Keresés

2017. április 10., hétfő

Miért is ajándékozunk tojást, és hogyan is készítsük elő hímesnek?

Akik ismernek, tudják rólam, hogy a tojásokhoz mindig valamilyen különleges érzelemmel viszonyultam. Tojásból sosincs olyan, hogy sok...,  a tojással spórolni kell..., a tojás, maga a vagyon..., különlegesen értékes dolog.

Néprajzi tanulmányaim megadták a választ erre a tojáshoz való kicsit érthetetlen viszonyomra.

Tojást ősidők óta ajándékoztak egymásnak az emberek. A tojás minden kultúrában ugyanazt jelenti, az erő, az egészség, az élet, az örök megújulás szimbóluma. A tojás végenélküli, tökéletes egység, amiből világra jön egy élet.



A tojás már önmagában egy "jókívánság", de, ha még meg is van írva, akkor az olyan, mint amikor bővebben fogalmazzuk meg a jókívánságunkat, vagy személyre szóló köszöntőt énekelünk.

A tojásra írt jókívánságokat teljesen képesek vagyunk befogadni, hiszen ez az ajándék ehető. A ráírott szó egyé tudd velünk válni.

Ha kifújt tojást adunk ajándékba, akkor az egy kicsit csökkent az értékéből, hiszen nincsen belső tartalma, de szerintem még így is nagyon szép gesztus. A tojás ebben az esetben tulajdonképpen olyan, mint egy képeslap.

A köszöntéseink egyre jobban leegyszerűsödnek:

  • Hímes tojás - ehető
  • Hímes tojás - kifújt
  • Képeslap
  • SMS
  • Massenger
  • Facebook köszöntés.

Vagyon hova lehet ezt még redukálni?

Nagyon sajnálom, hogy az évközi tojás ajándékozási szokás kiveszett a kultúránkból, mert nagyon beszédes, és mély érzelem tartalmú gesztus.

Akkor most térjünk át a gyakorlati részre, hogyan és mennyi ideig is kell főzni a tojásokat, és mit csináljunk, a azt szeretnénk, hogy a tojásnak világosabb legyen a héjja. (Természetesen ha csak hagymahéjba főzzük meg a tojásokat, akkor nincs szükség az előzetes világosításra. A hagymahéjjal festett tojás, szépen szalonna bőrrel, vagy zsírral kifényesítve, önmagában is gyönyörű.)

Ha biztosak szeretnénk abban lenni, hogy a tojás akkor sem büdösödik meg, ha a megajándékozott nem eszi meg, akkor a következő képen járjunk el.


Tegyük oda a tojásokat langyos vízbe főni, és lassú lángon, épphogy csak gyöngyözzön a víz, főzzük a tojásokat 1 órán keresztül. Ebben a vízben hagyjuk kihűlni a tojásokat.

Ha nem elég fehérek a tojások, akkor miután lezártuk a tüzet a lábos alatt, öntsünk a főzővízhez ecetet. (Én 3 dl vízhez 3 evőkanál 20 %-os ecetet raktam.) Kb. 5 perc után vegyük ki a tojásokat ebből az ecetes vízből, és töröljük át azokat egy papírtörlővel.


Szép világos színű tojásokat kapunk.

Ha egy órán át főzzük a tojásokat, akkor több év elteltével sem romlanak meg. A belsejük összezsugorodik, megkeményedik, olyan lesz, mint a borostyán. A régiségben ezekből a golyókból gyűrűt készíthetett a legény (akkor már férfi) és odaadta annak a lánynak, akitől azt a tojást kapta. (Az a lány akkorra már a felesége lett. :) ) Nagyon szép gesztus.

Miután kézmelegre hűlt a tojás, el is kezdhetjük a tojások díszítését.
Festhetjük őket festőnövényekkel egyszínűre, díszíthetjük berzseléssel, kaparással, gicával, marathatjuk, metszhetjük is őket.
De írunk rá egy szép gondolatot, egy jókívánágot, egy idézetet is. Mindig bíztassuk a megajándékozottat, hogy majd fogyassza el a tojást, mert annak az a lényege.


Én arra buzdítalak most Titeket, hogy az év bármely jeles napján ajándékozzatok hímes tojást.

Ha tetszett a bejegyzésem, és hasznosnak találtad, kérlek oszd meg az ismerőseid között, hagy jusson el minél több emberhez. :)

Fessünk Festőnövényekkel!

 
KatBo.Réka - Fessünk Festőnövényekkel!
Facebook-csoport · 355 tag
Csatlakozás a csoporthoz
Sok szeretettel várok, hívok minden olyan vállalkozó kedvű társamat, akik belevágtak a növényi festés izgalmas világába. Osszuk meg egymással a már me...
 

Fessünk festőnövénekkel: lépésről-lépésre

Archívum

KatBo-KLUB

 
„KatBo-KLUB” csoport
Facebook-csoport · 62 tag
Csatlakozás a csoporthoz
Ahogyan azt a facebook is mondja, azért hoztam létre ezt a csoportot, hogy "egyszerűen oszthassak meg tartalamat ismerősökkel, családtagokkal, és munk...
 

Őszi ötletek

Készüljünk együtt a karácsonyra

Készüljünk együtt a karácsonyra
Karácsonyi ötletek

Vegyszer és Hulladékmentes élet

 
KatBo.Réka - vegyszer és hulladékmentes élet
Facebook-csoport · 72 tag
Csatlakozás a csoporthoz
Üdvözöllek a csoportban! Több éve elsődleges szempont az életemben a vegyszer és hulladékmentesség. Kis lépésekben, de folyamatosan haladok ezen az út...
 

Címkék

30napos access consciousness adomány advent adventikoszorú agyagozás ajándék ajánló akác álomfogó angyalhívó apróságok aranytej ásvány aszalás átépítés babaház babák bach virágterápia bálint nap batik befőzés bejgli bodza bodzabogyó bulletjournal búza c9 cica cikk címkefonal cukorvirág csak úgy csakúgy család cser kiadó cseresznyeékszer Csillaghegyi gyapjúnap csipkebogyó csíráztatás csuhé decoupage dekoráció díj DIY doTERRA dugványozás ecet édes egyéb ehetővirág ékszer élő ételek érmelegítő évértékelő évkör évtervezés ezüstnő feketetóivásár fermentálás fessünk festőnövényekkel festés festőnövény fittrecept fókuszmandala foltvarrás fonal fonal festés fonalékszer fonás fotók freeform frisstészta futás fürdőszoba gasztronómia gézkendő gomba gondolatok görögdinnyehéj gyapjú gyapjú fonal gyékény gyerek gyerek - munka gyerekek gyerekjáték gyerekruha gyógynövény gyöngy gyöngykötés gyöngyszövés gyurma gyümölcsecet hagyomány hálószoba házi patika háziállatok háziecet henna herbatea hímzés hírlevél holdállás homoktövis horgolás horgolótű horgolt kosár hulladékmentesen hummusz húsvét illóolaj inspiráció interjú játék kalap kamilla karácsony karácsonyfadísz Karácsonyi ötletek karantén karikaötletek karmantyúfa Kati süt kelttészta kendőfestés kenyér kerámiák kert kertimunka Kézművelők Egyesülete kézművesség komposztálás konyha kozmetikumok könyvajánló könyvkötés környezettudat kötés krumpli lakás lakásátalakítás lakásvásár Lakbear lakberendezés levendula logótervezés luffa macerátum macik macikaLand magamemelem magtej maradjotthon maszk masszázs média meggymag-párna méhviasz menta merjőszülni MESKA mézeskalács minimalizmus muskátli műhely Nagykörű Nagykörű 2.0 napló nappali natúrkozmetikumok nemezékszer nemezelés népélet népi játszóház néprajz neszesszer növekedés növényitejes szappan nyaralás nyitott műhely nyomtatható kép ÖkosNő öltözködés önismeret ősz őszi dekor őszi ötletek őszi ünnepkör őszvagyok patchwork páva pávafüli pávakollekció pénztárca Piel & Pelle polimer PRivátPRovence-NK2.0 programok programozott ásványok projekt2018 redwork régiből új rendezvény rongybaba Rongyszőnyeg rózsa ruha ruhavarrás sajt sál Sarkad Udvar sashiko shiatsu skanzen smink smoothie sós stílus sütés sütiszappan szabadföldi szalaghímzés szappandesszert szappanok szappantan Székely SAL személyre szabottan szép szépségápolás szezámmag szilveszter színek szójaszappan szokások szövés szövőráma szövőszék tartósítás táska táskafül-karika tavaszi ünnepkör téli ünnepkör tészta textilfestés textilmunka Tilda tisztítókúra tisztítószer tolltartó transzferálás UJB újrahasznosítás útibeszámoló ünnep vadvirág valentin nap ványolt gyapjú városi élet varrás varrás technika vásár vásárfia vegeta vegyszermentesen vetemény vidéki életem video virágkonyha waldorf webdesign weblapkészítés woodloom szövőráma workshop zabkorpa zerowaste zöldturmix