Keresés

2017. április 30., vasárnap

Május 1. - Májusfa

A májusfa a természet újjászületésének szimbóluma és szerelmi ajándék is lehet. 
A magyar nyelvterületeken általában május elsejére virradóra, máshol pünkösdkor állították. 


A májusfák készítése a legények, legénybandák feladata volt.
Éjszaka vágták ki az erdőn a fát, amit május elsejére virradó éjszaka, általában titokban állítottak fel a helyi szokásoknak megfelelően a lányos házaknál, illetve a középületek, a "Kultúr" és a kocsma elé, amit szalagokkal, kaláccsal díszítettek.Nyírfából májusfát állítottak a legények a kiszemelt lány ablaka alá. Ha volt már ott egy magasabb, akkor azt kidöntötték, és egész éjszaka őrizték, hogy ne bántsa a fájukat egy másik legénycsapat. 

A köztéri és a lányos házak előtti májusfákat rendszerint "kitáncolták".  Ha a lány bokrétát köt számára állított májusfából, és kiteszi a kapura, az azt jelenti, hogy helye van az udvarlásnak.
Nincsenek megjegyzések:

Instagram

Háziszappan rózsákkal #katbo #katboreka #háziszappan #handmade #handmadesoap #homemade

Szentimrey Valentovics Réka (@katboreka) által közzétett fénykép,

Őszi ötletek

Készüljünk együtt a karácsonyra

Készüljünk együtt a karácsonyra
Karácsonyi ötletek

Rólam
KatBo-életem otthon maradó anyaként született meg, amikor a világgal való kapcsolatomat jelentette a kézművesség. Volt családi alapom, amire sokféle tanfolyamot elvégeztem:) Érdeklődésem annyi szép új területre elvitt, hogy kiléptem a családi körből, míg aztán főállású anyából hivatásos kézműves lettem.

Fokozatosan bővült Katbo-világom, jelenleg népi játszóház-vezetői képzésre járok. E honlap mutatja, hogy milyen területeken vagyok jelen kéz-termékeimmel, illetve mik láthatóak nyitott műhelyemben

Facebook

Városi dzsungel