Keresés

2017. április 10., hétfő

Miért is ajándékozunk tojást, és hogyan is készítsük elő hímesnek?

Akik ismernek, tudják rólam, hogy a tojásokhoz mindig valamilyen különleges érzelemmel viszonyultam. Tojásból sosincs olyan, hogy sok...,  a tojással spórolni kell..., a tojás, maga a vagyon..., különlegesen értékes dolog.

Néprajzi tanulmányaim megadták a választ erre a tojáshoz való kicsit érthetetlen viszonyomra.

Tojást ősidők óta ajándékoztak egymásnak az emberek. A tojás minden kultúrában ugyanazt jelenti, az erő, az egészség, az élet, az örök megújulás szimbóluma. A tojás végenélküli, tökéletes egység, amiből világra jön egy élet.A tojás már önmagában egy "jókívánság", de, ha még meg is van írva, akkor az olyan, mint amikor bővebben fogalmazzuk meg a jókívánságunkat, vagy személyre szóló köszöntőt énekelünk.

A tojásra írt jókívánságokat teljesen képesek vagyunk befogadni, hiszen ez az ajándék ehető. A ráírott szó egyé tudd velünk válni.

Ha kifújt tojást adunk ajándékba, akkor az egy kicsit csökkent az értékéből, hiszen nincsen belső tartalma, de szerintem még így is nagyon szép gesztus. A tojás ebben az esetben tulajdonképpen olyan, mint egy képeslap.

A köszöntéseink egyre jobban leegyszerűsödnek:

  • Hímes tojás - ehető
  • Hímes tojás - kifújt
  • Képeslap
  • SMS
  • Massenger
  • Facebook köszöntés.

Vagyon hova lehet ezt még redukálni?

Nagyon sajnálom, hogy az évközi tojás ajándékozási szokás kiveszett a kultúránkból, mert nagyon beszédes, és mély érzelem tartalmú gesztus.

Akkor most térjünk át a gyakorlati részre, hogyan és mennyi ideig is kell főzni a tojásokat, és mit csináljunk, a azt szeretnénk, hogy a tojásnak világosabb legyen a héjja. (Természetesen ha csak hagymahéjba főzzük meg a tojásokat, akkor nincs szükség az előzetes világosításra. A hagymahéjjal festett tojás, szépen szalonna bőrrel, vagy zsírral kifényesítve, önmagában is gyönyörű.)

Ha biztosak szeretnénk abban lenni, hogy a tojás akkor sem büdösödik meg, ha a megajándékozott nem eszi meg, akkor a következő képen járjunk el.


Tegyük oda a tojásokat langyos vízbe főni, és lassú lángon, épphogy csak gyöngyözzön a víz, főzzük a tojásokat 1 órán keresztül. Ebben a vízben hagyjuk kihűlni a tojásokat.

Ha nem elég fehérek a tojások, akkor miután lezártuk a tüzet a lábos alatt, öntsünk a főzővízhez ecetet. (Én 3 dl vízhez 3 evőkanál 20 %-os ecetet raktam.) Kb. 5 perc után vegyük ki a tojásokat ebből az ecetes vízből, és töröljük át azokat egy papírtörlővel.


Szép világos színű tojásokat kapunk.

Ha egy órán át főzzük a tojásokat, akkor több év elteltével sem romlanak meg. A belsejük összezsugorodik, megkeményedik, olyan lesz, mint a borostyán. A régiségben ezekből a golyókból gyűrűt készíthetett a legény (akkor már férfi) és odaadta annak a lánynak, akitől azt a tojást kapta. (Az a lány akkorra már a felesége lett. :) ) Nagyon szép gesztus.

Miután kézmelegre hűlt a tojás, el is kezdhetjük a tojások díszítését.
Festhetjük őket festőnövényekkel egyszínűre, díszíthetjük berzseléssel, kaparással, gicával, marathatjuk, metszhetjük is őket.
De írunk rá egy szép gondolatot, egy jókívánágot, egy idézetet is. Mindig bíztassuk a megajándékozottat, hogy majd fogyassza el a tojást, mert annak az a lényege.


Én arra buzdítalak most Titeket, hogy az év bármely jeles napján ajándékozzatok hímes tojást.

Ha tetszett a bejegyzésem, és hasznosnak találtad, kérlek oszd meg az ismerőseid között, hagy jusson el minél több emberhez. :)

Instagram

Háziszappan rózsákkal #katbo #katboreka #háziszappan #handmade #handmadesoap #homemade

Szentimrey Valentovics Réka (@katboreka) által közzétett fénykép,

Őszi ötletek

Készüljünk együtt a karácsonyra

Készüljünk együtt a karácsonyra
Karácsonyi ötletek

Városi dzsungel