet

Hiszen manapság nagyon híján vagyunk az odafigyelésnek, annak, hogy időt szenteljünk a másikra. És nagyszerű élmény, ha megindul a kommunikáció köztetek, és ha sikerül megbeszélni, hogy mi-hogyan esne jól, akkor máris kialakul a masszázs mikéntje, ráadásul út nyílik az egyéb megbeszélendők felé is. Hiszen gyakran az a baj, hogy nehezen fejezzük ki igényünket, illetve nem tudunk segíteni a másiknak, hogy hogyan segítsen rajtunk… Lám’ a masszázs, mint kommunikációs csatorna is hatékony!

Csak gondolj vissza arra, amikor a kisbabádat simogattad, milyen boldogságot jelentett Neked is, és neki is ez a testi kontaktus. Bár később nem mindenki egyformán igényli az érintést, a masszázst általában mindenki szereti. Talán könnyebb is így kezdeni a kommunikációt olyan verbálisan problémásabb státuszokkal, mint pl. a kamasz gyerekek, vagy a férjek /férfiak:) (Ők aztán biztosan nem fogják visszautasítani, ha felajánlod ezt nekik:)


fotó: internet

Olajos kézzel, átadva magad az intuícióidnak, elkezded a testet simogatni, majd kicsit intenzívebben nyomkodni, az izmokat kicsit átmozgatni, mintha tésztát gyúrnál, vagy az ujjbegyeiddel kicsit ütögetni, mint amikor az eső kopog az ereszen, ez már bőven kiad egy otthoni testmasszázst.

A kezelést nyugtató simogatással fejezed be, a nyaktól a talpak felé. A talpaknál, mintha le akarnád söpörni a homokot a lábáról, fejezd be a mozdulatot. Meglátod, hogy mennyi pozitív visszajelzést fogsz majd kapni, mennyire jó érzést adtál a családtagjaidnak, energiával töltötted fel őket, és mindketten megkaptátok azt az élményt, amit az egymáshoz érés nyújthat. A szerepcsere a folyamat nyilvánvaló része. A masszázs párkapcsolati jelentőségét már érintettem, de külön kellene szólni a nőiséget célzó masszázsokról – de ez már nem e bekezdésben lesz:). Természetesen a masszázs tanulható, az interneten rengeteg ingyenes anyag is elérhető, valamint könyvek és tanfolyamok is rendelkezésre állnak a számtalan különféle masszázsról.


A masszázshoz szükséges olajat természetesen otthon is össze tudod állítani. Legutóbbi masszázsolajunkat olivaolajos kamillamacerátumból és búzacsíra olajból készítettem.A kamilla macerátum az érzékeny bőr ápolószere, gyulladáscsökkentő hatású, némileg szárít, de ezt a hatását az olaj ellensúlyozza. A növényi macerátumok készítéséről egy korábbi bejegyzésemben olvashatsz részletesen: KATT IDEAmíg az olajos kivonat (macerátum) elkészül, nyugodtan masszírozhatsz tiszta olivaolajjal is. Érdekes tapasztalat, hogy tiszta, sótalan disznózsír is kiválóan használható a száraz bőrre. Különlegesen javasolt téli kinn tartózkodás előtt, minthogy jelentősen növeli a masszázs melegítő hatását.

Ha van kedved, különféle illóolajokkal plusz aromaterápiás hatást is elérhetsz. Az illóolajokkal csínján bánj, mert allergiás reakciót válthatnak ki. Mértékkel adagoljuk, 2 dl bázisolajhoz maximum 50 csepp illóolajat adjunk. Ez lehet egyféle, vagy több illat keverékét is használhatjuk.

Néhány fontosabb illóolajok hatása a következő:

• Rozmaring: serkenti a vérellátást, gyorsítja a salakanyagok eltávolítását

• Fahéj: zsírégető

• Levendula: tisztít, szabályozza a faggyútermelést

• Grapefruit vagy citrom: tisztít, méregtelenít

• Menta: élénkít, csillapítja a fájdalmat


Mindenkinek örömteli masszírozást kívánok. :)

fotó: internet

S minthogy a masszázs oldás, e komoly bejegyzést had oldjam egy komoly történettel:

a 07:25-től következő másfél percet hallgassátok meg – csak ne masszázs közben, mert bizonyos izomcsoportok görcsös összehúzódásának veszélye fenyeget:)

https://www.youtube.com/watch?v=8_HyiI4zC7k
Ha tetszett a bejegyzésem, és hasznosnak találtad, kérlek oszd meg az ismerőseid között, hagy jusson el minél több emberhez. :)

Instagram

Háziszappan rózsákkal #katbo #katboreka #háziszappan #handmade #handmadesoap #homemade

Szentimrey Valentovics Réka (@katboreka) által közzétett fénykép,

Őszi ötletek

Készüljünk együtt a karácsonyra

Készüljünk együtt a karácsonyra
Karácsonyi ötletek

Városi dzsungel